kankrz Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Witajcie, Pozwólcie że podłączę się z pytankiem: Czy żelkot izoftalowy można uzyć z żywica epoxy np LH160 ? konkretnie taki : http://www.swiat-kompozytow.pl/Zelkot_izoftalowy_czarny_RAL_9005_reczny_1_kg podają że do poliestrowych a tu : http://primson-composites.pl/zelkoty-poliestrowe/ że do epoxydowych. pozdrawiam Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Do żywic epoksydowych stosuje się żelkoty z indeksem "T". Pozostałe są do poliestrowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Jeśli mogę się wcisnąć w temat, to powiedzcie mi czym rozcienczyc zelkot narzędziowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Nie jest to wskazane, ale skoro już koniecznie musisz to możesz dodać trochę żywicy (rozmieszanej z utwardzaczem oczywiście) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Żelkot ktory mam jest zbyt gęsty i trzeba go rozprowadzac pędzlem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 a utwardzacz Z1 nie zawiera przypadkiem styrenu ktory rozpuszcza styropian? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymarkus Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Utwardzacze nie zawierają dodatków. Styren był używany do rozrzedzania żywic typu epidian ale nie wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarosław Badowski Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 A czym pokrywa się skrzydło "wytopione" z styroduru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 laminujesz je, więc pokrywa laminat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarosław Badowski Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Laminuje folią na zimno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Laminuje folią na zimno ? https://www.youtube.com/watch?v=mVCWt503Kgs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anluk Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Witam, Nigdy nie laminowałem a teraz muszę więc kilka podstawowych pytań. 1) Żywicę nakładam pędzlem, czy taki pędzel jest jednorazowy czy czymś to można umyć i użyć ponownie? 2) jeśli kładę tkaninę na powierzchnię balsową/fornir to najpierw żywica, na to tkanina i jeszcze raz wszystko dokładnie żywicą a później ściągnąć nadmiar? Czy może położyć suchą tkaninę na suchą powierzchnię i dopiero wtedy nakładać żywicę? Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Co do pierwszego pytania to ja myłem pędzle po żywicy do laminowania i po klejach epoksydowych rozcieńczalnikiem do wyrobów epoksydowych fm Dragon. Oczywiście jak najszybciej, przed zaschnięciem na pędzlu. Co do drugiego pytania to na pewno są bardziej doświadczeni ale zapewne zależy to od grubości tkaniny i splotu (gęsty, rzadki), rzadkości żywicy, temperatury otoczenia, czasu schnięcia żywicy i metody laminowania, tj. np. czy laminujesz w worku metodą odciągania powietrza pompą próżniową, czy też po prostu schnie "na wolnym powietrzu". Skrzydła fornirowe laminowałem jedynie smarując skrzydło leciutko rzadką żywicą, przykładając na to tkaninę 25g i smarując z góry żywicą a potem ściągając jej nadmiar ręcznikiem kuchennym. Pędzel musiał być odpowiednio miekki aby nie rwał tkaniny przy smarowaniu oraz z nie wypdającym włosiem bo nic nie wkurza bardziej jak ściąganie włosków z rozsmarowanej żywicy :-) Pewnie są lepsze metody... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Chyba lepszej nie ma . Ja dla odmiany lubie pedzle twardsze ... Mozna jeszcze walkiem, ale to dopiero makabra no i idzie wiecej zywicy do kosza... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrf3j/m Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Umyć pędzel można w acetonie, a potem wodą z mydłem. Wtedy jest jak nowy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anluk Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Dziękuję za cenne wskazówki Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi