Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otrzymałem magnesy i właśnie wróciłem z wklejania.

Wlutowane i zaizolowane kabelki.

IS_IMG_20200415_174011.jpg.bb9c2199447732dcc214c03563084b77.jpg

Ustawione odstępy między magnesami i zakropione CA. Było trochę kłopotu z ustaleniem biegunów. Jeden ma odpychać a drugi przyciągać.

IMG_20200415_173852.thumb.jpg.d592eecd28ba5ed4f7275c70c41bd301.jpg.

Po stwardnieniu CA pozalewałem żywicą.

IS_IMG_20200415_175744.jpg.f3b0f99715e3e58f5e20306672dac909.jpg

Do jutra dobrze wyschnie i będzie próba.

Link dla Marcina https://www.youtube.com/watch?v=IHQoIDGRXXE

Opublikowano

Nałożyłem kubek z magnesami na stator i przykręciłem. Ładnie pasuje. Silnik zacisnąłem w imadle, podłączyłem regulator, tester serw i zasilanie 3S. Po ustawieniu pokrętła testera na początku zakresu i pokręciłem silnik ruszył i z ruchem pokrętła nabierał obrotów. Hamowanie palcami nic nie spowolniło ruchu. Obroty nie są zbyt wysokie. Teraz potrzebuję piastę śmigła na oś fi 6,0 żeby sprawdzić pobór prądu pod obciążeniem i na śmigle zmierzyć obroty..

Na zdjęciu praca silnika na małych obrotach.

IMG_20200416_170126.thumb.jpg.d3ab09bf654808245f4b1ca9b85c1207.jpg

Opublikowano

Fajny eksperyment ! ? 

Teraz tylko nakleić łopaty na obwodzie i można robić bocznokołowca !?

A ile waży ten silnik i jaki prąd pobiera na obrotach najniższych, najwyższych na luzie i pod obciążeniem  ? 

Opublikowano

Waży 130g. O prądzie pisałem. Nie grzał się. Na pewno można z niego wycisnąć więcej zmieniając uzwojenie.

Świetnie nadaje się do napędu z mojego rysunku.

img037.thumb.jpg.ea7678e7ecdcafd62bf77c76b18cf829.jpg

Opublikowano

Kaziu czyżby następny model tobie kiełkował, patrząc na te rysunki ? silnik już będziesz miał teraz zrobić przekładnie i już z górki ?

Opublikowano

Nie kombinuję. To kombinował dość dawno nasz kolega i rysunek był dla niego. Wiem, że zrobił taki napęd ale nie wiem co dalej z tym się dzieje. 

Muszę zrobić łączówkę z wyjściem na amperomierz wstawianą w obwód.

Opublikowano (edytowane)

Pływać nie można bo koronawirus i policja atakuje....... tak mnie na wspominki wzięło z melancholiii .....pamiętają co niektórzy gdzie to było ??? ?

x1.jpg

x2.jpg

x3.jpg

x4.jpg

Halny.jpg

JAMYK.jpg

Edytowane przez kaszalu
Opublikowano

Do pomiaru poboru prądu wcześniej prezentowanego silnika, wykorzystałem dawniej zrobione przejściówki. Na zdjęciu. Do wolnych styków w łatwy sposób podłączyłem amperomierz. Uruchomiłem silnik i na max obrotach wynik był 1,35 A Wniosek jest taki, że uzwojenie może być zrobione z grubszego drutu.

IMG_20200418_190133.thumb.jpg.74f9c2bef2236cdfda963abf9a04bae6.jpg

Opublikowano

Dzień dobry 

Wczoraj w ramach odmiany od łódźi parowej zabrałem się za motorówkę, zainstalowane drobne ramki boczne oraz maszcik na flagę, i tu moje pytanko kto może ma fany namiar gdzie kupię banderę Polską z materiału rozmiar mniej więcej 6x4 cm 

20200418_190626.jpg

20200418_190620.jpg

20200418_190645.jpg

Opublikowano

Skontaktuj się z Januszem od "Zaruskiego" - on ma dobrego producenta eleganckich banderek i to tu na miejscu w Bydgoszczy .

To jest jakaś firma od proporczyków, plakietek, przypinek  i.t.p. biznesowych gadżetów !! ?

Opublikowano

Po co gdzieś szukać jak jest pod nosem. Są chorągiewki od samochodów i wystarczy w miejscu styku białego z czerwonym wyciąć odpowiedni prostokąt. Nie masz? Przyjedz do mnie. Chyba , że chcesz z godłem, to nie do mnie. Flagę brytyjską robiłem na drukarce i papier impregnowałem.

Opublikowano

Tylko, że kwiaciarnie jeszcze są zamknięte. Na mojej chorągiewce mam jeszcze do wycięcia 12 cm. na długość. Jakby ktoś chciał. Cienki materiał, nie siepie się. Jak było euro to co drugi samochód jechał z chorągiewką.

Opublikowano

Ja dzisiaj rozpocząłem sezon nawigacyjny 2020. Pojechałem do Piecek , wziąłem Zefira , pływałem jedną godzinę dziesięć minut. Woda czysta , wiatr umiarkowany , ładne słońce , kilkanaście osób, był min. gość z wypasioną łódką zanętową , z GPS i z echosondą , fajnie było widać jak na brzegu na wyświetlaczu był pokazany przekrój dna z podaną głębokością....  zarysem roślinnośći czy ew. leżącymi na dnie np. kłodami drewna.  Droga to zabawka , mówił mi gość że taka echosonda z oprogramowaniem to ok. 4 tyś

Opublikowano

W końcu nowy model trafił na wodę, czyli wodowanie i 1 krótki rejs. Te przerwy, skoki spowodowane były prawdopodobnie drżeniem rąk. Emocja, nowy model i długa przerwa.  Kamerka miała całkowicie rozładowaną baterię. Pływa trochę za wolno. Silnik, większe obroty lub większa śruba.

Opublikowano (edytowane)

Fajnie pływa i fajnie wygląda !! ?

Gratulacje Kaziu ! ?

Moim zdaniem powinien dostać jeszcze trochę balastu aby głębiej siadł na wodzie i trochę należy doważyć prawą burtę bo ma lekki trym na lewą - poza tym ekstra ! ?

Edytowane przez kaszalu
Opublikowano

Dzisiaj byłem na kanale Bydgoskim . Pływałem PERKUNEM. Dokonałem w nim zmiany w sterowaniu napędem. Ma on głupi układ że ma dwie śruby napędowe , ale jedną płetwę sterową. Może w prawdziwym Perkunie to się jakoś sprawowało , to w modelu już nie , był  problem z skręcaniem , pierwsza modernizacja obejmowała  powiększenie powierzchni płetwy sterowej o jakieś 30 % , i wtedy  już było lepiej. Ale nie na tyle że np. bym mógł spokojnie i bezstresowo opłynąć trasę na zawodach. W tej sytuacji postanowiłem zastosować system taki jak jest w łódkach dla wędkarzy , gdzie skręt jest realizowany za pomocą zmiany obrotów  silników napędowych . Kupiłem od p. Bodziocha z Krakowa cały gotowy system , płytkę sterującą , dwa regulatory i radio FLYSKI FSI6 . Pan ANDRZEJ mi to wszystko poustawiał , ja tylko zamontowałem  w kadłubie Perkuna . Dzisiaj po wypływaniu 2 godzin i przyzwyczajeniu się do odmiennego sposobu sterowania , stwierdzam że to jest to o co mi chodziło. Promień skrętu jest tak mały że prawie model zawraca w miejscu. Polecam ten zestaw od p.BODZIOCHA.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.