pawel66 Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 ja napisałem ze nie musi mieć 2 metrów, jeżeli uważasz ze to jest najodpowiedniejszy do mojego silnika to ok - ile on będzie ważył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Nie napisałeś nic o silniku, więc nic Ci nie mogę powiedzieć jaka rozp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 napisałem ze ciągnie 1kg na połowie gazu na śmigle 13x4 to mało?? chyba zrobię model tylko trochę powiększony jak będzie 2 razy większy to mogą być ze sztywnością problemy trzeba by 4 razy więcej depronu :? edit koledze z forum ok 2metrowy wyszedł w wadze ok kilograma większego nie zrobię - będę go dociążał 2gim pakietem :devil: takiej wagi się nie spodziewałem :mrgreen: istny szybowiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Napisałś Pawle na PW, ale odpowiem i tutaj. Jeżeli jest to Twój pierwszy model. To musisz wiedzieć że do jego konstrukcji trzeba trochę "pokombinować", miałem problemy z wręgą silnikową, wyrwała się od drgań. Trzeba go niestety wzmocnić i to dość solidnie. No i musisz mieć samochód do przewozu, bo niporęczne to strasznie. Plany przeskalowałem +50% czyli ok 130cm rozpiętości + połowa, to wychodzi 2 metry. Były w PDF, wydrukowałem w domu i zaniosłem na ksero. Tam mi powiększyli o 50%, czyli z arkusza A4 zrobili A3. i takie posklejałem Dzwigary skrzydła z listew 3x6 6 dlatego że depron jest 6 mm. I właśnie dzwigar depronowy jest obustronnie w skrzydle obłożony listwami. Podłużnice kadłuba z listew 6x6, od dziobu po ogon. Wręga silnikowa - sklejka 3mm. stateczniki z depronu 12mm, czyli dwie deski 6mm sklejone razem, lub 6mm lamelowane dookoła listwami balsowymi, 6x2mm 2-3 warstwy. Mocowanie dzwigni sterowej - w statecznik wklejony klocek balsy 6mm. podwzie z drutu 6mm. Koła 75mm średnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuba.K Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Jak nie masz gdzie przeskalować planów, to użyj programu : "Posteriza" . Ja nim drukuje plany i wszystko jest Ok. Największym a zarazem jedynym minusem jest to że trzeba je później posklejać. I jeszcze apropos silnika. Czy to jest taki duży problem przeczytać i napisać na forum oznaczenia silnika ?? Ja bym na razie na twoim miejscu nie robił jakiś gigantów po 2m a normalnego, takiego jak zaprojektował Skazoo czyli 1.3m. Pozdrawiam Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 no normalnego nie mam silnika;] lotnisko - 2 boiska obok siebie i jeszcze ohoho miejsca dookoła mam 50 metrów od domu a mieszkam w centrum wiec jest fajnie a kolegów co by pomogli przenieść model tez nie brakuje (a nie są to modelarze) jak myślicie czy sklejka ze skrzynek po warzywach nada się do modelu ? na tym forum czytałem o takim patencie skrzydła che zrobic składane bo inaczej to niema sensu plany wydrukuje jednak w drukarni ;] za dużo zachodu ze zwykła drukarka baxter robiłeś tej samej wielkości model więc się przygotuj na pytania dodatkowe :lol2: 1 z nich - robiłeś składane skrzydła? jak rozwiązałeś ich mocowanie, węglowy pręt w aluminiowym? sam kadłub zrobić z depronu 2x5mm?(tylko taki był a był tani) jakiej grubości żeberka? czy 6płyt 3mm i 2 x 5mm wystarczą na model czy przymierzać się po dojście po depron? (ahh jak ja mam wszędzie blisko :jupi: ) bez oklejania depronu sztywność była zadowalająca czy latasz galaretą? masz jakis film z oblotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Wklej zdjęcie w avatar, pokaż fotki z budowy modelu. Ten plac który opisasłeś jest dpo tego modelu trochę za mały do nauki latania. Model ma bardzo długie podejście do lądowania. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRY3 Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 To pochwalę się swoim RWD-5 by Skazo z małymi modyfikacjami. Model oklejony folią samoprzylepną Solar Trim. Wyposażenie TURNIGY z HC: silnik TR28-30B 1050kv regulator Plush 25A serwa TG9 pakiet 1800mAh 3S 20C śmigło GWS EP 10x4,7 waga gotowego do lotu - 710g z tym wyposażeniem SC na 5,5cm przy pakiecie max do przodu pozostałe zdjęcia modelu tu: http://kry3.fotosik.pl/albumy/741558.html mam nadzieję, że poleci - proszę o uwagi co do modelu, które mogą zadecydować o jego ewentualnej nie lotności. Mam stresa przed dziewiczym lotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 czyli trzeba bedzie klapy zrobic :? ? nie jednak myślę ze się obędzie dziś może będę miał plany zacznę wycinać aparatu nie mam ale może pożyczę, zobaczymy jak będzie z relacja 8) nie chce ci się odpowiadać na pytania? może jednak znajdziesz chwile czasu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 z tym wyposażeniem SC na 5,5cm Czy to znaczy, że z innym - lzejszym lub cięższym - wyposazeniem SC zmieni położenie :?: :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRY3 Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Czy to znaczy, że z innym - lzejszym lub cięższym - wyposazeniem SC zmieni położenie To był taki skrót myślowy (poprawiłem w poście) - chodziło mi, że przy pakiecie max. do przodu daje sie osiągnąć SC5,5cm - chyba mieści się w dopuszczalnych granicach dla tego modelu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 nie chce ci się odpowiadać na pytania? może jednak znajdziesz chwile czasu Czas znajdę jezeli bede wiedział że warto. Jesteś piątą osobą która mnie pyta na PW o ten model. Wiem że to jest kuszące mieć model 2m rozpiętości, za tak małe pieniądze.. Ale na razie żadna z tych osób go nie zbudowała. Wklej avatar, bo lubie wiedzieć z kim rozmawiam. Pozdrawiam Baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 zdjęcie stare i słonko poraziło z sąd ta mina w sumie to nie musisz teraz odpowiadać bo jeszcze plany w drodze są :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Model oklejony folią samoprzylepną Solar Trim. Czy Twój RWD jest zrobiony z zielonego depronu? Jak ta folia go kryje, czy nie prześwituje przez nią kolor depronu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 kurcze z wydrukowaniem planów t o przegieli cha 45zł za metr! :devil: oni mysla chyba ze ja che bilbordy robić, trudno da się te plany sensownie wydrukować w powiększeniu? jak to zrboic 1 raz drukuje coś takiego ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Ja drukując plany w lokalnym XERO zaplacilem 15zł za wydrukowanie w skali 100%. Dlugo sie zastanawialem czy zapłacić czy sklejać A4. Myślę, że to dość sporo płacić 45zł za metr. Lepiej posklejaj A4 lub A3 - pewnie wyjdzie Ci taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 wiem ze wyjdzie taniej dlatego pytam się jak przeskalować plany ;] muszą mieć 150% oryginalnego rozmiaru :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Idziesz do punktu ksero z wydrukami A4 i prosisz o powiekszenie do 150%. Przynosisz do domu kupkę wydruków A3 i sklejasz. A co by by lo taniej nie kserujesz wszystkich tylko te zadrukowane. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 mi chodziło o to jak to wydrukować powiększone do 150% na domowej drukarce :wink: skoro wywijacie się non stop punktami xero to raczej nie wiecie :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 W programie do drukowania powinien być wybór skali wydruku. Jeśli plany są w PDF możesz drukować w Adobe Acrobat Reader. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.