RomanJ4 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Eee.. ale chyba aż tak nie jest... http://www.modelflying.co.uk/forums/postings.asp?th=63486&p=4 ale żeby nie popaść w depresję... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 To się nazywa twórczy chaos :-D ~ wysłane z LG P760 przy użyciu Tapatalk ~ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koma22 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Chaos - rzeczownik , rodzaj męski, inaczej nieporządek, nieład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiZeR Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 W mojej małej modelarni oczywiście mam radyjko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_BRODA_ Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 To jak wchodzimy w elektronikę to jeszcze aparat fotograficzny i komputer (lub jak kto woli tablet, telefon) żeby wystawiać ciekawe relacje na naszym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 W mojej małej modelarni oczywiście mam radyjko Kiedyś namiętnie słuchało się "Listy Przebojów Programu 3-go" i innych takich... Ech, to były czasy... Stereo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koma22 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Kiedyś namiętnie słuchało się "Listy Przebojów Programu 3-go" i innych takich... Ech, to były czasy... Stereo! Lista wciąż jest nadawana a inne takie też , tylko co to ma do tematu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Ano, u mnie zawsze przy robocie w garażu gra radio, niezależnie czy modelarskiej, czy dłubaniu z żelastwie, bo zaraz raźniej człowiekowi na duszy.. przy okazji, mój patent na plujące olejem silniki na hamowni 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiZeR Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 To jak wchodzimy w elektronikę to jeszcze aparat fotograficzny i komputer (lub jak kto woli tablet, telefon) żeby wystawiać ciekawe relacje na naszym forum. Komputera jeszcze nie mam ale będe mial dela a apartat to moj telefon SONY Xperia J Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 I ja postanowiłem zrobić swoją małą modelarnię. Ogólny plan jest jest wynikiem dostępnego miejsca i wygląda następująco: Wymiary blatu roboczego wyglądają następująco Ramę blatu wstępnie zaplanowałem że wy spawam ją ze stalowych kątowników, natomiast sam blat będzie...i tu się mocno zastanawiam z czego go zrobić. Myślałem o laminowanej płycie wiórowej do której przykleiłbym prostą deskę/deski (zaznaczone na pomarańczowo) jak główny obszar roboczy Mam już trochę gratów bo zawsze czegoś potrzeba (nawet składając zestaw KITowy). Aktualnie jestem na etapie poszukiwania jakieś niedrogiej używanej wyrzynarki z której chce zrobić piłę włosową w stylu http://www.youtube.com/watch?v=ECHNeBdgiyw Całość chce umieścić na żółto zaznaczonym obszarze. Do tego szukam niedrogiego i dobrego oświetlenia które chce zamontować tuż nad blatem (pewnie pod półką która jest w planach nad oznaczeniem "Miejsce na narzędzia") + ruchoma lampa przy oknie na krótszej części blatu. Całość pewnie powstanie jakoś za 2-3 miesiące ponieważ pomieszczenie nie jest ogrzewane (stary letniak) i posiada drzwi typu "ser szwajcarski" co nie sprzyja pracom w takich warunkach. Na razie planuję i powoli zbieram graty do budowy i urządzenia. W przyszłości pewnie będzie tam wstawione ogrzewanie w postaci + obicie drzwi styropianem Wszelkie uwagi, sugestie mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Ja mam jedynie kawałek płyty meblowej, dokładnie półki meblowej położonej na stole. A tu takie cuda Jeśli miałbym robić taki stół modelarski to sam stół zrobiłbym z dowolnego drewna a dopiero na to jakaś super płytę modelarską. Jedną miękka do przyszpilania a inną twarda do cięcia. Tak bym to widział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Ja mam jedynie kawałek płyty meblowej, dokładnie półki meblowej położonej na stole. A tu takie cuda Jeśli miałbym robić taki stół modelarski to sam stół zrobiłbym z dowolnego drewna a dopiero na to jakaś super płytę modelarską. Jedną miękka do przyszpilania a inną twarda do cięcia. Tak bym to widział. To może blat z tego wyłuskam z boków http://tablica.pl/oferta/szafa-CID628-ID4Iuw9.html#9bbd1c386f a na to miękką płytę do przyszpilania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Do tego szukam niedrogiego i dobrego oświetlenia które chce zamontować tuż nad blatem ja nad stołem dodatkowo zamontowałem (oprócz oświetlenia ogólnego jarzeniowego) listwę z LED-ami, które dają bardzo równe mocne światło. https://www.google.p...ficial&tbm=isch Poza tym są jeszcze punktowe lampy na wysięgnikach, oraz przy każdej maszynie mam "stanowiskowe", zrobione z tanich metalowych (bo się mocno potrafią zagrzać) lampek z "klipsem na gęsiej szyi", dostępnych w każdym sklepie z oświetleniem, zamocowanych do maszyny przykręconym kątownikiem.dodatkowo z wyłącznikiem. w których można stosować różnego rodzaju "żarówki" z gwintem E14 Dobre oświetlenie przy dłubaniu to podstawa! (oraz radyjko.. ) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Ramę blatu wstępnie zaplanowałem że wy spawam ją ze stalowych kątowników, natomiast sam blat będzie...i tu się mocno zastanawiam z czego go zrobić. Myślałem o laminowanej płycie wiórowej do której przykleiłbym prostą deskę/deski (zaznaczone na pomarańczowo) jak główny obszar roboczy 3325.gif Deski modelarskiej nie łącz na stałe z blatem, niech będzie osobna. Często coś kleimy i wtedy deska jest zablokowana. Lepiej zrobić niezależnie blat i niezależnie deskę. Ja blat zamówiłem z klejonki bukowej na mikrowczepach. Takie gotowe można kupić w marketach. Mój będzie grubszy, 40mm, dwukrotnie olejowany, niemalowany. Olejowany ładnie się starzeje. Stolarz obiecał (tak wiem co wartają obietnice stolarzy), że przywiezie szafki i blat przed weekendem majowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Ja swój blat (1550x630mm) mam klejonki bambusowej, olejowanej dwa razy olejem teakowym. Świetnie się spisuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 W poprzedni weekend coś mnie naszło i złożyłem swoją małą a'la modelarnie. Zdjęcia wrzucę jak skończę całość. Na razie mam krótki blat roboczy który finalnie jest podniesioną łatwą. Zastanawiam się z czego mogę go przedłużyć. Deski z jakiego drewna możecie mi polecić aby później przy ewentualnych konstrukcjach drewnianych można było coś "przygwoździć". No i wszystkim Smacznych jajecek, mokrego dyngusa i szerokości na niebie :-) Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macowca Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Ja może nie mam idealnych warunków, ale nie narzekam na swoją modelarnię W dodatku jest w moim pokoju, więc do wszystkiego mam blisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Spoko miejsce. Ja do swojej mam kawałek od miejsca w którym aktualnie mieszkam. Od wakacji będę miał praktycznie rzut beretem bo ~3km, a biorąc pod uwagę że czas na zabawę w modelarstwo mam jedynie w weekendy to generalnie jest spoko. Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 A ja na ten przykład posprzątałem zagracony garaż przeniosłem do niego graty z pomieszczenia obok i tam tworzę własną modelarnie ja jakichś 12 m kwadratowych Jak skończę kłaść kafelki i ogółem umebluję to wrzucę zdjęcia i też się pochwalę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Dziś przyjeżdża dmnie stolarz, z meblami do modelarni. W związku z czym pochowałem modele, zwinąłem warsztat i garaż wygląda tak, uff.... garaż by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi