Czesław Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Po 14 tygodniach pracy przy budowie JAKA 12 M zdecydowałem się na budowę modelu który mi się podoba i taki model posiadałem dwóch wersjach [ koła i pływaki ].Model będzie większy od poprzednika rozpiętośc 3,4m motor DLA 112.Poprosiłem o wycięcie laserem kolegów z miasta Łodzi z firmy ARGO. Powiem że jestem mile zaskoczony precyzją wykonania elementów modelu.Modele SPACEWALKERA wykonują w dwóch wielkościach z jednakową precyzją.To co widac na zdjęciach to efekt 8 godzin sklejania.Przy budowie JAKA każdy element musiałem wykonac własnoręcznie,jaki to komfort , element brac do ręki i sklejac. Na początek kilka fotek pozdrawiam Czesław z Kruszwicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max6404 Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Czesław z każdym kolejnym przeczytanym postem jestem coraz to bardziej pełen podziwu Twojej osobie i zaangażowaniu... Tak się tylko zastanawiam... będziesz musiał dorobić wieszaki na ścianie zaraz pod Twoimi RWDziakami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 A to jest mój poprzedni modelik Czesław z Kruszwicy pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Mam pytanie pływaki kupcze czy własna działalność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Własnej konstrukcji,trochę za duże jak na tą wielkośc .Czesław. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 No Czesławie dopiero ukończyłeś budowę Yaka a tu już widzę ze następny model jest budowany ale to w bardzo szybkim tempie,no buduj buduj i przyjeżdżaj z dwoma modelami na piknik modelarski w Bobrownikach,już od dziś czekam na Ciebie i twoje modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 A kiedy i gdzie ten Piknik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Tomaszu to już teraz zapraszam Cię na nasz piknik,który odbędzie się 30 sierpnia w Bobrownikach woj. Sląskie.Nasze lotnisko modelarskie jest o długości 170 m i100 m szerokości z pasem asfaltowym 120 m ,nie pobieramy żadnych opłat za start na pikniku i poczęstunek też jest gratis.Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o naszym lotnisku to wpisz w gogle "Lotnisko Modelarskie w Bobrownikach" lub na naszej stronie www.lotnisko-bobrowniki.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Zacząłem budowę stateczników ,bo tego niema w zestawie. Pionowy wykonałem z elementów a poziomy lamelowałem, wykonując to z drewna samby oraz balsy.Pozdrawiam Czesław z Kruszwicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Tomaszu to już teraz zapraszam Cię na nasz piknik,który odbędzie się 30 sierpnia w Bobrownikach woj. Sląskie.Nasze lotnisko modelarskie jest o długości 170 m i100 m szerokości z pasem asfaltowym 120 m ,nie pobieramy żadnych opłat za start na pikniku i poczęstunek też jest gratis.Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o naszym lotnisku to wpisz w gogle "Lotnisko Modelarskie w Bobrownikach" lub na naszej stronie www.lotnisko-bobrowniki.eu Jeśli po całych wakacjach latania będę miał jeszcze coś w całości to przyjadę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Mały krok do przodu ,stateczniki gotowe do oklejania, zawiasy zamontowane ,góra kadłuba [kokpity] oklejone rowingiem szklanym i żywicą epoksydową.Robiłem próbę wyważenia SC serwa pójdą na ogon,bo silnik mój jest ciężki DLA 112 .Taki przewiduje motor bo modelik będzie miał oprócz kół ,pływaki. Robota bardzo mi się podoba ,bierzesz element wycięty laserem i kleisz,tak jak puzle i w tym zestawie tej firmy to wszystko pasuje idealnie. Pozdrawiam Czesław z Kruszwicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Dzisiaj miałem sen że stateczniki się same okleiły ,poszedłem do modelarni patrzę o to jest fakt.Model będzie biały zdobienia czarne lub czerwone,muszę poczekac na następny sen. Pozdrawiam Czesław z Kruszwicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Czesiu, czy w tej wersji, podobnie jak w tej dwumetrowej, serwa kadłuba są montowane na jego powierzchni? A jak w skrzydłach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Serwa z kadłuba wystają częściowo natomiast w skrzydłach są schowane. Czesław. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Po krótkim pobycie moim w szpitalu,wróciłem do utęsknionych zajęc budowy modeli.Przerwa w budowie modelu uzmysłowiła mi że trochę przesadziłem z wielkością modelu,lecz usprawiedliwia to że im człowiek starszy to duży model będzie bardziej widoczny na niebie. Mam skrzydła w całości pozostały do zrobienia lotki, model JAKA 12 mieścił się w modelarni w poprzek pomieszczenia lecz ten nie..Zamieszczam kilka fotek co zostało spłodzone pozdrawiam Czesław z Kruszwicy. Motorek przeznaczony do tego modelu to DLA 112cm ,z wielkością pomału się oswajam i już rodzą się pomysły jak skonstrułowac podwozie koniecznie miękkie i spawane z elementów.Jeszcze kilka zdjęc , widac krawędż spływu wzmocniona włóknem węglowym co nadało jej sztywnośc oraz wytrzymałośc Czesław. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Czesławie, duże jest zawsze lepsze od małego... Tak było, jest i będzie. W przypadku modeli samolotów największym problemem jest hangarowanie ale w czasie pilotowania o tym się szybko zapomina. Pozdrawiam. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f659aebcef62b737.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Kolejny piękny model powstaje -gratulacje!. Panie Czesławie odnośnie odpuszczania blaszki aluminiowej-sposób z szybkim ostudzeniem w 100 % załapał.,teraz mogę modelować wklęsłe elementy przykładając blaszkę do modelu i dociskając paznokciem kształtuję dokładnie profil- "to je to" - jeszcze raz dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Dopowiem w tej w tej sprawie że po kilku tygodniach aluminium powróci do .pierwotnej sztywności . Pozdrawiam Czesław z Kruszwicy.i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Pomału do przodu, skrzydła oszlifowane ,lotki wpasowane z wklejonymi zawiasami ,rurki w skrzydłach pod przewody ser wklejone,haki do gumy ściskające skrzydło przed rozsuwaniem zamontowane,jutro oklejanie. Pozdrawiam Czesław z Kruszwicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Skrzydła oklejone na warsztat pójdzie podwozie.Pozdrawiam Czesław z Kruszwicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi