marcini59 Opublikowano 18 Lipca 2021 Opublikowano 18 Lipca 2021 Dzień Dobry Kolejny projekt w ramach nowych doświadczeń postanowiłem sobie zrobić napędy azymutalne, być może będzie nowy holownik kto to wie oczywiście jeszcze nie skończone brakuje górnej przekładni steru kierunku, muszę zrobić przekładnie. 3
kaczma2 Opublikowano 18 Lipca 2021 Opublikowano 18 Lipca 2021 Ta rurka pionowa z panewkami może być za krótka. Na nią przyjdzie rurka do obrotu kierunku. Przymierz, odległość do ścianki dna plus grubość ścianki plus mocowanie w ściance plus jakiś tryb lub orczyk i nad tym na osi koło napędu. I do tego jeszcze pierścień dyszy. Przy mniejszej śrubie może pasować. Sprawdzić nie zaszkodzi i z planem holownika. Co do swojego napędu mam obawy.
marcini59 Opublikowano 18 Lipca 2021 Opublikowano 18 Lipca 2021 Kaziu napęd jeszcze nie skończony oczywiście całość będzie dopasowywana do planów holownika.
kaczma2 Opublikowano 19 Lipca 2021 Opublikowano 19 Lipca 2021 Zrobiłem rysunek, ołówkiem, słabiej widać, sterowania głowicą napędu. Sposób sterowania polega na tym, że steruje kierunkiem serwo 45 i 45 stopni. Długością dźwigni można zwiększyć wychylenie. Regulator dwukierunkowy umożliwia pływanie do przodu i do tyłu z możliwością zmiany kierunku. Nie ma możliwości manewrowych i nie jest zgodne z ideą tego typu napędu ale jest do przyjęcia i tani. Drugi sposób. Sterowanie np. przekładnią ślimakową przy pomocy silnika. Daje to możliwość obrotu w dowolnym kierunku, ale gdy model płynie do przodu i chcę do tyłu to musze zatrzymać silnik, obrócić głowicą . I tu możemy się pogubić bo włączając silnik nie wiadomo w jakim kierunku popłynie. Nie jest na bieżąco wiadome ustawienie głowicy jedynie z obserwacji zachowania modelu. Trzeci sposób. Sterowanie kołami zębatymi. Duże koło na serwie obraca małym na tulei i tak dopasowane, że pół obrotu skali serwa obraca 180 stopni głowicę w jedną stronę i podobnie w drugą stronę i na tym koniec. Nie ma możliwości dowolnej zmiany kierunku na wstecznym. Przy serwie 360 stopni jest podobnie jak z przekładnią ślimakową o wiele mniejszą. Czwarty sposób. Zakup kompletnej aparatury do tego typu napędu u Graupnera. Połączenie napędu (obroty śruby) z silnikiem za pomocą paska zębatego. 1
cezar65 Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 Fajnie że jesteś pierwszym który coś próbuje zrobić w kwestii napędu modelu pędnikami schottla. Bardzo ciekawie rozwiązałeś łożyskowanie osi , całość wytoczyłeś z brązu. Wiadomo pędniki tego rodzaju to min. składają się też z dyszy korta , a śruby które pokazałeś to gotowce , nie o takim kształcie łopat , powinny być na końcówkach proste - nie zaokrąglone. Dobrze by było jak byś maksymalnie tę cześć gdzie jest przekładnia kątowa skrócił ile się da . Bo na rysunkach takich pędników widać ze ta część nie wychodzi dużo za szerokość pierścienia dyszy...no ale eksperymentuj dalej , być może na naszej szerokości geograficznej przetrzesz szlaki....ktoś w końcu musi.... No nie ...przepraszam bo zapomniałem że Kaczma też walczy z pędnikami ...jeszcze raz przepraszam. 1
marcini59 Opublikowano 23 Lipca 2021 Opublikowano 23 Lipca 2021 Dzięki Kaziu i Cezar za uwagi, pędniki będą skrócone , a śruby planuje zrobić , tą założyłem aby sprawdzić jak to działa i wygląda, pozdrawiam.
kaczma2 Opublikowano 23 Lipca 2021 Opublikowano 23 Lipca 2021 Pędniki, ja nazwałem głowica. nie ważne. Zamieszczam zdjęcie, dobre zbliżenie na napędy. Nie wiem jeszcze czy zamocuję pierścienie. Z tego co wyczytałem o dyszy Korta to wymaga specjalnych obliczeń. Pierwszy wykonał taki napęd Andrzej z Aleks.
kaszalu Opublikowano 24 Lipca 2021 Opublikowano 24 Lipca 2021 Dzisiaj w nocy urodził się nasz wnuczek Aleksander Łukowski !! Wzrost 570 mm, waga 3640g !! Bardzo się cieszymy i życzymy pomyślności całej rodzince !!! Pozdrowienia dla Wszystkich !!! Ps. Będzie dla kogo budować modele !!! ?
robas69 Opublikowano 24 Lipca 2021 Opublikowano 24 Lipca 2021 Gratulacje Andrzeju. Na pewno będzie bardzo dobrym człowiekiem jak dziadek. 2
marcini59 Opublikowano 24 Lipca 2021 Opublikowano 24 Lipca 2021 Gratulacje Andrzej , pozdrowienia dla całej rodzinki. 1
TomTech Opublikowano 24 Lipca 2021 Opublikowano 24 Lipca 2021 Gratulacje teraz czas świętować. Zdrówka małemu i jego mamie życzę, niech rośnie zdrowy i ma pasję jak dziadek. 1
cezar65 Opublikowano 25 Lipca 2021 Opublikowano 25 Lipca 2021 Kaczma ....zlituj się daj spokój z obliczeniami. Wierz mi pseudo dysz korta do modeli zrobiłem trzy i wszystkie mi działają , widać jak ukierunkowują strumień wody wyrzucany łopatami , ważne że zminimalizowane jest odrzucanie wody na bok od śruby , tak wiem że dysza w przekroju powinna mieć krawedż natarcia i spływu jak w skrzydle samolotu , powinna mieć kształt stożka ...Z obserwacji w trakcie pływania modeli wyposażonych w ową dyszę widzę np . w przypadku dwunapędowego PERKUNA że owe zestawy dysza - śruba tworzą coś takiego jak pompa przetłaczająca . W przypadku mocnego obciążenia napędu podczas holowania pontonu 3m z dwoma dorosłymi osobami zauważyłem ja normalnie momentami wysysana jest z boków burty woda i tworzy się próznia , pomaga lekkie zmniejszenie mocy. Takie zjawisko nie jest zauważane w przypadku gdy owy zespół napędowy jest po środku kadłuba ( H - 17 ) i gdzie dysza zasysa wodę z większej głębokości... A jeszcze zapomniłem dodać że z rana byłem popływać dwie godziny na Balatonie i koło 18;00 będę jeszcze raz dzisiaj.
kaczma2 Opublikowano 26 Lipca 2021 Opublikowano 26 Lipca 2021 Może nie nazywać dyszą Korta coś co nią nie jest, tylko dysza. Co daje dysza Korta można przeczytać w Wikipedii.
kaczma2 Opublikowano 29 Lipca 2021 Opublikowano 29 Lipca 2021 Kadłub holownika wygląda jak na zdjęciu. W powietrzu nie sklejony.
marcini59 Opublikowano 29 Lipca 2021 Opublikowano 29 Lipca 2021 Trochę popływałem motorówką na kanale, oraz skróciłem gondole w napędach. 4
J-23 Opublikowano 29 Lipca 2021 Opublikowano 29 Lipca 2021 na ostatnich ujęciach motorówka pływa szybko, ale tak na słuch to coś tam "mieli" i wydaje mi się że można by z niej wydobyć więcej prędkości tylko nie wiem, czy to ta przekładnia [o ile pamiętam twin turbo] czy też śruba o za małym skoku lub niewłaściwym kształcie
WALDENGERD Opublikowano 30 Lipca 2021 Opublikowano 30 Lipca 2021 Mój park narzędzi "PROXON" wzbogacił się dzisiaj o małą drobnostkę : imadełko "Proxon" z uchwytem kulkowym do micro narzędzi. Mała rzecz, a jak przydatna w pracach modelarskich i nie tylko ....?
cezar65 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Dzisiaj wiatr jest o niebo słabszy , słońca też nie bedzie brakowało , to znaczy że będę nad balatonem ok godz 10:30....
cezar65 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Popracowałem nad nowym modelem dzisiaj z trzy godziny , widzę że pogoda ładna . To nic innego jak pakować do auta model i jazda nad Balaton..... .
cezar65 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 No i wróciłem z pływania , dwie godziny piętnaście minut , wiatr momentami mocno wiał ,woda czysta , poziom też.....gość latał dronem nad moim H -17 i filmował go..... . 3
Rekomendowane odpowiedzi