RC Man Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Jak w temacie. Jak zamontować takie śmigło? Docisk nakrętką przez podkładkę stożkową? Wtedy trzymała by ona śmigło jedynie przy zewnętrznej krawędzi otworu montażowego śmigła a nie na jego czołowej powierzchni. A może tak wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Ja bym zastosował tulejkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Tulejką może tu być również...taśma izolacyjna nawinięta na gwint. W sumie chodzi tylko o to by centrycznie docisnąć nakrętką śmigło. Tak robiłem gdy zmieniałem silniki do tych samych śmigieł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu 7 Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Najprosciej,to kilka koszulek termokurczliwych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RC Man Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Normalnie klub Mcgyver`a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Bo każdy modelarz to McGyver :-) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Piastę jakąś posiadasz? Przy śmigle powinny być tulejki redukcyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Drutem owiń.... taśmy... klęska... Poważnie, zleć komuś wytoczenie tulejki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RC Man Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Śmigło to będzie zastosowane w spalinie więc nie będzie piasty tylko zostanie osadzone na wale o średnicy 1/4`` ( w przybliżeniu 6,35mm). W zestawie nie ma tulejek redukcyjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Kr Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Drutem owiń.... taśmy... klęska... Poważnie, zleć komuś wytoczenie tulejki Faktycznie klęska...Twoja oczywiście skoro masz problemy z tak prostą czynnością. Mnie podane sposoby nigdy nie zawiodły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Dociśnięcie śmigła przez stożek może spowodować jego rozsadzenie.Redukowanie otworu drutami, papierem, gwoździami jest ryzykowne i nietechniczne. Prawdziwy modelarz nie bawi się w taką tandetę. Wytoczenie tulejki redukcyjnej nie jest trudne ani drogie a załatwia temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Jak masz dawać takie porady jakie dajesz to nie dawaj ich tu. To jest forum modelarskie a modelarstwo to coś więcej niż chodzenie na skróty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RC Man Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Też nie jestem za "druciarnią" szczególnie w okolicy śmigła. Nie ma tu mowy o półśrodkach tylko trzeba to dobrze zrobić aby śmigło nie poleciało sobie w wybranym przez siebie kierunku. Respektu do modeli nabrałem przy heliku o długości łopat prawie 700mm co daje promień prawie 1,5m , które mogą zrobić duże kuku jak są źle zamocowane lub uszkodzone mechanicznie. Nie miałem wcześniej kontaktu z modelami samolotów i myślałem, że są na rynku jakieś gotowe rozwiązania, które bez nakładu pracy można szybko zastosować. Mogłem się spodziewać znając nasze hobby, że nawet z najmniejszą pierółką może być problem. Aż mi głupio już dzwonić do kuzyna aby szykował kolejny raz tokarkę Zrobię coś takiego tylko z kołnierzem o większej średnicy i wywalę z rysunku tą fazkę 45*...a może powinna zostać? http://www.centrumwodomierzy.pl/images/products/originals/mpj-2393.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 A czemu ma służyć ten kołnierz ? Stożek nie jest potrzebny a nawet może zaszkodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RC Man Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Kołnierz będzie tu służył za podkładkę i dociśnie śmigło w płaszczyźnie czołowej a fazka może dodatkowo wycentrować osadzenie śmigła i da dodatkową powierzchnię docisku śnigła ( zakładam, że krawędź otworu montażowego śmigła podda się naciskowi na nią metalu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 A o jakim śmigle mówimy? Coś czuję, że strzelamy z armaty do muchy. Jeżeli mocowane śrubą centralną, to taśma nawinięta na wale wystarczy. Jeżeli mocowana na szpilki, to taśma i szpilki wystarczy. To tylko moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Moja rada : nie utrudniaj niepotrzebnie życia tokarzowi. wykonaj zwykłą tulejkę bez kołnierzy i stożków. śmigło przykręć nakrętką poprzez oddzielną podkładkę, która powinna być na wyposażeniu silnika. tulejka powinna być odrobinę krótsza od grubości piasty śmigła(1mm). . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk900 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Dobre zdjęcie problemu na pewno by pomogło rozwiać wątpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RC Man Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Śmigło Bambula - otwór 8mm na wał 1/4. Mocowanie- nakrętka centralna. Podkładki oryginalnej brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 W takim razie tuleja nieco niższa niż grubość otworu w śmigle i podkładka załatwi sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi