Konrad_P Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 Ale fajna. początkowo myślałem, że mówisz o kajaku czy kanu jaki zrobiłeś z/czy dla kolegi. Ten kajak/kanu co go pokazywałeś też rewelacja, świetne wykonanie. No ale ta łódeczka fajowa jak nie wiem co. Mam słabość od dziecka do wszystkiego co się poruszało za pomocą wiatru. Rodzinę przeczołgałem po sporej ilości portach Europejski aż po Kadyks. Jako dzieciak zawsze słyszałem o startach właśnie z Kadyksu do największych regat czy wypraw morskich dookoła świata więc musiałem tam zawitać. A po drodze z i do kraju odwiedziłem sporą ilość lotnisk gdzie latają szybowce w Szwajcarii, Francji, Austrii, ... naprawdę w wielu krajach. Cóż nie udało mi się zrobić licencji ani na szybowce ani na jachty i pozostało mi tylko gapienie się które o dziwo sporo radości mi daje. PS Mama zagroziła ojcu, że go wygoni z domu jak mnie zapisze na szybowce. Podobnie było też z żaglówkami. Bała się że albo spadnę i się zabije albo że się utopię. Cóż jako dziecko nie miałem głosu, a potem studia jedne, potem drugie, potem rodzina, potem znów podyplomowe studia i tak zeszło 50 lat. 2
ahaweto Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 ? życiorys jak u wielu z nas, ale mieliśmy marzenia a dla nich warto żyć. 2
Marek_Spy Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 Jako wodnik uwielbiam się taplać zazdroszczę wam bo u mnie wody mało .Wysłane z mojego Lenovo TB-X304L przy użyciu Tapatalka 1
kaszalu Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 ŻEBY CZYMŚ MAŁYM POPŁYWAĆ, ZAWSZE JAKIŚ STAW CZY JEZIORKO SIĘ W POBLIŻU ZNAJDZIE ZNAJDZIE ...? ALBO CHOCIAŻ TAK "BASENOWO" !! Szkoda, że nam koronawirus jeszcze w tym bruździ, ale może jakoś w przyszłym roku sytuacja się poprawi i znowu będzie można wspólnie popływać...?? Dłuższa relacja z pływania w basenie tu :
Marek_Spy Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 Modele super macie próbowałem poszukać modelarzy pływających ale nie znalazłem nikogo.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
kaszalu Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 (edytowane) W Rudzie Śląskiej ( 14 km od Katowic) jest fajnie działający klub modelarski "Gwarek" - może ci coś poradzą albo dadzą namiary na kogoś "z branży" wodniackiej I ZNAJDZIESZ KONTAKT DO PŁYWANIA !! ? Edytowane 19 Listopada 2020 przez kaszalu
Marek_Spy Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 Jest ale jakaś nie udało mi się nawiązać kontaktu.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
marcini59 Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 Dzień Dobry Kolejny etap pracy nad kociołkiem, pierwsze próby ciśnieniowe wymagały kilku uszczelnień , nie obyło się bez małych poprawek dodałem trzeci pręt rozporowy zabezpieczający dennice. Dodałem podwójne gniazdo na gwizdek i mały zawór bezpieczeństwa oraz zamocowałem palnik gazowy. W miejscu dużego zaworu bezpieczeństwa będzie wlew wody z wkręcanym korkiem. Poniżej zdjęcia z postępów pracy oraz przymiarki do modelu i nowej podstawki pod model 3
Marek_Spy Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Super Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
kaszalu Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) Janusz też się nie daje wyprzedzić !!!? "Zaruski" orelingowany !!! U mnie chwilowo "modelarstwo użytkowe" ...? VID-20201121-WA0003.mp4 Edytowane 24 Listopada 2020 przez kaszalu Dodano film - wiercenie relingów na frezarce 1
kaszalu Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 Segarsy gotowe !? Można zakładać żagle !
marcini59 Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 Piękna precyzyjna robota Janusz Ja nie wytrzymałem i zrobiłem sobie prezent na gwiazdkę Silnik prosto od chińczyka microcosm M29C Siłownia parowa uruchomiona, bojler sprawuje się wręcz rewelacyjnie silnik pracował przez 25min , ciśnienie utrzymywało się w okolicach 2 bar, były momenty że zadziałał zawór bezpieczeństwa ustawiony na 2 bary, co świadczy o bardzo dobrej sprawności kociołka. Przydał by się jeszcze regulator gazu zmniejszający płomień przy osiągnięciu docelowego ciśnienia pracy. Kilka zdjęć oraz filmik. Teraz pozostaje wykonanie pojemnika na skropliny, a następnie zabieram się z wał i tu mam prośbę o wskazówki, czy robić łożyskowany czy wystarczy wytoczyć sobie panewki z mosiądzu nie wiem co będzie lepsze ? Dodałem jeszcze link do youtube bo filmik zamieszczony na forum się zacina. 20201127_180852.mp4 1
kaszalu Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) Super Piękny zestaw Marcin - będzie się działo !!! ? A ten palnik zamkniętopłaszczowy to robiłeś czy z Microcosmosu ? On ma wkładkę ceramiczną czy tylko takie sito paleniskowe i jaka średnica zewnętrzna ? Czy zawór na butlę jest w komplecie z palnikiem ? ? Tu masz regulator ciśnienia - dzisiaj taniej !!! https://www.banggood.com/Steam-Engine-P5-Automatic-Boiler-Pressure-Regulator-for-External-Combustion-Engine-Model-p-1578462.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN Edytowane 27 Listopada 2020 przez kaszalu
marcini59 Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 Cześć Andrzej Dzisiaj zmierzę średnicę zewnętrzną palnika ( z tego co pamiętam to chyba 29mm) , jest to palnik bez płytki ceramicznej , ma nawiercone tylko otwory w środku. Kupowany oddzielnie bez zaworu.
Marek_Spy Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 Śliczne pracuje ta maszyna parowa
marcini59 Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 Po konsultacjach z Andrzejem Łuszpińskim zdecydowałem się na zrobienie wału na panewkach mosiężnych, z rurkami na smarowanie i odpowietrzenie wału. Dojdzie jeszcze przegub odseparowujący drgania silnika od wału coś ala przegub kardana ale innej konstrukcji podpowiedzianej przez Andrzeja dodatkowo przymierzyłem śrubę 55R którą miałem, wydaje mi się że trochę za mała. 2
kaszalu Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 Jakie maksymalne obroty ma Twoja maszyna parowa Marcin ? W "Zośce" mam śrubę fi 70 i elegancko chodzi - fakt, że maszyna jest długoskokowa i wolnoobrotowa - można tu dobrze wykorzystać na dużej śrubie duży moment obrotowy generowany na jej wale !! Moim skromnym zdaniem ta 50 - ka jest i tak trochę za małą do Twojej łodzi !!
marcini59 Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jakie ma obroty ten silnik parowy, jeszcze jedno czy do takiego kadłuba nie powinna być śruba czterołopatowa?
kaszalu Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) Widziałem i trzy i czterołopatowe w tych łodziach ,? Np. tu, w łodzi z windermere jest czterołopatowa !! https://www.steamworkshop.co.uk/portfolio/windermere-steam-launch/ A obroty można - w razie czego gdy instrukcja obsługi nie podaje - na ciśnieniu roboczym na luzie zmierzyć obrotomierzem lotniczym po założeniu śruby na wał maszyny parowej ( mam w razie potrzeby). Warto to znać bo łatwiej śrubę dobrać ! Edytowane 29 Listopada 2020 przez kaszalu
Rekomendowane odpowiedzi