pengo Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Odwróciłem wręge, dzięki temu zabiegowi silnik powędrował 16mm do przodu, regulator pod silnik, a zaraz za nim jest bateria. Wyważenie prawie dobre, na ośkę dodam jeszcze propsaver i powinno być ok. Jutro zrobię nową osłonę i wtedy będzie widać jak nienaturalnie wygląda sopwith Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Model gotowy do lotu, brakuje mu jeszcze pilota, karabinów, linek oraz malowania, ale to po udanym oblocie. Waga wyszła 202g czekam na bezwietrzną pogodę aby sprawdzić czy to wogóle lata Ma ktoś może namiar gdzie mógłbym wydrukować kalkomanie z białym kolorem? u mnie w mieście firmy nie mają drukarek z białym atramentem, tłumaczą że biała jest kartka albo koszulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Bo to prawda.Z reguły masz białą kalkomanię i białego nie drukuje się po prostu. Dobre do np szachownicy, ale białych literek nie ma sensu tak drukować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 daj gdzies wyciac na ploterze z bialej folii albo namaluj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczepanM Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Bardzo ładny model Ruszyło coś dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Tak, już po oblocie, trzecie lądowanie trochę twarde było i urwałem podwozie. Model dość nerwowy, ale lata. Wolę jednak większe samoloty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Mam wrażenie że jakby ważył tak z połowę tego co waży to by nie był tak nerwowy. Niestety, przy tych wymiarach masa się robi krytyczna. Masz może filmik z oblotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 6 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Niestety filmiku nie mam, to prawda mógłby ważyć mniej ale robiłem z tego co miałem (jest to samolot ze śmieci) i cała elektronika waży 100g czyli polowe masy całego modelu. Możliwe gdybym go zrobił większego z tą samą elektroniką to latałby lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Sopwith Camel 13in electric RC plan Może ktoś podejmie wyzwanie dla klasy orzeszek RC? W modelu kolegi Marcina konstrukcja chyba zbyt pancerna wyszła (choć model całkiem fajnie wygląda i jest zrobiony OK, poza drobnymi niedociągnięciami ) i nie mam na myśli niewłaściwego pokrycia i wyposażenia dla tej skali, (tak wg mnie) sam szkielet jest już za masywny. Pomniejszanie planów wprost bez zmian, to nieporozumienie, nie tylko w kontekście samej konstrukcji (ilości wręg, podłużnic, żeberek, dźwigarów itp.) Konieczne jest przeskalowanie proporcji powierzchni nośnych skrzyd/ła/eł i stateczników tak jak w linku powyżej i o czym wspominał już 60 lat temu Papa Schier (bardzo dobrze opisując regułę Reynoldsa w swoich publikacjach). Plany dla takich modeli muszą być dobrze przemyślane, aby konstrukcja była naprawdę lekka, jednak na tyle mocna, co by model mógł latać, ale nie jak przyciężkawy odrzutowiec i nieważne, czy jest to typowa "stolarka drewniana", czy "rzeźbienie w sztucznym materiale". Ten konkretny model nie powinien ważyć więcej jak 50-100g (jak słusznie zauważył kolega jethrotull), łącznie ze wszystkimi bebechami (dobry przykład: prezentacja, wiwisekcja, w locie). Budowa tak małych modeli i wyposażenie do nich to inna bajka niż budowanie w skali makro. Świadczy o tym wiele tematów mini / mikro poruszanych nie tylko na tym forum (śledzę je z ciekawością), które rzadko kiedy kończą się z powodzeniem zamieszczeniem filmiku z oblotu. Przykład jak filigranowa powinna być stolarka (balsowa) dla maluchów (bo powyższe trzy linki to przykład "rzeźbienia w sztucznym"), aby model latał majestatycznie jak dwupłatowiec (w tym przypadku), a nie "nerwowy odrzutowiec": ... foto pochodzi ze strony: Mike's flying scale model Polecam wszystkim miłośnikom mini / mikro oblukanie modeli Mike'a (jak i modeli Martina: TUTAJ) - warto (na stronie Mike'a również obszerne relacje z tegorocznych zawodów maluchów: BMFA Indoor Scale Nationals May 2016 , Flying Aces Nationals July 2016 Part 1, Part 2) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi