Skocz do zawartości

odbiorniki do DLG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

jakie odbiorniki stosujecie do DLG? nie chodzi mi o producenta a raczej o system nadawczy, długość anteny, zasięg odbiornika. Konkretnie np. chciałbym zainstalować do modelu odbiornik FHSS z krótą anteną i zasięgu 500m http://shop.lindinger.at/product_info.php?cPath=1714_1717&products_id=9709969  w modelu ze szklanym przodem kadłuba, czy ma to sens, czy też dać sobie spokój i zakupic odbiornik z długą anteną i wystawić ją poza obrys kadłuba?

Opublikowano

500 metrów to dość mały zasięg, jeżeli będzie latał z vario lub gps i będzie Ci pikał jak się zbliżasz do granicy to możesz zainwestować w ten odbiornik. Ja stosuje normalne odbiorniki HOTT z jedną anteną teoretycznie 2 km zasięgu, z racji węglowych kadłubów antena wyprowadzona poza obrys.

Opublikowano

To zależy jak na to patrzeć. Pełnozakresowy odbiornik FHSS do Futaby mam i jest to zasięg ok. 1.000m. Problemem mogą być jego gabaryty które jeszcze bez zdjęcia obudowy wynoszą 43x25x12,5mm. Pełnozakresowy odbiornik FASST też mam i jest to zasięg ok. 3.000m i rozmiary troszkę większe od w/w. Próbuję znaleźć kompromis pomiędzy zasięgiem, rozmiarami i ceną. Planuję wysokościomierz raczej innej firmy ze względu rozmiary i cenę Futaby jak i rodzaj odbiornika który ma wpływ na to, czy będe mógł podłączyć czujniki Futaby ale to chyba trochę później.  Wybrany w linku odbiornik jest lekki, mały i stosunkowo tani a jedyny problem to ew. zasięg aczkolwiek pewnie antenę można by wymienić na dłuższą i wystawic ją poza kadłub. Jeżeli nie będzie wyjścia to wrzucę mały odbiornik z długą antenką: R6106HFC

Opublikowano

Można dużo pisać o zasięgach aparatur, ale model o  1,5 m rozpiętości już z 200 - 300 metrów jest trudny do określenia gdzie leci.

Jeśli do tego się go na chwilę straci z oczu, pozostaje liczyć na to , że się go później odnajdzie...

Opublikowano

Chyba żartujesz. Poza tym to nie hotliner zeby uciekł mnie wiadomo gdzie. Spokojnie mozna odlecieć na 700m od siebie.

No moze nie spokojnie ;) ale 400m bez problemu widac co model robi. 150m wysokości to sie łapie przy średniej termice

Opublikowano

Zgadzam się z wapniakiem. Dla mnie model o rozpiętości 2 m, na wysokości ponad 200 m zaczyna sprawiać małe trudności w odróżnieniu pozycji góra / dół i czasem nawet kierunek lotu (mimo okularów). Jak odwrócę głowę na chwilę i wrócę wzrokiem na model to już lecę na pamięć. Inaczej bym się pogubił. Piszę o motoszybowcu ze smukłą sylwetką. 

Opublikowano

No fajnie że się zgadzasz, ale to temat o DLG. I one często odlatują znacznie dalej niż 200m. Bo tak trzeba i tak się lata.

W czasie gdy latasz modelem, nie odwraca sie głowy. Nawet na chwile.

Na ostatnich zawodach w Zielonej wielu zawodników latało w odległości >350m od siebie. A jak ktoś latał na hangarem, to było już min 400m. Więc to 200m nijak do rzeczywistości sie ma.

• Lubię to 1
Opublikowano

Cześć,

jakie odbiorniki stosujecie do DLG? nie chodzi mi o producenta a raczej o system nadawczy, długość ...

Piotrze, ja stosuje odbiornik GR-12 (idealnie pasuje wielkosc) z jedna antenka i mam nadajnik MC-20 w którym antena jest schowana i jak na razie FS nie włączył mi się. Kadlub szklano weglowy, antena upchana w gornej czesci pomiedzy scianka kadluba a zasilaniem (wewnatrz modelu). Nie jest to optymalne pod wieloma wzgledami ale jak na razie sie sprawdza, co prawda w mojej krótkiej historii latania DLG włączył mi sie ze trzy razy alarm utraty sygnalu telemetrii ale na chwile i o dziwo w odleglosciach <150m, latalem w odleglosciach >300m i nigdy nie mialem zadnych problemow a caly czas latam w poblizu BTSa.

Wczoraj przegladalem strone jakiegos niemieckiego zawodnika F3K i jego Snipe'a i zauwazylem ze tez stosowal ten odbiornik tylko bez obudowy. Wiec jedna antena nie powinna być problemem ale nie wiem jak to sie ma do odbiornikow Futaby? Ja zaryzykowalem wiedza ze w razie czego wsadze wiekszy odbiornik z dwoma antenami.

Opublikowano

Z odbiornikami Futaby jednoantenowymi R6106HFC latałem do granic widoczności modeli 1,7 oraz 2,6m przez 2 lata i nie stwierdziłem żadnych problemów z zasięgiem więc tutaj obaw nie mam. Tak jak pisałem chciałem tym razem uzyć odbiornika z krótką anteną. Problem z DLG jest taki, że model jak już złapie termike to się wznosi sam więc przy utracie zasięgu ciężko liczyć że sam opadnie :-) czyli raczej skończę na odbiorniku z dugą antenką.

[edit] co do widoczności modelu to od pewnej wysokości lata sie na zasadzie ciągłej obserwacji modelu i wtedy wiedząc że leci np. poziomo i wiedząc jakie ruchy drążkiem wykonujemy jesteśmy w stanie pzrewidzieć reakcję modelu i z reguły jest ona zgodna z naszymi pzrewidywaniami. Ale wtedy nie polecam oderwania wzroku od modelu bo wtedy może być nerwowo :lol:

Opublikowano

Korzystając z doświadczenia starszych kolegów chciałbym zapytać, które odbiorniki współpracujące z Aurorą 9 najczęściej są stosowane w DLG?

Przeglądając oferty ciekawym odbiornikiem wydaje się być Minima 6L, aczkolwiek nie jestem pewny co do jej kompatybilności z 9 (bez X).

Opublikowano

Z jednej strony 500m to mały zasięg, ale jakoś dużo osób latało kiedyś na rexach mających wg producenta 300m zasięgu i nie znam nikogo kto by narzekał.

• 1 rok później...
Opublikowano

Czy uzywa ktoś w FASST do Dlg odbiorników innych firm niz Futaba?

Mam na mysli jakieś Orange czy Frsky...

Szukam do Dlg czegoś małego, w miarę lekkiego, z dużym zasięgiem i co równie ważne przystosowanego do 2s Lipo...

Opublikowano

Cały sezon przelatałem na module Frsky z odbiornikiem V8FR-II i nie narzekałem. W tym roku przesiadka na coś nowszego więc zobaczymy jak sprawuje się chwalony HoTT ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.