Marcin Przybyła Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Też miałem fale, ale tylko od spodu. Mam kilka podejrzeń skąd się to bierze, ale muszę dopiero się upewnić. Po całości może być ze zbyt wysokiej temperatury w stosunku do posuwu (ręcznego) i nadpala. Z racji, że styro mam 5cm, to tą gorszą stronę i tak ścinam do grubości 3cm i szlifuję. Nie jest to skrzydło, więc jest do przyjęcia. Wiadomo, że dobre szablony i wycinanie grawitacyjne było by lepsze, ale ja zawsze wyszukuję rozwiązań tanich i szybkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Dokładnie tak jak piszesz góra lepsza dół pofalowany , temperature mam raczej dobrą mam taki dimer jak ty . Ja myśle że to od słabo naprężonego drutu . Zamontuje chyba sprężyne ktora lekko bedzie naprężać drut jak sie nagrzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Też mam sprężynę... Drut mam z odzysku coś ok. 0,8mm, choć TZagi wyciąłem takim 0,15 , który miałem do naprawy grzałki e-papierosa onegdaj. Różnica jest taka, że pod innym kątem drut się wygina przy wejściu do materiału z góry i z dołu. Sensownego wytłumaczenia tego zjawiska dalej nie mam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Dokładnie tak jak piszecie,zła temperatura,brak kąta i przede wszystkim na krzywiznach wychodzi nierówna prędkość "skrawania" jak ja to mówię.Mi się nie udało rozgryźć,choć troszkę kopałem temat i jakieś tam efekty były choć niezadowalające w pełni....ale wielu innym to wychodzi...dla mnie czarna magia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Żeby było jak najmnien wcięć, fali itd należy jak najpłynniej przesuwać.drut po szablonie. Sam szablon powinien być ze sklejki, balsy bądź laminaty. Dobrze jest pomalować krawędź szablonu ołówkiem w celu zminimalizowania tarcia. Odradzam szablonów z papieru i tektury. Styrodur jest dość fajnym materiałem do cięcia drutem, tylko należy pamiętać o dobrym napięciu drutu. Powinien być jak struna gitarowa oraz.posiadać aktywny naciąg (sprężynowy, u mnie łuk z leszczyny) Podczas wycinania po owierajcie okna, ponieważ łatwo można się podtruć Troszkę teorii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 To muszę sobie sprężynę dorobić , wszyscy mają tylko ja nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Będę musiał spróbować z większą średnicą drutu oporowego, żeby mocniej go naciągnąć. Drewnopochodne szablony przy ręcznym posuwie też czasem mi się przypalały do drutu. Laminat wydaje się być odpowiedni, tylko koszt... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 balsa i laminat na szablon się nie nada,a tym bardziej papieropodobne wynalazki.Średnica drutu...hmmmm...Marcin,nie rób jaj ,jak już to wypolerowana sklejka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Jak naciągałem w ramce (przy wycinaniu skrzydeł), to parę razy mi pękł, a naciągnięty specjalnie mocno nie był. Zmierzę ten drut dla pewności. Edit: Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Drut mam 0,25mm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Bardzo fajny ten samolocik, chyba skrobnę coś takiego dzieciakom... A co do wycinania, to jeśli chcecie uzyskać gładką powierzchnię wycinanego elementu, to wszystkie składowe procesu wycinania są istotne: 1. Naciąg drutu oporowego 2. Temperatura odpowiednia do cięcia danego materiału 3. Płynność posuwu podczas wycinania 4. Dokładność wykonania szablonu Temperaturę musimy dobrać doświadczalnie.Na płynność posuwu bardzo duży wpływ ma jakość szablonu. Szablony muszą mieć dokładnie wygładzone krawędzie, praktycznie wypolerowane, tak aby drut przesuwał się po nich płynnie i nie "haczył". Dobrej jakości sklejka się nadaje. Ja do wycinania rdzeni skrzydeł używam szablonów z blachy alu 1,5mm . Niestety, jeśli chcemy uzyskać produkt dobrej jakości trzeba się trochę napracować . Drugi, łatwiejszy sposób to wycinarka sterowana komputerowo. Niektóre modelarnie posiadają taki sprzęt, warto się zorientować w swojej okolicy... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Który z planów nadaje sie na plotter drukarski bez przeróbki? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Mój MAGNUM uczy się pływać. Dziś przeszedł proby na wodzie i wykonał nawet dwa niezamierzone stary ale mój kamerzysta nie zdołał tego uchwycić. Jedną lądowanie było na brzegu a drugi na wodzie. Podczas tego drugiego model zgubuł jeden "papeć" ale wszystko skończyło się dobrze. Pływaki są mocowane na magnesach ale chyba trochę za małych. A tu trzy filmiki z prób wodnych. Pozdrawiam Rafał 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon220997 Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Wiatam. Właśnie jestem w trakcie budowy tego modelu i natknąłem się na pewien problem. Nie wiem czym naciąć skrzydła pod kątem 30°. Za pomoc z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Ja mocuję do mojej maszynki za pomocą ścisków stolarskich 2 deski w taki sposób, żeby uzyskać odpowiedni kąt i przesuwam po nich skrzydło (można tak ścinać stery itp.). Mam nadzieję, że ten prosty rysunek to wyjaśni. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon220997 Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Dzięki za pomoc, rysunek wiele wyjaśnia:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Po próbach przyszedł czas na loty. Model po pomalowaniu i zamontowaniu pływaków waży 460 gramów. Pozdrawiam. Rafał. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty smok Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Fajny modelik.ja tez juz go do swojej kolekcji wrzucam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Kurde nie zauważyłem , plany z jakiejś niemieckiej strony miały powiększenie 84,9 % i tak wydrukowałem i wyciąłem wszystkie elementy i posklejałem niestety w tych planach nie ma skrzydła a wszystkie inne maja powiększenie 100 % i skrzydło nie pasuje Macie może jakieś wyjście z sytuacji na takie pomniejszone skrzydło ? W Adobe nie da się pomniejszyć akurat do 84,9 % . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Zetnij je tylko na szerokość żeby ci weszło a dodatkowa rozpiętość nie zawadzi http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=21399683&postcount=263 tu masz plany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty smok Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 podlubalem przy sterach,w takiej okazalosci wazy obecnie 125g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi