BRoman Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 http://www.scalesoaring.co.uk/TUGS/Plans/Greenley/SuperGreenley.html to link do rysunków i opisu bardzo prostej holówki . Zbudowałem ten model z niewielkimi modyfikacjami .Model lata bardzo poprawnie i polecam każdemu kto chce za niewielkie pieniądze (około 400zł) mieć holówkę.Oczywiście mam na myśli sam płatowiec bez wyposażenia. A tytuł tematu odzwierciedla moje doznania estetyczne jakich doznaję na widok tego na wskroś funkcjonalnego modelu. Jak to mówią " samo mięso nic z artyzmu". 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drops1 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Rohu wstaw zdjęcia nie wstydz się pokazać skrzynki na kartofle. A tak na marginesie holownik jak holownik jedni mówią że ma super wygladać i ma być wierną kopią orginalu a inni mówią że to zwykły koń roboczy . Moim zdaniem to że to nie ma żadnego wygladu to i nawet lepiej bo wrazie co nie bedzie żal jak sie zrobi nim kuuuuuku . Jego zadanie jest wycholować model do gory i tyle . Na świecie i wielkich Stanach jest dużo takich konstrukcji i nikt się nie przejmuje tym że to ma wygladać no bo i po co .Bardzo dobrze że to mało kosztuje w materiale bo jest na każda kieszeń . A w całym ambarasie rozchodzi się o dobrą zabawę a nie szpanowanie sprzęntem i na co kogo stać . Pomysl bardzo dobry z tą holówką i godny polecenia latał ładnie i stabilnie i trzeba nam więcej takich prostych konstrukcji aby się tanio i fajnie bawić w to modelarstwo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 To może zbuduję coś bardziej wyrafinowanego tylko nie każ mi pokazywać zdjęcia bo nie wiem jak to zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
list Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zdjęcia Panie Romanie, zdjęcia.... bez tego się nie liczy... Pozdawiam Tomek L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 ale za to jakie dobre chłodzenie silnika zawsze można takie coś pomalować abstrakcyjnie to będzie robił furorę ... zrobiłeś mniejszy czy większy (100") ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 No to może ja wstawię zdjęcie - jeżeli Romek nie ma nic przeciwko Zdjęcie ma tytuł: "Dwaj starsi panowie puszczają model samolotu" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Model stylizowany na "skrzynkę..." a my dwaj też się ustylizowaliśmy. Takie retro. Model w wariancie 60 cm. Kolorystyka modelu jest wynikiem sporu z kolegą kto będzie miał brzydszy model. Chyba jednak mój jest brzydszy. Mały sukces a cieszy ! Realnie- od tyłu wyliczając to model jest pokryty zwykłą folią reklamową jaka się trafiła w garażu. Zmiany dotyczyły podwozia , doboru materiałów na kadłub, pokrycie usterzenia tkaniną 48gr/m,pokrycie całego kadłuba tkaniną 80gr/m oraz przeniesienie osi zawiasów klap poza obrys profilu.Serwomechanizmy C 5077,F 138.Silnik ZG 62 Tony Clark,śmigło 24x8, koła 125mm.Film pokazuje fazę oblotów ale po poprawieniu środka ciężkości model reaguje spokojniej.Hak holowniczy przeniesiony na wysokość krawędzi spływu skrzydła.Skrzydło na rurze duraluminiowej fi 22.Waga 9 kg-nieco więcej niż przewidział konstruktor ale Zg ma sporo mocy więc daje radę. Trochę rośnie prędkość lądowania ale daję radę. Do lądowania klapy 50 st w dół, lotki 5 st w górę, kompensacja sterem wysokości w dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Oto i filmik z jednego z pierwszych lotów: https://vimeo.com/90840227 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Akurat wygląd tutaj jest neutralną sprawą bo to holownik. Ma to działać a nie wyglądać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniek Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Mój holownik nie wygląda lepiej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Taki bez napisu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Jeżeli napędzasz to cóś śmigłem 25x10 to mam równie brzydkie własnej produkcji i nie zawaham się sprezentować ci .Śmigło węglowe ale absolutnie pewne-latam od lat na tej produkcji. To będzie nagroda za rozsądną odwagę ... A może nazwiemy go hm..... Piękna Warszawianka, Latająca Syrenka- co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniek Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Romeczku to coś jest pędzone śmigłem 30x10 - 30x12. Mój syn ochrzcił go jako plemnik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniek Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Model stylizowany na "skrzynkę..." a my dwaj też się ustylizowaliśmy. Takie retro. Model w wariancie 60 cm. Kolorystyka modelu jest wynikiem sporu z kolegą kto będzie miał brzydszy model. Chyba jednak mój jest brzydszy. Mały sukces a cieszy ! Kiedy budowałem Swoją paskudną holówkę SKAZOO bardzo ładnie mi napisał i tu cytat " Chyba tylko Lamborghini robi ładne traktory ten ma mieć tylko taką funkcjonalność " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Jakżeż mi żol, że ni mom rozmiaru afrykańskiego 30 cali. Zatrzymałem sie na 25 inczów. Plemnik też fajna nazwa i daje nadzieję na rozmnożenie jak pokaże się jakaś Owulacja w powietrzu. Proszę cię -nie rozmieniaj Go na drobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniek Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Liczę na rozmnożenie w przyszłym sezonie, z kitów jakie przywiozłem z Czech powinny powstać jeszcze dwie takie sztuki, tylko chłopaki się ociągają. Niestety Romku B. muszę cię zasmucić, pomimo usilnych starań twój holownik mimo bardzo oryginalnego malowania, bardziej przypomina samolot niż mój plemnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 2 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Liczę na rozmnożenie w przyszłym sezonie, z kitów jakie przywiozłem z Czech powinny powstać jeszcze dwie takie sztuki, tylko chłopaki się ociągają. Niestety Romku B. muszę cię zasmucić, pomimo usilnych starań twój holownik mimo bardzo oryginalnego malowania, bardziej przypomina samolot niż mój plemnik A to peszek! Nie zawsze można być pierwszym. A koledzy może mają jakiś problem (medyczny ?) by ich Plemniki wykonały lot? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 To i ja pochwałę się "śliczną skrzynką na kartofle " 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 27 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 O jaka śliczna ! Nawet ma nisko położonego wała silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Panowie jest sprawa. Mój Wicherek słabo sobie radzi z holem przy mocniejszym wietrze a i koledzy mają chrapkę na większe szybowce. Pytanie rodzi sie, jakiej wagi mag modele pociagne na benzynie 30ccm? I ma ktoś plan jakieś skrzynki na kartofle ok 180cm rozpiętości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi