kaszalu Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 U Janusza trwają prace przy budowie "ZARUSKIEGO" - pochylnia do wodowania na zalewie koronowskim prawie gotowa !!? 1
marcini59 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Witam Mam propozycję może jakieś wspólne pływanie , pogoda zapowiada się dobra. Może by się spotkać nad kanałem od ul. Kanałowej w piątek popołudniu koło 17 stej. Chyba że macie inne propozycję może Balaton ?
kaszalu Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 (edytowane) Ja ostatnio jestem trochę "wyjazdowy" i nie bardzo mi się składa ....Ale planuję otwarcie sezonu (? cokolwiek to oznacza ...) w Pieczyskaxh jak ostatnio w drugiej dekadzie sierpnia ( szczepcie się więc profilaktycznie !!!?) !! Tymczasem w Pieczyskach odradza się żegluga bocznokołowa - popatrzcie , armator jest z Fordonu i ma jeszcze tylnokołowiec, którym pływa po Wiśle !! Może uda się go tam namierzyć na szlaku !! Projekt jest rozwojowy, p.Andrzej planuje wykonanie napędu parowego do tych jednostek - tu prośbą do kolegi Andrzeja z Aleksandrowa o pomoc i doradztwo ( namiary podane)?. Wynalazek - prawie jak duży model- całkiem fajnie pływa i ciekawie wygląda na wodzie, bierze też z sukcesami udział w konkursach "Pływanie na byle czym" , ostatnio chyba w Mikołajkach! Gratuluję pomysłu i realizacji !! Tu można w minucie 14,22 filmu zobaczyć wynalazek w akcji ( i jeszcze kilka innych ciekawych konstrukcji } ? Edytowane 13 Sierpnia 2021 przez kaszalu dodano film 2
kaszalu Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 (edytowane) No i stało się !!!!? Płyń po jeziorach i bajorach, sław imię swego konstruktora !? S.y. "Generał Zaruski" spłynął z pochylni !? Wygląda SUPER - JANUSZ "Jamyk"- GRATULACJE !!! Edytowane 13 Sierpnia 2021 przez kaszalu 4
JOKER 2 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Ja też dołączam się do gratulacji . 1
marcini59 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Gratulacje Janusz, pięknie wygląda ??
mario70 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Piękna robota - szacun Janusz ! 1
stema Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 14 godzin temu, kaszalu napisał: No i stało się !!! Ogromny kawał Wielkiej Roboty. Gratuluję!
WALDENGERD Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 JANUSZ - PIĘKNY, PRACA ZOSTAŁA NAGRODZONA ..... ? NAWET KOBITKA DOCENIA ... ?
cezar65 Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Pogoda piękna , więc byłem od 13 do 15 nad kanałem . Woda czysta , poziom może być , wiatr momentami mocny , na tyle że przejście koło fontann było utrudnione . Ponieważ żal w tak piękną pogodę w domu siedzieć to koło 18 jadę nad Balaton..... .
cezar65 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Piękna pogoda , jadę nad kanał bydgoski popływać , myślę że po 11 już będę....
marcini59 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 U mnie pracę koncepcyjne nad napędem , oraz testy Bałtycka z napędem parowym z wymienionym kociołkiem. 1
cezar65 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Wróciłem z nad kanału , dwie godziny , mocny wiatr z zachodu , tzn. od Czarnej Drogi do Wrocławskiej . Nawigowanie było ciekawsze , chwila nieuwagi i już momentalnie była zmiana kursu modelu. Pokaż jeszcze raz zdjęcie napędu jak jeszcze był w początkowej fazie robienia , ale przyłóż obok miarkę .
kaszalu Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Dzisiaj odwiedziłem Janusza w jego bazie wakacyjnej w Pieczyskach. Udało się nakręcić film z prób stoczniowych na wodzie - "Zaruski" pływa elegancko, teraz tylko żagle i zobaczymy jak się pod nimi sprawuje! Potem szczegóły wykończenia i można jechać na zawody - wysoka nota gwarantowana !!? Film za chwilę bo plik duży i się ładuje ! Janusz - szacun za precyzję wykonania detali - z tego co wiem, to jeździł specjalnie do Gdańska na jacht aby pomierzyć szczegóły !!?
Marek_Spy Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Model piękny a wykonanie .... Powiem że chyba ładniejszy niż orginałWysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
cezar65 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Popraw tę rufę bo nie ładnie wygląda ....
mike217 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Silikonowe pierścionki na ściągaczach want wogole nie pasują do całości . Poza tym wykonanie śliczne .
kaszalu Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 (edytowane) Jak już wcześniej pisałem, model Janusza jest w trakcie wykańczania i to nie jest jego ostateczny wygląd !! Teraz został przygotowany tylko do prób na wodzie aby sprawdzić napęd pomocniczy, stateczność i reakcje na ster - chwila cierpliwości Panowie jest wskazana - dajcie Januszowi skończyć dzieło !!! ?? Oczywiście elementy wyposażenia zostaną dostosowane do ogólnego klimatu jednostki, model dostanie żagle które stanowić będą jego podstawowy napęd, a wykończenia muszą osiągnąć ostateczny poziom !!? Edytowane 15 Sierpnia 2021 przez kaszalu
jamyk Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 to są tym czasowe prace polowe w Pieczyskach o ras pierwsze próby wodne, jak będzie model całkowicie gotowy to można wtedy ocenić.?
Rekomendowane odpowiedzi