robertus Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Najlepiej to oczywiście porzucać pusty model, ale na to to już za puźno. Pozostaje Ci obliczyć ręcznie lub w programie, a najlepiej wieloma metodami na raz, plus obejrzeć w innych relacjach gdzie innym wypada SC w iskrze. W F-18 nie liczyłem, nie wyznaczałem, nie rzucałem pustego, a spojrzałem na parę SC w innych modelach i wyznaczyłem na oko palcem, to był strzał idealny, he he, ale to szczęście miałem. Polecam Ci programik piotrade, bardzo dobry. http://www.piotrp.de/MIX/sp.htm Przy czym dla bezpieczeństwa weź wartość dla większej stabilności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zanim zaczalem malowac "no godzina i po robocie " a teraz po 5 godzinach ... Dluzej sie schodzi niz zakladalem. Najtrudniejsze są czerwone linie. Znowu w paru miejscach trzeba poprawiac ale ogolem jest ok Na dzisiaj koniec prac, jutro airshow i trzeba sie wyspac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 No faktycznie, parę poprawek wydaje się niezbędne. To dość wymagające pod względem precyzji malowanie. Zainwestuj w dobrą taśmę. Nie musi być Tamiya, wystarczy jakaś, która jest miękka, elastyczna. Przy malowaniu, niemal zawsze dociskam miejscowo taśmę, jeśli jest ryzyko podcieknięcia farby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Na zdjeciu wyglada jeszcze gorzej niz w rzeczywistosci Plastyk ze mnie słaby, bez linijki nie potrafie Juz przy drugim skrzydle zastosuje rady Bartka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Flamastrem mogłes malować te linie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Robertus nie pomyslalem hehe te podrownam a reszte jezeli bedzie sie dalo to pomaluje flamastrem Nic nie zrobilem od ostatniego wpisu bo udalo mi sie zaliczyc oba dni airshow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Niestety flamaster nie daje sobie rady z bialą farba :/ trzeba sie pomeczyc cienkim pedzlem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 W życiu bym się tego nie podjął pędzlem. Już bym wolał rozpylać szczoteczką do zębów i grzebieniem. Kup najprostsze aero lub po prostu spray. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zakup samego aerografu to zaden problem. Gorzej z kompresorem, nawet takim lodówkowym :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Wystarczy dętka od traktora, tak na początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Pomimo iz takowy posiadam to juz sprawnej detki, ktora nie jest w uzyciu juz nie... Butelka plastikowa 5l da rade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Nie. Nawet nie próbuj ze względów bezpieczeństwa. Inna sprawa, że przecież nie musisz wywlekać dętki z traktora. Możesz zasilać aero całym kołem, do którego wciąż będzie przymocowany traktor. A butla na sprężone powietrze, stara gaśnica z odpowiednią przejściówką do podłączenia? Takie dostosowane do wysokich ciśnień pojemniki możesz nabić sprężonym powietrzem (może nawet na stacji benzynowej) i na pomalowanie pasków będziesz miał aż nadto. A jak chcesz tanio malować całe modele, to naprawdę tylko lodówkowiec w wersji budżetowej. A co ze sprayem? Przynajmniej ten model byś miał pomalowany, a na przyszłość to jak pisałem wyżej. Sposobów jest kilka, wystarczy spokojnie przemyśleć możliwości i ograniczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Pomysł z traktorem całkowicie odpada z wielu wzgledow Jutro rozpatrze sie, poczytam troche co moge zrobic w miare moich mozliwosci Bartek dziekuje za zainteresowanie tematem jak i problemami zwiazanymi z budowa tego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Tak to wyglada na chwile obecna Malowanie kadłuba to czysta przyjemnosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekJ121 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 PIękna Piotrek naprawdę super wygląda, normalnie jak zdjęta z płyty lotniska. Piotrek a dla czego 7 a nie np.4 Wiesz kto na niej lata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Z "7" zwiazana jest taka historia. Latał na niej pilot Mariusz Szymla, ktory bardzo pomaga mi swoją wiedza na temat Iskry Wiec ta 7 jest takim moim podziekowaniem za pomoc dla pilota ktory miło ją wspomina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekJ121 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Teraz o ile się nie mylę to chyba "BERET" lata 4 kpt.P. Bereziński a 7 nie pamiętam już. A swoją drogą fajnie mieć takiego kolegę pilota który podpowie co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Czy mnie się zdaje, czy ta 7 jest "na lewą stronę"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Tak własnie analogicznie jest podczas przykladania szablony na druga strone zrobic lustrzane odbicie, ale nie przy cyferkach i napisach musze ją zamalowac i od nowa namalować juz dobrą stroną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Na dobranoc aktualizacja stanu malowania Refleksy swiatła troche psują efekty na zdjęciu. W rzeczywistosci jest zadowalająco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi