cezar65 Opublikowano 27 Września 2022 Opublikowano 27 Września 2022 No...dzięki za ocenę , R 3 ma długość 107 cm.
kaczma2 Opublikowano 28 Września 2022 Opublikowano 28 Września 2022 Tak wyglądał. Krzyż maltański i R 3 na czerwonej folii klejącej nacięła mi pani w pracowni reklamowej. Teraz jest koło ul. Piwnika Ponurego Będzie ładny model. 3
kaczma2 Opublikowano 5 Października 2022 Opublikowano 5 Października 2022 Nareszcie popływałem holownikiem z napędem, azymutalnym. Napęd trochę głośny. Masztu nie przykleiłem, wysoki, łatwo potrącić. 3
marcini59 Opublikowano 5 Października 2022 Opublikowano 5 Października 2022 Witam wszystkich popracowałem nad siłownią parową do holownika już widać efekt jak będzie całość wyglądała, teraz tylko zamontować w kadłubie ? Ps uznałem że silnik bez wstecznego jaki poprzednio zainstalowałem nie nadaje się do takiego modelu, więc będzie SAITO T2DR 3
cezar65 Opublikowano 10 Października 2022 Opublikowano 10 Października 2022 Czyli mogę domyślać się że to będzie pierwszy model napędzany silnikiem parowym który będzie też pływał do tyłu.... . Zawsze to coś nowego .
marcini59 Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 Cześć Cezar Już mamy w naszym gronie kilka modeli z napędem parowym które posiadają maszyny nawrotne. Andrzeja z Aleksandrowa model z maszyną dwucylindrową nawrotną, Andrzeja Kaszalu model "Zośka", moje dwa modele wycieczkowce też posiadają maszyny mogące działać w dwóch kierunkach, pozdrawiam. Krótki filmik z postępu prac nad holownikiem. VID_20221013_184659.mp4 3
mike217 Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 Ta siłownia jest piękna ale jej podstawa z aluminium szpeci . Powinna być blacha z brązu lub mosiądzu i wtedy od a do z ta perelka Cieszyła by oczy
marcini59 Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 Kurcze Michał masz racje muszę pomyśleć nad zmianą podstawy.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mike217 Opublikowano 14 Października 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 14 Października 2022 Albo tą podstawę co masz wypracuj, wyszczotkuj i oddaj do anodowania na czarno . Ja wiem ze proponowana blacha z mosiadzu tania nie jest ale przy takich ładnych projektach szkoda juz oszczędzać bo potem to kłuje w oczy . A to mój zeszłoroczny projekt , pochwale się , zmieniłem nieco kierunek i modelarska dokładność wykorzystuje do takich celów . Motorower komar 232 z roku 68 . Ten motorower wygrał konkurs na motorower roku Bydgoskich klasyków . Pojazd jest jeżdżący i w ciaglej eksploatacji a Kolejny jest w pracowni . Tym razem to prawdziwy unikat i podpowiem, że tez Bydgoski komar . 6
Henio Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 Ładny ,tylko że nowy taki ładny nie był miałem taki nowy
mike217 Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 Oczywiście masz racje . Jak go robiłem to podjąłem decyzje ze kolory będą inne , tam gdzie oryginał miał chrom to ma . Gdzie ocynk tam i ocynk . Fakt jest taki ze dzisiaj chrom położony na miedzi a chrom rometu to dwie inne bajki . Dzisiejsze lakiery i farby to tez jak by inna epoka . Te wszystkie rzeczy robią efekt .
tombrzus Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 Super rozszerzenie tematu! Pozdrowienia dla Ciebie Michale i oczywiście Kolegów z Forum! Z ogromną przyjemnością obserwuje Wasze dokonania.
niziel Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 5 godzin temu, mike217 napisał: A to mój zeszłoroczny projekt , pochwale się , zmieniłem nieco kierunek i modelarska dokładność wykorzystuje do takich celów . Motorower komar 232 z roku 68 . Ten motorower wygrał konkurs na motorower roku Bydgoskich klasyków . Pojazd jest jeżdżący i w ciaglej eksploatacji a Kolejny jest w pracowni . Tym razem to prawdziwy unikat i podpowiem, że tez Bydgoski komar . Piękny Komarek, gratuluję, ja posiadam między wcześniejszego Żaka 1960r. 3
mike217 Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 Przepiękny żak . Szukam takiego tez . Widzę ze masz silnik w pełnym oryginale co jest rzadkością …
niziel Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 Można powiedzieć że był prawie w jednym kawałku.
kaszalu Opublikowano 16 Października 2022 Opublikowano 16 Października 2022 Trochę pracy trzeba będzie włożyć w ten motorek, ale może być cacko ! A wracając do pływania ?- Janusz zmodyfikował balast Generała Zaruskiego - pływa super !!!!? Tu w rejsie z Pieczysk do Romanowa nad Zalewem Koronowskim !? Gratulacje !!! Balast jest montowany tylko do pływania RC ! VID-20221015-WA0006.mp4 VID-20221015-WA0004.mp4 4
kaczma2 Opublikowano 13 Listopada 2022 Opublikowano 13 Listopada 2022 Żeby coś robić zabrałem się za zrobienie serwa 360 stopni. Rozebrałem serwo, pooglądałem, zciąłem ograniczniki. A że serwo nie działa sprawdziłem silnik, działa. Odlutowałem przewody i nowe dwużyłowe przylutowałem bezpośrednio do silnika. Do czego mogę to wykorzystać? Jedynie do zrobienia radaru. Wytoczyłem kielich na wypust zębaty głównej osi serwa z otworem na rurkę fi 2,0. Rurka przechodzi przez dach i łączy się z kielichem i listwą radaru. Te dwa kielichy widoczne na zdjęciu miałem gotowe. Połączenia robiłem na CA. Radar obraca się powoli, może nawet za wolno , na 3 V. Pobór prądu 100 mA. Przewód podłączę do odbiornika. Następnego dnia zrobiłem podpory. Radar zamontowany jest na holowniczku Konrad. Do żadnego innego modelu nie pasował. 2
kaczma2 Opublikowano 27 Listopada 2022 Opublikowano 27 Listopada 2022 Sprawdzałem serwa w modelach, które nie pływały w tym roku. Trzy serwa Tower Pro dostały drgawek. Tj. robią krótkie ruchy. Denaturat i wd40 nie pomogły. W jednym przypadku serwo pracuje ale nie tak jak powinno. Sprawdziłem kolejne przy ślizgach. Też są wadliwe. Nie wiem czy preparat do czyszczenia potencjometrów naprawi. Kontakt PR. Wszystkie podróby. Ciekawi mnie jak zmiksować aparaturę aby uruchamiać lewy lub prawy silnik DC osobno lub razem. Mam dwa modele nadające się do tego ale nie będę przerabiał. W 1 modelu są dwa silniki i 1 regulator a drugim modelu silnik bezszczotkowy i przekładnia zębata. W oby modelach obroty przciwbieżne.
Rekomendowane odpowiedzi