TT_PIT Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Celem tego projektu jest budowa platformy-płatowca, a przedewszystkim budowa systemu sterowania i systemu wizji do tego płatowca. Jaki jest cel? Platforma: Samolot w układzie dwusilnikowego myśliwca o rekinowatym kształcie kadłuba z silnikami umieszczonymi w gondolach pod skrzydłami, czyli klasyczne rozwiązanie. Długość kadłuba 2713mm, Rozpiętość 3400mm. A dlaczego akurat myśliwca? IMHO warbird'y nadają się raczej do polatania tradycyjnego. Lądowania też nie są łatwe patrząc na model z ziemi. O lądowaniu z kamerą już nie wspominając. Dodatkowe wyposażenie 4kg na zaczepach pod skrzydłami po 2kg na stronę. Mogą to być dodatkowe zbiorniki z paliwem albo zasobniki z dodatkową elektroniką. Jakiego dodatkowego wyposażenia o wadze 4kg. Podzielonego po 2kg równo? W związku z możliwością przenoszenia dodatkowego wyposażenia i ciężaru przerobionej elektroniki parametr wagi może sięgnąć 26kg To mi pachnie szmuglem jakiejś kontrabandy Może konkretniej. Co ma przenosić? Napęd będą stanowić dwa benzynowe silniki z doładowaniem i zmiennym skokiem śmigła. Możesz objaśnić to zdanie. Założenia podstawowe dla platformy: Start z punktu A do punktu B pozostanie tam w określonym czasie i powrót do miejsca startu. W czasie lotu przekaz wizji w czasie rzeczywistym do stanowiska na ziemi, jak również przekaz podstawowych parametrów lotu takich jak np. wysokość, prędkość, i odległość jaką samolot przebył od miejsca startu. Start i lądowanie ma się odbywać bez użycia katapulty, czyli w normalny sposób. Podaj odległość z punktu A od B. IMO Jeżeli będzie to odległość rzędu max 600m to może uda się ponownie wystartować. Zasięg RC na ziemi jest niewielki. Do tego przeszkody terenowe. Rozumiem że na pokładzie będzie zamontowany automatyczny rozruch silników. Jeżeli tak to potrzebne Ci hamulce podwozia głównego. Ale nie do chamowania na dobiegu tylko do rozruchu silników. Jak spróbujesz zachamować na dobiegu patrząc w gogle to czeka na Ciebie niespodzianka w postaci kapotarzu. Planuje również montaż aparatu fotograficznego do robienia zdjęć z powietrza. Przewidywany czas przebywania w powietrzu 2-4 godzin. Jakiego aparatu? Jeżeli myślisz o cyfrowej idiotce to wystarczy Ci poczciwy Easy Star. Chybaże chcesz zrobić profesjonalne zdjęcie lotnicze. Ale Ja nie zapakowałbym swojego sprzętu o wartości 25kPLN do modelu. Wole wsiąść do samolotu. Godzina lotu Cessny to 400PLN System sterowania: Do budowy systemu sterowania planuję wykorzystać dwie aparatury RC Royal Evo 12. Będą potrzebne dwie takie aparatury, ponieważ będę potrzebował 24 kan do sterowania samą maszyną, i do obsługi różnych funkcji na jej pokładzie. Trzeba będzie również przedłużyć zasięg obu aparatur. Rozwiązaniem Twojego problemu jest 2 x http://tienda.dmd.es/epages/ea0697.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/ea0697/Products/Kit869Mhz_1 Kosztów nawet nie zauważysz w całym projekcie :wink: Zasięg obu systemów chciałbym uzyzkać nie mniejszy niż 30km, Jak z tym założeniem wyjdzie zobaczymy. Generalnie chodzi mi o pilotaż tej maszyny jakbym to ja sam siedział w jej kabinie, czyli tak zwany pilotaż na kamery. Zasięg RC na 35MHz na 30km jest raczej nie do uzyskania bacząc na przepisy polskiego prawa. Trzeba szukać alternatywnych rozwiązań. Ponad to parametry z GPS wystarczą do latania ESem. Do makiety potrzebne będą prawdziwe informacje, czyli prędkość IAS i ciśnienie QNH. Przydałby się też zakrętomierz bo jak wylecisz z zakrętu to się zwiniesz w kierunku matki ziemi. To już nie jest zabawka. W ubiegłym roku kolega wylądował P47 o rozpiętości 2.1 m na dachu domku jednorodzinnego. Do wymiany 12m2 blachy. Szęście że nikomu nic się nie stało. Proszę kolegów zainteresowanych tym tematem o szczere opinje dotyczące tego projektu.Na ewentualne pytania postaram się w miarę możliwości dopowiedzieć. Starałem się szczerze. Pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł.X Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Witam. Widzę, że kolega nie wiele zrozumiał z moich założeń fabrycznych, trudno się mówi. Nie zamierzam jeszcze raz wyjaśniać, i każdemu z osobna wszystkich zagadnień dotyczących projektu. Takie rozwodzenie się nad tematem do niczego nie prowadzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 No dobra, a co wyszło z tych ambitnych założeń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł.X Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Witaj Pawle. Budowę płatowca zakończyłem w marcu, jestem również po oblocie maszyny na standardowym zasięgu rc. W tej chwili trwają już tylko prace nad docelowym systemem sterowania, jak również systemem wizji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 będą jakieś fotki ??? interesuje mnie głównie system doładowania i zmienny skok śmigła i jaka wyszła waga modelu do lotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TT_PIT Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Witam. Widzę, że kolega nie wiele zrozumiał z moich założeń fabrycznych, trudno się mówi. Nie zamierzam jeszcze raz wyjaśniać, i każdemu z osobna wszystkich zagadnień dotyczących projektu. Takie rozwodzenie się nad tematem do niczego nie prowadzi. Sorry, ale poza dyskusją na temat spadochronu, hamulców i PA2 nie ma konkretnego wyjaśnienia podjętych przeze mnie zagadnień. Jeżeli toczy się na te tematy osobna dyskusja to podaj przynajmniej linka, a nie wycofuj się stwierdzeniem że nie chce Ci się tłumaczyć każdemu z osobna. Bez urazy ale temat również mnie interesuje dlatego pytam. Pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł.X Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Po uporządkowaniu i przygotowaniu wstawie zdjęcia z okresu budowy, wszystko w swoim czasie. W tej chwili waga razem z paliwem w głównych zbiornikach i wyposażeniem RC oraz inną elektroniką to 20kg. Natomiast po zrobieniu pełnej instalacji CAM jeszcze przytyje także waga ulegnie zmianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Podsunę taki diabelski pomysł. Czy myślałeś o dodaniu do modelu kamery obsługiwanej przez osobne stanowisko? Wtedy ty możesz modelem latać, a kolega np. robić niezależne zdjęcia z perspektywy "pasażera". :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Jaką ma prędkośc na podejściu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł.X Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Witam. madrian nie myślałem o takim rozwiązaniu, z racji że jestem zespołem jednoosobowym. Ergonomię stanowiska muszę tak rozplanować żebym mógł sam wszystko ogarnąć. armand jeszcze nie przeprowadzałem tego typu pomiarów w powietrzu, z dwóch powodów: 1. Pierwsze loty były wykonane na nie docelowych jednostkach napędowych (słabsze). 2. Jeszcze nie mam zainstalowanego kompletnego- docelowego wyposażenia, co zmieni parametry. Generalnie w pierwszych lotach chciałem sprawdzić poprawność zbudowanej konstrukcji (czy w ogóle poleci), jak również poprawność działania instalacji RC jak i mojej, która już jest na pokładzie. Pozatym sam nie jestem w stanie wykonać wszystkich testów na raz, to wymaga czasu i już się z tym pogodziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kostek Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 Marian , wyjaśnij mi po co Ci w tym projekcie profil skrzydła zblizony do symetrycznego? Psuje Ci to mocno długotrwałośc lotu , udzwig , predkosc lądowania i pare innych drobiazgów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TT_PIT Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Kostek, Ja się nie zdziwie jak zobaczę piramidki na końcach skrzydeł... pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł.X Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Witam wszystkich. Przedstawiam kilka zdjęć z pierwszej fazy budowy. Przypasowane na sucho elementy kadłuba, celem sprawdzenia ich prawidłowego ustawienia. Kompozytowe elementy poszycia kadłuba. Poszycie narazie jeszcze przypasowane na sucho do kadłuba. Główna półka elektroniki RC. Główna półka elektroniki wizji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Ale bydle :shock: Gdzie Ty zamierzasz nim latać :?: Bo chyba nie w terenach zamieszkałych... Jaki planujesz osiągnąć zasięg RC/video :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Ja cię p.....lę. :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Ja cię p.....lę. Ja tez pochwale,kawal maszyny. Pytan sporo,moje jest takie-ile to wazy , nawet na sucho ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_G Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Czy wzbijając się taką bestią w powietrze, trzeba mieć łączność radiową z wieżą kontroli lotów :?: W mojej mieścinie pewnie musiałbym prosić o zgodę Staż Graniczną i przed lotem udostępnić samolot do kontroli czy przypadkiem czegoś nie przemycam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Poniżej 25kg masy startowej nie trzeba-powyżej owszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Ja też tu nic nie rozumiem Założenia niby dla platformy a sam model czy co to tam jest za diabła tu nie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Poniżej 25kg masy startowej nie trzeba-powyżej owszem Nie do końca prawda, a nawet nie prawda. 30 kg bez FMP powyżej obowiązuje FMP, a to czy możesz latać w danym obszarze przestrzeni powietrznej nie zależy od masy tylko od rodzaju przestrzeni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.