przemo Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Do lutowania użyłeś zwykłej lutowanicy czy może palnika to lutowania rurek miedzianych? Przepraszam od razu za tak ogromna ilość pytań ale nigdy nie miałem z tym styczności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Ja też nie miałem styczności, użyłem zwykłej, mam nadzieję że wytrzyma ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Spokojnie wytrzyma. W ten sposób lutuję nawet podwozia z prętów fi 6mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Ja bym jednak myślał nad zrobieniem wszystkiego co się da ze sklejki i ewentualnie laminatu takie niewinne pręciki ważą sporo 2mm pręt ze stali waży ok 25g do tego połączenia lutowane , jeśli chcesz żeby model latał dobrze trzeba pilnować wagi . Myślę że przy takiej konstrukcji w zupełności wystarczyła by na zastrzały rurka aluminiowa 4/3 lub nawet 3/2 obie ważą mniej niż połowa pręta stalowego 2mm ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Staram się z wagą i nie będę pokrywał folią dopóki nie zważę wszystkiego, na pewno będę ażurował stery, pakiet nad silnikiem, serwa będą praktycznie za wręgą silnikową - czy na lotki i gaz kupić 9-gramowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Witam, Czy takie serwa wystarczą do tego modelu? http://abc-rc.pl/Serwo-Abc-Power-S-9MB Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Kolejna mała aktualizacja prac nad górnym płatem: Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Żeby u mnie już tak to wyglądało Czekam na więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Te serwa to chyba odpowiednik TP MG90 które ja stosuję i nie mam z nimi problemu. W wwII zalecałbym na ogon troche mocniejsze serwa np. MG16R ale w modelu wwI te proponowane przez Ciebie powinny wystarczyć zwłaszcza, że zapowiada się lekki model. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olorin Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Te serwa spokojnie wystarczają, nawet mniejsze te S-9M co mają 2,2 kg/cm wystarczą. Baaa powiem, że Nieuporty 11 latały na serwach HS55 na lotkach i nie było problemów. Chociaż moim zdaniem to już ciut za mało. Te serwa S-9M stosuję z powodzeniem do WWII ale na 2,5ccm na 4ccm są za słabe. Oczywiście wszystko zależy od powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 W moim skala 1/7 siedziały dawne Conrady ES-05 więc mikro. Ponieważ troszkę pozmieniałem to i owo więc na stery włożyłem TP-90, na lotkach nie chce mi się już zmieniać więc zostaną Conrady. spieszcie się z robotą to będę miał bodziec by w nadchodzących feriach znowu oblatać mego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Serwa z momentem ok 2kG*cm powinny dać sobie radę z takim modelem bez problemu. Duże znaczenie ma układ i długość dźwigni kłania się fizyka szkoły średniej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedzi - będę zamawiał w najbliższym czasie, a wiecie może gdzie można kupić fajne lekkie koła 85-90mm? W ostatnich dniach zrobiłem tylko lotki (przepraszam za jakość zdjęć ale robię telefonem): Teraz czeka mnie sporo szlifowania, dopasowywania, ażurowania i odchudzania gdzie się da, spróbuję też zrobić popychacze z patyków do szaszłyków (tylko końcówki z drutu). Jeśli chodzi o napęd to na razie będzie "budżetowo" czyli używany ASP FS30: Kupiłem też srebrną folię - barwy będą polskie: Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 mnie nie sprawdziły się żadne kupowane koła bo albo są zbyt małe albo zbyt ciężkie. Najlepiej zrób sobie koła ze sklejki. Ja mam czarne epp grubości 5mm o średnicy 90mm oklejone obustronnie sklejką 2mm o średnicy 80mm i wzmocniłem jeszcze środek drugą warstwą sklejki o średnicy 20mm. Może nie wygląda to nad wyraz pięknie ale pomalowana brązową bejcą sklejka wygląda dobrze a czarne epp imituje oponę. Możesz też przed sklejeniem z epp na sklejkowe koła naciągnąć oratex albo koveral i będziesz miał makietowe, pokryte płótnem koła. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 bardzo fajne kółka ma Marek -napolskimniebie, niestety mają 80 mm, ale są całkiem fajne i wyglądają na dość mocne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Będąc w Castoramie trafiłem na takie uszczelki fi 75 za parę groszy - zewnętrzna średnica 84mm - spróbuję je naciągnąć na kółka wycięte ze sklejki, są lekkie i nawet bieżnik mają ? Jak się nie uda wykorzystam sprawdzoną metodę Mirka ale powinno być OK: Wyażurowałem stery, dopasowałem zawiasy i zważyłem to co do tej pory zrobiłem: To co na zdjęciu (w kadłubie jest zbiornik, łoże i maska) waży 340g, do tego silnik 280g, wychodzi na razie 620g więc chyba nie jest źle. Pozdrawiam, Krzysiek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Kurde fajnie wyglądają te uszczelki tez się muszę wybrać ... na jakim dziale je znalazłeś ?A jak zacząłeś to napisz co to za "metoda Mirka" ? Z miłą chęcią coś podłapie Dolny płat masz ze wzniosem ? Na zdjęciu tego nie widać. Super już zaczyna wyglądać ... widząc takie efekty jestem zmotywowany do dalszej pracy przy moim Nieuporcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Uszczelki są na kanalizacyjnych i były różne rozmiary - niecałe 2zł za jedną Kilka postów wcześniej Mirek pisał o kółkach z czarnego epp + sklejka 2mm. Nie wiem jak zrobić wznios dolnego skrzydła - łącznik wyciąłem ze sklejki, która nie była idealnie płaska i mam lekki wznios ale chyba nie tędy droga tym bardziej, że skoro górne skrzydło będzie demontowane to dolne też bym chciał - pomyślałem o śrubach nylonowych wkręcanych do tego łącznika. Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 http://www.aircombat.pl/ACES/forum/viewtopic.php?t=1121&postdays=0&postorder=asc&start=40 może Krzyśku widziałeś ale tu jest ciekawy pomysł na podwozie z drutu ... nie wiem przypadkiem czy się na takowe nie skuszę bo fajnie to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Widziałem początek tej relacji, chyba też się skuszę, kółka już sie powoli robią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi