bart07 Opublikowano 5 Marca 2014 Opublikowano 5 Marca 2014 Witam. Mam dostęp do resztek po oklejaniu samochodów. Formatki aż nadto wystarczające do oklejenia modeli. Czy ktoś próbował oklejać taką folią modele? Interesuje mnie oklejanie forniru, balsy i kratownicy. Czy nie będzie "flaczeć"?
Gość horn3t Opublikowano 5 Marca 2014 Opublikowano 5 Marca 2014 Stosuje od dawna tego typu folie "reklamowe" zobacz link ponizej link Dodam, że Oracal jest relatywnie tani za 1 mb koło 8 zł trzeba dać są i droższe np w deseń 'Carbon" http://pfmrc.eu/inde...ndpost__p__5804 i to : http://www.scalesoaring.co.uk/GLASS/Hints%26Tips/VynylCovering/VynylCovering.html
zbjanik Opublikowano 5 Marca 2014 Opublikowano 5 Marca 2014 Ja też stosuję folie reklamowe od lat- spisują się bardzo dobrze, nie tylko w elektrykach, czy szybowcach, ale i spalinowcach. Zrywa się papier, przykleja, napręża żelazkiem, czyli standard. Pewnie- dla mikromodeli są za grube, ale dla większych- nie ma przeciwwskazań.
TeBe Opublikowano 5 Marca 2014 Opublikowano 5 Marca 2014 Informacja o ciężarze - ORACAL to 130-150g/m2.
ali1983 Opublikowano 5 Marca 2014 Opublikowano 5 Marca 2014 również od dawna stosuję taką folię. na elementach z pełnego pokrycia spisuje się ok. na kratownicy potrafi sflaczeć gdy na dworzu ciepło. nakładam folię na element, wygładzam ręką i dopiero wtedy podgrzewam suszarką. praktycznie sama się naciąga.
Zefirek Opublikowano 5 Marca 2014 Opublikowano 5 Marca 2014 Czy ktoś może używał samoprzylepnej taśmy odblaskowej do ozdabiania modelu? Na alledrogo jest spory wybór kolorów i różnych szerokości. Jak taśma odblaskowa prezentuje się na modelu w locie?
Marcin K. Opublikowano 5 Marca 2014 Opublikowano 5 Marca 2014 Jeżeli nie ma co ją oświetlić żeby "odblaskneła" to chyba nie ma sensu dodawać wagi. Już lepiej jakimś rażącym spreyem siknąć...
Gość Columb Opublikowano 5 Marca 2014 Opublikowano 5 Marca 2014 Wg mnie to tylko zbędna masa - ta folia odblaskowa jest dosyć gruba a efekt prawie żaden zwłaszcza jak okleisz nią płaty od dołu. Ja oklejałem pełne skrzydła w szybowcu 2,2 m folią wylewaną 3M (termoplastyczna) i zakończenia półokrągłe czy różne łuki robi się rewelacyjnie a klej ma dosyć mocny.
dukeroger Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 ja oklejalem tego tucano: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/36922-multiplex-tucan/page-3 ogolnie mozna, warto uwazac czym, najlzejsza jaka znalazlem to Oracal 951 ktory ma 50 mikronow grubosci i cechuje sie duza stabilnoscia wymiarowa po naklejeniu, mozna ja tez uciagac do 50%
zbjanik Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Aktualnie majstruję model styroduro-depronowca. Miał być pokryty papierem śniadaniowym na wikol, ale pokrywam go srebrną taśmą aluminiową, taką do izolacji termicznych, oraz też srebrną, ale na tworzywie, czyli taką bardziej "normalną. Cóż- efekt jest na pewno olśniewający, przynajmniej w tym dosłownym znaczeniu- już niedługo gotowy samolocik świeci się jak niektóre specjalnie polerowane Mustangi. W poprzednim modelu miałem stery i lotki. efekt w słońcu fajny, jak tak pobłyskuje z oddali, Zobaczymy, jak to będzie z całym modelem (od spodu jednak będzie dość dużo czarnego dla lepszej widoczności). Ten czarny, to też będzie taśma kolorowa.
bzik4 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zbyszek tylko uważaj na anteny odbiornika, ta taśma doskonale ekranuje i powoduje utratę zasięgu. Ubiłem dzięki niej szybowca ze srebrnymi skrzydłami
zbjanik Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Aha- dzięki Adam! A jak wypuszczę antenkę częściowo na zewnątrz, to pomoże?
bzik4 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 U mnie było tak, że z odbiornika wystawały dwie antenki (mam odbiorniki z dwoma antenkami) na dwie strony kadłuba od skrzydłem. Jak latałem sobie wysoko to nic się nie działo ale jak zanurkowałem "na siebie" i skrzydło zasłoniło obydwie anteny to z nurkowania już nie wyszedł . Wystawienie antenki w taki sposób że w pewnym momencie będzie zasłonięta elementem z taśmą, może się skończyć twardym lądowaniem
Marcin K. Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Jak tylko masz możliwość to jak najwięcej anteny na zewnątrz. I najkorzystniejsza opcja anteny wystawić na brzuchu i plecach modelu.
Hotpoint Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 ja oklejalem tego tucano: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/36922-multiplex-tucan/page-3 ogolnie mozna, warto uwazac czym, najlzejsza jaka znalazlem to Oracal 951 ktory ma 50 mikronow grubosci i cechuje sie duza stabilnoscia wymiarowa po naklejeniu, mozna ja tez uciagac do 50% Chyba jednak szkoda kasy na Oracala 951 - 40 zł z groszem netto za m kw. fajna folia do reklamy na auta, ale do modeli bym sięnie wygłupiał. Dzisiaj wyklejałem nią auto klientowi
dukeroger Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 fajna bo lekka zostalo mi czarnej - sprzedam okazyjnie
Rekomendowane odpowiedzi