piotrp Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 Andrzeju, zamierzam zrobić kuwetę trwalszą, z balsy, wnikając w dokładność i urodę... Zastanawiam się którą? Czy masz może jeszcze jakieś plany?
kaszalu Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 (edytowane) A te wyżej widziałeś ? Jak nie taki jak wyżej to zobacz taki jak niżej !! ? Fajna strona francuskich modelarzy z trzema planami airbotów ! Ja mogę Was popilnować w trakcie zawodów moim !!?? modélisme - Hydroglisseur RC dossier - 3 plans - air boat - modelisme (sous-marin, voiture, avion, bateau, vapeur).pdf Edytowane 18 Marca 2021 przez kaszalu 1
piotrp Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 WOW, to już pełna profeska! Opowiedz o tym modelu - z zestawu, sam robiłeś, balsa...? Ja myślę o czymś bardziej kuwetowym. Mam problem z dwiema kwestiami. Po pierwsze jaki silnik bezszczotkowy o dostatecznym KV, tak by można było zastosować śmigło o małej średnicy? Po drugie - jak będzie się zachowywał model kuwety z pochylonymi bokami lub zaokrąglonymi? I drugie pytanie jest istotniejsze. Teraz moje kuwety mają kształt jak na rysunku nr 1 (przekrój poprzeczny). Pięknie to pływa: łatwo wchodzi w ślizg, trzyma kierunek, dobrze zakręca. Niestety zdarza się, że przy ostrym zakręcie model uderza bokiem w fale i wywraca się na plecy. Kształt numer 2 zmniejszyłby tą wywrotność, ale czy model nadal by trzymał kierunek, a nie myszkował? Podobnie kształt nr 3 - pięknie ślizgałby się w zakrętach, ale czy nie byłby nadsterowny i czy by nie myszkował? Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem do kształtu nr 2 lub 3 listwy wzdłuż kadłuba, taki jakby wystający kil pełniący rolę miecza (jak się nazywają takie listwy wzdłuż kadłuba które sprawiają, że łódź płynie prosto?), którego zadaniem byłoby stabilizowanie modelu, przy jednoczesnym obniżeniu tendencji do wywracania w zakrętach.
kaszalu Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 Piotrze - cała historia budowy tego kadłuba wraz z fotkami i filmami pokazana jest TU : Przyjemnego oglądania ! ? Dużo informacji o różnych "kuwetach" masz TU : https://pfmrc.eu/forum/88-poduszkowce-i-inne-pojazdy-o-dziwnym/ Przyjemnego studiowania - ja to już wcześniej przeczytałem !! ?? 1
kaczma2 Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 Pierwotnie ten model wyglądał inaczej. W zeszłym roku przerobiłem na taki. 1
kaczma2 Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 Znalazłem takie gołe rysunki bez opisów. airboat2.pdf Mam jeszcze hydrofoam ale nie wiem co to jest. Dopiero wydrukowanie i połączenie wszystkich kartek da jakiś obraz. 1
marcini59 Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 Dzień Dobry W modelu parowca doszło kilka drobiazgów jak barierki schody oraz stolik w przedziale pasażerskim oraz wykonałem pierwsze malowanie, kolorystyka będzie jak na zdjęciach, jedynie dojedzie lakier bezbarwny. Przymierzyłem także jakie będą lampki na dziobie i rufie. 3 1
kaczma2 Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 Statki mają lampy dziobowe, topowe, rufowe i nawigacyjne. Będzie coś z tych świateł? Oświetlenie pomieszczeń, oświetlenie maszyny bo musi być pod kontrolą? Wracając do planów airboat , które zamieściłem, wymiary są w inch czyli calach ale jest wymiar 2'- 4 z kółkiem u góry. Z tego co wyczytałem oznacza 2 stopy 4 cale przy czym stopa ma 30,48 cm. Cały wymiar to będzie 2x30,48+4x2,54 = 71,12 cm Albo (2x12+4)x2,54= 71,12cm 1 stopa ma 12 cali.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kaczma2 Opublikowano 25 Marca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 25 Marca 2021 Popatrzmy jak stoi motorówka na wodzie. Wyraźnie widać, że musi być tył obciążony. Kadłub będzie jeszcze raz malowany. 6
kaszalu Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 Oj, cieniuśki coś ten akwen, nie da się prędkości rozwinąć .... ? Ale Janusz "Jamyk" ma gorzej - przerobił wannę na prysznic i teraz na próby stoczniowe musi do sąsiada chodzić jak łazienka wolna !!! ? A "Celinka" fajnie na wodzie wygląda w tych kolorach !! 1
kaszalu Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) Kaziu - w nawiązaniu do rozmowy - odbijacze plecione ! http://www.griffin-marine.pl/oferta-handlowa/wyposazenie-okretowe/sprzet-pokladowy/34-liny-miekkie-i-wyroby-linowe/85-wyroby-linowe Edytowane 26 Marca 2021 przez kaszalu
Rekomendowane odpowiedzi