Gość Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 To nie ma byc zaraz obietnica, wiec uzyje zdania warunkowego: jesli czas mi na to pozwoli (niestety, z tym jest u mnie zazwyczaj bardzo krucho), postaram sie zima zaprezentowac na forum relacje z budowy jachtu zaglowego z uzyciem latwo dostepnych materialow. Dla zachety. O właśnie! I to by było najlepsze. W sieci jest mnóstwo szkiców, rysunków, i "opracowań", niestety ogromna większość to chłam. Trzeba naprawdę być specjalistą w danej dziedzinie modelarstwa, aby wyłapać to, co wartościowe. A specjaliści takiej "pomocy" z netu nie potrzebują. Myślę, że to jest właśnie powodem chętnego korzystania z gotowych modeli. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Nawiasem mowiac, jakby Ciebie naszla ochota na mala odskocznie w kierunku napedu wiatrem, chetnie udostepnie badz pomoge znalezc odpowiednie rysunki. No i tu mnie masz. Taka ochota przychodzi mi co roku zimą. Powstrzymuje mnie tylko nieznajomość tematu. Ale gdybym miał plany dobrze pływającej jednostki powiedzmy w klasie 1 metr, to pewnie zacząłbym dłubać... Tak, że jakby co, to poproszę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 ja również,gdybym dysponował konkretnymi planami sprawdzonej jednostki myślę że też podjąłbym się budowy takiego modelu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Jarku, jak widzisz jest parę osób które chętnie zbudują żaglówkę z Twoją pomocą. Jeżeli nie miałbyś nic przeciwko, to czy może to być jacht nielaminatowy? Co do wielkości to wolałbym budować GR65 zamiast IOM - ze względów transportowych, natomiast jeżeli wybierzesz większy, to zbuduję taki Chętnie zacznę gromadzić materiały potrzebne na zimowe wieczory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Kadłub RG65 kupicie na Allegro za 50zł. Z laminatu. Całkiem niezły. Dalej budowa, to już przyjemność. Z drewna? szkoda roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Dla mnie całe piękno w modelarstwie rc to budowa od podstaw modelu. Sam się właśnie biorę za Ajaksa ale zaglówka też mnie korci. Choć wpierw muszę się zaznajomić z podstawami żeglarstwa ☺ Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 zanim zdecydowałem się na kupno ETNZa dużo szukałem i czytałem w necie.na RC GROUPS chyba najwięcej wątków jest poświęconych budowie żaglówek klasy RG65.jak widać jest to najpopularniejsza klasa właśnie ze względu na tani koszt budowy.planów budowy takiej łódki też jest całe mnóstwo,sęk w tym jak wśród tego mrowia wybrać ten włściwy... przyznam że nie jestem biegły w budowaniu modeli pływających,ale jeśli osoba znająca temat (mam tu na myśli kolegę Jarka ) poprowadzi temat to jak najbardziej jestem skłonny zbudować sobie coś takiego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Pozwoliłem sobie przenieść posty do tego wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 bardzo dobra decyzja kolego Moderatorze . świetne plany Jarku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 witam!znalazłem ciekawą stronę z masą planów RG 65: http://rg65.free.fr/http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2226510&highlight=RG+65+plans#post29189751 a wszystko na temat RG 65 jest opisane w tym temacie: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2226510&highlight=RG+65+plans#post29189751 najbardziej jednak odpowiadałby mi opis w formie totuoriala ukazujący poszczególne etapy budowy żaglówki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 22 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 Jarek a nie znasz jakiejś strony po polsku? Sam chętnie bym zbudował taki jacht. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 22 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 ja póki co składam ETNZ-ta i raczej wolno mi to idzie... niestety brak czasu,ale będę chciał w październiku go zwodować . generalnie oglądam,czytam,przeglądam i zdecydowałem że właśnie przez zimę postaram się zbudować żaglówkę typu RG65.jak już wspomniałem i kolega Jarek to potwierdził planów i opisów jest całe mnóstwo poza tym budowa jest w miarę prosta. myślę że trzeba będzie zacząć od zrobienia kopyta kadłuba według dobrych i czytelnych planów a następnie sam kadłub z laminatu.zdjęcia obrazujące ten proces znalazłem przydałby się jeszcze do tego konkretny opis krok po kroku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi