TooM Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Gdzieś pisałem ale jeszcze raz -kąty płatów i stateczników na zero silnik 1,5 stopnia w dół i w prawo. SC zależy od wagi modelu ale ogólnie jak najbardziej do przodu. Zrobiłem sobie szablon montażowy silnika i płatów i odtąd KAŻDY Nieuport ( moje , Aliny czy Wojtka ) lata jak po sznurku bez używania SK czy też mikserów. Powodzenia w oblotach P.S. Start z ziemi nawet w finałach Mistrzostw Świata nie zawsze Nieuportem wychodzi ,ze względu na małą powierzchnię nośną. https://www.youtube.com/watch?v=pIlkA1UZKGg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Dzięki Marian, mogłem przegapić, w takim razie mam za duży kąt (ktoś pisał o 2 stopniach i tak zrobiłem). Ale model i tak lata fajnie i szybko W Płocku podglądałem jak startujesz z ręki i już mi to nawet wychodzi. A na filmiku dodatkowo chyba silny wiatr przeszkadzał. Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. songo78 Opublikowano 13 Lutego 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Dzięki uprzejmości Mirka (mirolek) wstawiam zaległy filmik z lotów Nieuporta: Model nadal ma się dobrze ale lata tylko na specjalne okazje 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 13 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Krzysiek zrób jakąś osłonę silnika bo to pudełko jest paskudne zwłaszcza do tak ładnego kadłuba. Tak dla ścisłości N17 por Matelskiego miał okrągłą osłonę , otwarte miały te z Grudziądza(czarne). P.S. Piknie lata !!! Czy musiałeś coś podmiksować czy sam równo lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Sam równo lata, a steru kierunku praktycznie nie używałem Zmieniłem tylko kąt górnego płata na 0 tak jak zasugerowałeś i wzmocniłem statecznik pionowy bo się łamał w transporcie. Dzięki! A maskę z pudełka spróbuję pomalować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 No nie,Krzysiek nie wygłupiaj się ,Mirek ma formę na osłonę przecież na bank Ci pożyczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 16 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Cytat Mirek ma formę na osłonę przecież na bank Ci pożyczy. Nie ma problemu z użyczeniem formy, mogę również w ramach "treningu i edukacji" wykonać taki element ? Jestem pod dużym wrażeniem efektu jaki uzyskuje się z laminowania w formie negatywowej. To moje pierwsze doświadczenia w tej materii ale zamierzam poświęcić technice laminowania więcej czasu, przygotowałem też krótki filmik "DIY" jak to się robi .... może ktoś skorzysta ? ms 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AQUARIUS_ML Opublikowano 16 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Przyznam, że dość hardcorowo to wygląda zwłaszcza przesycanie i układanie tkaniny przy pomocy...złamanego śmigła?. Ale widać, że działa. Wosk polerowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 16 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Ciesze się, że obejrzałeś ... i mnie nie zlinczowałeś w komentarzu pod filmem ? Nie polerowałem wosku, po dwukrotnym nałożeniu sprawdziłem tylko pod światło czy jest wszędzie rozprowadzony i laminowałem. Połamane śmigła zbieram na zawodach i bardzo dobrze się potem sprawdzają przy laminowaniu ? nie wygląda to profesjonalnie ale chciałem pokazać, że wystarczą podstawowe narzędzia aby w swoim modelu coś z laminatu wykonać. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AQUARIUS_ML Opublikowano 16 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Cytat chciałem pokazać, że wystarczą podstawowe narzędzia aby w swoim modelu coś z laminatu wykonać. I to mi się w Twoich relacjach podoba. Ja mam w drugą stronę - nie zacznę roboty jak nie ma wszystkiego skompletowanego (połowa zazwyczaj niepotrzebna) i równiutko poukładanego?. A śmigła są super do szpachlowania, takie miękkie pomrańczowe-sam używam?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 7 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 W dniu 16.02.2022 o 09:01, mirolek napisał: , przygotowałem też krótki filmik "DIY" jak to się robi .... może ktoś skorzysta ? ms Ło matko? Bez urazy. Wiem, że ci się udało, ale ja bym to raczej zatytułował: "jak to się nie robi-mimo, że wychodzi." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 8 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2022 Jesteś specjalistą w laminowaniu i oglądając Twoje wykonanie zawsze się zastanawiałem jak to robisz krok po kroku. Niełatwo znaleźć filmowy materiał pokazujący szczegóły a te mają duży wpływ na ostateczny efekt. Zdjęcia i filmy pokazują wiele ale jednocześnie tyle samo pozostaje niewiadome i pewnie dlatego tak mało modelarzy zabiera się za laminowanie albo wykonuje to "prawidłowo". Podziel się swoją wiedzą, warsztatem stosowanych narzędzi i podejściem do tematu a na pewno wiele osób na forum skorzysta z Twoich doświadczeń. Za radą Marcina działam teraz na żywicy Hevla i potwierdzam, znacznie lepiej się pracuje ? ... nadal śmigłem a nie pędzlem i nie w formie a na zewnątrz ? Na pewno wpływa to na zużycie materiału, może też na efekt końcowy ale uważam, że lepiej robić i popełniać błędy niż w obawie przed błędem nie robić nic..... czyli trochę tak jak mawia stare porzekadło, lepiej grzeszyć i żałować niż żałować że się nie grzeszyło ? ms 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi