Francka Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja W szkole znajduje się modelarnia standartowo od 9 do 13 i 16 do 19 godziny.
Pilot84 Opublikowano 28 Maja Autor Opublikowano 28 Maja 3 godziny temu, mooseman napisał: Można wejść na https://lotniskocyc.ddns.net Tam jest "koperta" z formularzem, podać telefon i ktoś oddzwoni Dziękuje
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 9 Czerwca Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 9 Czerwca 5-8 czerwca korzystaliśmy z gościny Aeroklubu Nadwiślańskiego / Lisie Kąty. Zjechaliśmy już w Czwartek w południe by przed piknikiem trochę poczuć atmosferę dawnej szkoły szybowcowej. Kawał dobrej roboty przy organizacji zrobił kolega Rafał praktycznie w pojedynkę z pomocą syna szykując lotnisko, bazę pilotów, katering ect. Cukierkiem dla wielu i dla mnie była dodatkowa atrakcja w postaci transportu modeli do bezpiecznie wyznaczonej strefy startów na pasie północ-południe przy wykorzystaniu kłada z przyczepą. Duża relacja pod postem kolegi Piotrka a poniżej kilka zdjęć z mojego telefonu. 12
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 22 Czerwca Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 22 Czerwca Sezon w pełni i latanie do ostatnich promieni słońca. Wilga Andrzeja przed wieczornym holem i ElectroTractor Łukasza tuż po oblocie. 10
robas69 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Przy tej wielkości modelu to już mała elektrownia potrzebna:-)
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Sage Opublikowano 22 Czerwca Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 22 Czerwca Piękny zachód słońca na pięknym lotnisku. Piękna Wilga. Piękny nowy holownik. Ale najpiękniejszy uśmiech Szymka. Młodego chłopaka bez smarfona w dłoni, bez słuchawek na uszach a z pasją na twarzy. Żyby tak udało mu się zachować ten zdrowy balans czego jemu i Rodzicom życzę. Nie mogę się doczekać kiedy Szymek stanie pomiędzy Andrzejem, Pawłem, Krzysiem, Rysiem z nadajnikiem w dłoni i zapyta kto nastepny ... (następny do holowania) po czym usłyszy: Szymek nie tak wysoko bo modelu nie widzę. Jakieś takie smutki mnie nachodzą patrząc na same stare 'Gęby' na moich zdjęciach a za oknem 39 stopni C. 6
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Chuck Yeager Opublikowano 22 Czerwca Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 22 Czerwca Dziękujemy za dobre słowo Piotrku, Staramy się, Szymek na Szczęście rzeczywiście woli swoje "aktywne" pasje od komputera i oby jak najdłużej; chociaż łatwo nie jest utrzymać ten stan bo niestety wpływ ogółu jego rówieśników jest taki a nie inny. Co do małej elektrowni to już spieszę z krótki opisem: Silnik Dualsky GA8000.8 Pakiety: 4 sztuki 6S, 5100 mAh (dwie pary po 2 sztuki równolegle każda para a potem w szereg). Pobór prądu na ziemi na pełnym gazie 184A, w locie 160 A Lot poziomy już przy 40A na pusto bez szybowca na holu. Regulator 260 A, temperatura z telemetrii na pełnym gazie ok 44 stopnie Moc silnika ok 9200 W Śmigło 27 x 10, póki co Xoar ale będzie Falcon Węglowy. To powinno dać nieco oszczędności cennego prądu. Max obroty w locie 6970 obr/min Zainstalowano telemetrię poboru prądu, zużytej pojemności pakietu, temperatury regulatora, obrotów śmigła, napięcia pakietu napędowego zasilanie awioniki: 2 x pakiet Life A123, 2S Jest to pełnowymiarowa holówka 2,8 m rozpiętości z odpowiednikiem silnika 120cc. Mamy identyczny model już w klubie, tylko że spalinowy i tu wydaje się, że jest nawet nieco więcej mocy a jeśli nie to na pewno moment obrotowy jest dostępny szybciej. W dniu oblotu, w przykładowym locie z Promykiem w skali 1:3,5 poszła na 450 m w ciągu 35 sekund, zużywając 1200 mAh z dostępnych teoretycznie 10200 więc jest nieźle. W najbliższym czasie testy z większymi szybowcami, włącznie z JS w skali 1:2 (10,5 metra, 25 kg) Odpowiadając z góry na typowe komentarze - tak, to się finansowo nie opłaca w porównaniu do spaliny ale jest cicho, czysto i to miał być eksperyment jak się sprawdzają takie duże napędy. Mam już GA6000 w Yaku 55 zKrilla 2,2 metra i po tym wiedziałem, że będzie ok. Poza tym wygoda gdybym na lotnisko wybierał się tylko z Szymkiem. Lecimy 5-10 holi i do domu. To wymaga góra jednej zmiany pakietów. 7
Rekomendowane odpowiedzi