Piotrek_SGM Opublikowano 6 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Ja moim latałem przy wietrze max 3m/s i NIE było to przyjemne. Pękaty kadłub o dużej powierzchni bocznej, małe stateczniki, krótki (!) kadłub, małe obciążenie powierzchni, no i mój przynajmniej - bez lotek, to nie pomaga... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Cześć Mam pytanko jakiej jeszcze można użyć listewki sosnowej oprócz 2x6mm bo w sklepie nie maja takich rozmiarów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Cześć Mam pytanko jakiej jeszcze można użyć listewki sosnowej oprócz 2x6mm bo w sklepie nie maja takich rozmiarów Myślę, że każdej zbliżonej jaką mają. Jeśli będzie trochę większa to model i tak bardzo nie zwiększy swojej masy. Poza tym sądząc po dwu poprzednich postach lepiej będzie jak model będzie miał większą masę. Ja też buduję RWD5 by Skazo i wydaje mi się za lekki. Zbudowałem wcześniej TOTO-0 wg kolegi Motylastego. Miał ważyć około 400 g a mój po róznych kraksach i naprawach (dodatkowo tkanina szklana , żywica i klej) waży teraz około 750g. Wznosi się pod kątem około 60 st do góry, kręci akrobacje a wiatr nawet dość silny nie jest mu straszny. RWD5 też zamierzam dociążyć a żeby to nie był pusty balast to może dam mu duży pakiet Li - Fe 4S 2200mAh :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Dzięki darek.3333 ja na razie mam silnik TP 12A . Czy ten silnik będze dobry do rwd 5 z pakietem 3S 1800 mAh :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Syn zaczął tworzyć ten model prawie rok temu, kiedy zaczeliśmy naszą modelarską przygodę. Teraz ja go kończę gdyż stwierdziłem , że potem może nie starczyć nam weny na dokończenie. :wink: Teraz wygląda tak: Pozostało zamontować serwa, podłączyć napędy, wyważyć i może oblot w wekend jak pogoda pozwoli. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 No ładnie darek.3333, fajnie, że się zdecydowałeś na lotki - jednak lepiej się lata z~. Życzę łaskawej pogody i udanego oblotu. A jak coś nakręcisz to się pochwal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Darku czy mógłbyś pokazać jak rozmieściłeś elektronikę w środku ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Jak mi się uda oblatać model bez kraksy to się pochwalę. :wink: Dokończyłem dziś model i jest gotowy do oblotu. A co do elekroniki to odbiornik opakowany jest w gąbkę (jakby co to przeżyje) więc na zdjęciu niewiele by było widać. Zrobiłem taką samą półkę na dwa serwa jak w relacji Piotrka_SGM. Odbiornik umeściłem pod tą półką. Regulator jest umieszczony na prawym bolu około 4cm od wręgi silnika a naprzeciwko na lewym boku pakiet Li-pol 3S 1300mAh. Wszystko dodatkowo powypierałem gąbką. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 23 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=232472#232472 :wink: Kolejny lot dwa dni później: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuczki Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Cześć mam prosbe pomóżcie mi nie wiem co jest.Moja rwd 5-tka lata juz całkiem całkiem.Spokojne loty zero nerwów tylko lądowanie zawsze na jedno i to samo skrzydło.Tuż nad ziemią jak predkość jest mała.Podaje linka z filmikiem lądowania.Sorki za jakość.Oto link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr3cik Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Czyżby przeciągnięcie?? Praktycznie sam sobie odpowiedziałeś: za mała prędkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Tak jak kolega Kr3cik - model się przeciąga a zawsze jest jakaś niesymetria i moment żyroskopowy śmigła , że zwala się zawsze w jedną stronę. Moje modele depronowe też chętniej się zwalają w prawo. :wink: Musisz podchodzić do lądowania zachowując większy kąt schodzenia a więc i większą prędkość. Blisko ziemi wypłaszczasz profil schodzenia ale nie pozwalasz aby model "wypuchł" do góry tylko ma wytrzymywać zmniejszając prędkość tuż nad ziemią lecąc do niej równolegle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuczki Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Ok reperuje mordke troszke uszkodzona :cry: .Jak pogoda pozwoli to potrenuje. :wink: Ogladalem darek.3333 twoj filmik z ladowaniem super.Ty maasz zdecydowanie wieksza predkosc przy kontakcie z ziemia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Panowie! czy ma ktoś może schemat malowania biało czerownego SP-LOT - ? chodzi mi o rzut skrzydeł z dołu: nie jestem pewny czy czerwone ma być samo natarcie, czy cała powierzchnia skrzydeł? będę wdzięczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Panowie! czy ma ktoś może schemat malowania biało czerownego SP-LOT - ?chodzi mi o rzut skrzydeł z dołu: nie jestem pewny czy czerwone ma być samo natarcie, czy cała powierzchnia skrzydeł? będę wdzięczny za pomoc Ja wykonałem całe czerwone skrzydła i usterzenie poziome od dołu. :wink: Co do wzoru malowania to nie mam. A może zmienić zupełnie malowanie na takie ( trochę widać od dołu, i w końcu też SP-LOT): :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 dzięki Darku to malowanie znam niejako po sąsiedzku... z Bielska ale wersja biało-czerwona super wygląda na niebie... fajnie wyglada też w e wrześniowym kamuflarzu - tylko muszę poszukać detali(znaków) widziałem kiedys na jakimś "plastikowym" forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kotecek Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 mam silnik 3f 200 W z reglem 30 A i aku kokam 3x2250, pytam jakiej wielkości powinien być ten model RWD 5 do tego wyposażenia ? do spokojnego latania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Mysle ze 160cm rozpietosci. podaj typ silnika bo 200W to nie zawsze wychodzi 200 baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 darek.3333 - gratuluję oblotu Tobie i pilotowi :-) zuczki - koledzy dobrze Ci odpowiedzieli, mój model też łatwo niespodziewanie (jak dla mnie) przeciągnąć i wali się zawsze na to samo skrzydło :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuczki Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Tak Piotrek_SGM po dzisiejszym dniu tez tak uważam.Dziś lądowanie przy znacznie wiekszej predkosci i juz prawie prawie.Gdyby byla inna nawierzchnia to było by jak dla mnie idealne .Najważniejsze że bakcyl załapany. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.