cezar65 Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Panie Piotr nie znam was , weż się pan ode mnie odczep i to w delikatny sposób , proponuje zmianę miasta w którym pan mieszkasz , moderatorzy to by mogli owszem zareagowac np. na kwestię używania koloru i wielkości czcionki przez nowego samozwańczego forumowego moderatora i adwokata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Kurde Cezary zluzuj co? Szanuje Ciebie jako modelarza i fachowca i niech tak pozostanie. Piotr jest akurat modelarzem przez duże M i zejdź z niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 28 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Ważne żeby jak najwięcej pływać. Wychodzą wtedy wszystkie usterki i uzyskuje się większą wprawę. W sobotę popływałem małą żaglówką, było super. Po południu Pilot. Nie zabrałem planu opływania bramek ale trenowałem dokowanie. Zrobiłem film ale nie będę zanudzał. Malowanie modelu statku to bardzo trudna i pracochłonna czynność. Jeżeli ktoś maluje farbą z puszki to wałek, taki malutki może być bardzo przydatny. Dla zainteresowanych link: http://www.4don.pl/2017/05/park-akademicki-w-fordonie-coraz-blizej.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Film z dzisiejszego pływania żaglówką RG65 Viperfish po poprawce. Wiał słaby wiatr. Wydaje się, że dobrze pływa. Do sprawdzenia przy silniejszym wietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Prace powoli idą do przodu - izolacja na kotle założona, opaski na razie montażowe. Po uformowaniu "płaszczyka" założę mosiężne ściągi . Janusz wykańcza dalej Halnego . Spotkanie pływające w najbliższą sobotę 3.06.2017 o godz, 11.30 nad Kanałem Bydgoskim na przeciwko Kanałowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 O i prosze niby wałkiem pomalowane a jaki piekny model. Gratulacje. Szkutnictwo coraz bardziej mi się podoba. Gdzie kupileś takie opony ? Też nyślałem do swojego statku takie ale nie znalazłem i turystów szukałem wysokich na około 6cm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Gdzie kupileś takie opony ? 1. Mogę się mylić. 2. Sklep/dział hydrauliczny? To wygląda jak uszczelka do węża/kranu itp. itd. znaczy oring 3. Ale patrz pkt. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Jerzy - nie mylisz się , wiem co mówię !!! Sklep z łożyskami i oringami ! Do zobaczenia jutro nad kanałem - para w "Zośce" wyprowadzona częściowo za burtę dla efektu wizualnego ,flota przygotowana, baterie się ładują, woda do kotła się destyluje , smary wszelakie przygotowane, wybór płyt do gramofonu sternika uzupełniony ! "Brynda" została po ostatnich imieninach ! Bandera na masztach ! Jeszcze tylko szkolenie załogi, mycie ..... nie...... zaraz ...... kąpiel pokładu ??? Starszy pochylniowy Janusz chyba przesadza ...... I to w Perwolu ?? Noooo, ale za to model HALNEGO po kąpieli wygląda SUPER !! Ps. Seba -zobacz za ludem pokładowym w Modelemax ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Haa o oringach nie pomyślałem . Andrzej odnoszę wrażenie ze Kapitan Zośki jest blisko spokrewniony z z moim kapitanem z wycieczkowca , nie sądzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Od razu widać że to kuzyni !! Gdzie się człowiek nie obróci tam wszędzie rodzina ! Chyba nawet "gajerek" mają z tego samego materiału ! A tu siostry przyrodnie z dziećmi i .......wujek - od Andrzeja z Aleksandrowa Cała szyperska rodzinka ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Zapowiadana impreza pływająca odbyła się planowo i w bardzo sympatycznej atmosferze ! Dla wszystkich chętnych do wspólnego pływania na kanale starczyło miejsca, a organizatorzy zadbali o stoły, krzesła, gorącą kawę , ciacho i upominki dla uczestników ! Z przyczyn organizacyjnych przesunęliśmy się nieco w kierunku Czarnej Drogi - organizator bał się, że kawa wystygnie zanim ją dla nas doniesie !! Kto nie był niech żałuje, a kto był sam wie jak dobrze się wspólnie bawiliśmy ! Bo kto się nie bawi , ten się starzeje !!! Na razie kilka fotek filmy wstawię sukcesywnie jak tylko "się przetworzą" Ps. Parówka po izolacji termicznej kotła - MIODZIO !!! Podziękowania dla kuzyna Tomka z Kołobrzegu za specjalną taśmę izolacyjną do rur gorących w kotłowni !! https://www.youtube.com/watch?v=MbyZ07rrsks&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=QTpAqEzyffU&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=Kf7WpjB2e4I&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=qH4O_aGmPDc&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=n_QmF5ifC68&feature=youtu.be Edytowane 24 Września 2019 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Dorzucam film Więcej niebawem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łuszpiński Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Dziękuję wszystkim za niezwykle miłe spotkanie. Takie momenty długo pozostają w pamięci. Następne spotkanie na fali niebawem, a więc do miłego. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Jeszcze kuter artyleryjski z II wojny światowej ..... https://www.youtube.com/watch?v=SyHksxrfThA&feature=youtu.be oryginał miał 2 silniki po 1200 KM czyli razem 2400 KM - pływał szybko , model odzwierciedla możliwości oryginału ! Uzbrojenie w wieże czołgowe z rozbitych w akcji wozów, działa polowe lub " katiusze" i ciężką p-lot DSZK 12,7 mm. Ciekawostka - dwa takie kutry artyleryjskie w roku 1945 przepłynęły z Rosji na Bug, Wisłę, Brdę - stały 2 dni w Bydgoszczy przy Starym Porcie !!! - potem na Noteć, Wartę , Odrę i do Berlina !! Brały udział w jego zdobywaniu wspierając szturm ogniem artyleryjskim od strony rzeki ! ! Dowodził przeważnie "starszyna" czyli sierżant lub "praporszczyk" czyli chorąży , załoga 15 ludzi + ew. desant piechoty. Jako że wspierały działania wojsk lądowych nie podlegały dowództwu marynarki tylko dowódcy armii lądowej. Malowanie modelu w wersji jesienno - letniej ( chowały się pod brzegiem na tle roślinności ) , było też malowanie zimowe w biało szarych barwach. Były też mniejsze wersje na płytsze rzeki i suuuuperszybki Janusz - nasz dzielny ratownik z "Halnego" !!! https://www.youtube.com/watch?v=ZQLYx-077g0&feature=youtu.be Edytowane 24 Września 2019 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Było fajnie, był styl retro, fajne upominki. Jedyne co, modele na filmie w nasłonecznionym miejscu zamieniały się w białą plamę. Podziękowania dla Rady Osiedla. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Wielkie gratulacje - piękne pokazy. Pozdrawiam wszystkich pływających z Bydgoszczy. Modele piękne. Ryszard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Modele starawe a kierowca bez treningu. Tego się nie zapomina, wypływane dziesiątki imprez procentują.Zawody były w bardzo międzynarodowej obsadzie, Belgia, Niemcy, Rosja, Białoruś, Ukraina no i Polska. A bywa i tak, na szczęście to nie moja łódka. Zapaliły się 3 cele i doszczętnie spaliły podczas biegu... Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Wielkie Gratulacje ode mnie i od mojej żony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Widzę Michał, że w wekend wszyscy się dobrze bawili !! Gratulacje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Michał - serdeczne gratulacje i nie mów że kończysz z zawodami, ponieważ widać że jest to Twój żywioł. Przy takich konkurentach jesteś debeściak. Pozdrawiam Ryszard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi