o.patrykmodelarz Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Bardzo proszę o pomoc Dłużej nie wytrzymam,nie mam kogo poprosić o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Patryk, czy masz do czynienia z jakąś formą przemocy? PJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Dziwny temat...jeśli faktycznie jest tak jak pyta Piotr to wymaga to jakiejś interwencji. Nie wydaje mi się jednak aby tu szukać pomocy a już nie w takie j formie.. Patryk ,napisz konkretnie o swoim problemie do moderatora,administratora -oni ze względu na swoją pozycję, status,możliwości mogą w razie czego służyć informacją pewnym służbą np.policji,szkole,psychologowi itp. Tu w temacie zrobi się tylko szum i być może nie do końca trafione porady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zaczął bym od rozmowy z pedagogiem szkolnym. Z tym, że nie koloryzuj a mów jak jest bo takie służby bywają nadgorliwe i sobie możesz pogorszyć sytuację, zamiast polepszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Bardzo proszę o pomoc Dłużej nie wytrzymam,nie mam kogo poprosić o pomoc Jak znowu ktoś ci rozwalił umyślnie model to mozesz to zgłosić Chociaz nie wiem czy sie zainteresują z powodu małej szkodliwości czynu Ale mozesz jeszcze powiedzieć ze sie to powtarza . Lepsze to niż czekanie bezczynnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o.patrykmodelarz Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 o modelu już zapomniałem ale chodzi mi oto jak mnie traktują jak sie odzywają itd Pedagogowi szkolnemu powiedziałem zamiast poruszyć sprawę delikatnie to powiedział prosto z mostu moim rodzicom co o nich powiedziałem i teraz mam bardziej przerąbane Nie pozwalają mi i mojemu bratu na nic Nawet jak kupie sobie cipsy w sklepie mam awanturę zakazy mam na wszystko i to najgorsze ze zanic jak sie zapytam za co to mówią tak ,, bo mi się tak podoba"" A to wszystko przez mame bo to ona buntuje wszystkich zawsze musi być tak jak ona powie bo jak nie to robi awantury nawet tacie zaczyna awantury przezywa przeklina ciągle mnie ośmiesza nigdy nic nie powie miłego nie pochwali jak dostaje coś od kogoś to zabroni rzuca m,nie garnkami Kiedyś jak jej kupiłem prezent na mikołaja to wyrzuciła przez okno bo powiedziała ze nie chce I to jest najgorsze ze nie da rady z nią porozmawiać bo najpierw przezywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 No to kiepsko Może pisz do admina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o.patrykmodelarz Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 a botem płacze ze jest najbiedniejsza ze jej kazy dokucza i ze jest nie potrzebna Na modelarstwo to mi zabrania całkiem W tamtym roku ustanowiła umowę ze jak nie będę miał 2 na koniec roku będę miał samoloty nie miałem umowa była przez miesiąc a potem wywiązała sie i mi zabrania na samoloty Śmieje się zemnie dokucza mi ośmiesza mnie przy innych Jest już taka ze dostaje kary na jedzenie zamyka mnie na polu na noc i nie mówiąc ze mnie nie ma prawa nic boleć ani nie mogę chorować a ogólnie to mi nic nie można Nigdy nie pochwalą powiedzą ze coś dobrze zrobię tylko jak coś mój brat zle zrobi to jest moja wina nawet tata sie jej boi po prostu nim zawładnęła np dzisiaj przychodzę chce porozmawiać podchodzi i mowie mogę w czymś pomóc i porozmawiać a ona krzyczy zostaw mnie gamoniu tata przylatuje z piwnicy zaczyna płakać oczywiście awantura tata poszedł mama przestała natychmiast płakać) i zawsze tak jest albo jak toś obcy to tak samo ale mi naprawdę nie chodzi żeby ruszać jakieś organy może jest jakieś wyjście żeby to naprawić i dla tego proszę o pomoc was Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Chyba powinien się zainteresować psychiatra. Masz w ogóle oparcie w kimś ze swojej rodziny? Nagraj taką sytuację i pokaż mu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Nie wiem co mam napisać - to straszne. Zgłaszaj na policję i najważniejsze NIE PODDAWAJ SIĘ, na pewno da się zaradzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zdecydowanie trzeba pomóc ale bardziej mamie a nie Tobie z tobą wygląda że jest wszystko ok czego nie można o mamie powiedzieć.A co z babcią albo kimś rozsądnym z rodziny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 A więc przemoc jest. Mozna zadziałac przez sad. Pogadam z moją prawniczką. odezwę się za tydzień na priva bo jest na urlopie. A koledzy swoją drogą, niech też coś podziałają, prosze was uprzejmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 No raczej jak cię na dworze zamykają na noc to trochę nie normalne Gdzie wtedy spisz ? Masz do kogo pójść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Kurcze, to jest sprawa nie cierpiąca zwłoki jeszcze mogą Ci wyrządzić poważną fizyczną krzywdę. Jeśli masz w rodzinie kogoś komu możesz zaufać i jest "normalny" to opisz sytuację. Takie coś nie powinno mieć miejsca. Sam jestem młodą osobą i jeszcze na utrzymaniu rodziców ale szacunek musi być...Ewidentnie z Twoją mamą jest coś nie tak, jakiś inny światopogląd ma. Zgłoś się do zaufanej osoby w rodzinie i razem do odpowiedniego urzędu, puki jeszcze jesteś zdrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o.patrykmodelarz Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Babci nie mam Pójdę do jakieś osoby tylko muszę to nagrać bo potem mama y będzie płakała ze my jej robimy na złość itd Do sodu nie proszę? Moja mam choruje na kręgosłup i ma jakieś wielkie uczulenie ale od kąt pamiętam taka była I ma tez wielką nerwice Dziękuje za pomoc ponagrywam to i pokaże komuś z rodziny może pomoże Jedno mnie dziwi takie zachowanie jest u alkoholików a moja mama jest abstynętką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toofast Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Komuna juz za nami, matke wlasna sadem straszyc? 15 lat? W niektorych krajach bys juz mial kilka lat stazu pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 wejdż na stronę fundacja dzieci niczyje tam powinieneś znależć numer telefonu i pomoc. http://fdn.pl/jak-interweniowac-w-przypadkach-przemocy-wobec-dzieci Jak interweniować w przypadkach przemocy wobec dzieci? Dziecko, czyli osoba poniżej 18. roku życia, nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych i nie może w swoim imieniu podejmować działań prawnych chroniących je przed przemocą. Nie może skutecznie zgłosić do policji, do prokuratury czy do sądu rodzinnego, że jest krzywdzone. W tej sytuacji na dorosłych, zwłaszcza profesjonalistach, którzy mają kontakt z dziećmi z racji wykonywanego zawodu, spoczywa szczególny obowiązek reagowania w przypadku podejrzenia, że dziecko doświadcza przemocy. Przemocą wobec dziecka w sensie prawnym jest dokonanie przestępstwa na szkodę dziecka lub działanie w taki sposób, że zagrożone jest jego dobro (np.: zaniedbanie). Obowiązek zawiadomienia odpowiednich instytucji wymiaru sprawiedliwości o przestępstwie na szkodę dziecka lub zagrożeniu jego dobrawynika z następujących aktów prawnych: ● Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks postępowania karnego – art. 304 § 1. Każdy dowiedziawszy się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym prokuratora lub policję. (…)§ 2. Instytucje państwowe i samorządowe, które w związku ze swą działalnością dowiedziały się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, są obowiązane niezwłocznie zawiadomić o tym prokuratora lub policję oraz przedsięwziąć niezbędne czynności do czasu przybycia organu powołanego do ścigania przestępstw lub do czasu wydania przez ten organ stosownego zarządzenia, aby nie dopuścić do zatarcia śladów i dowodów przestępstwa. ● Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. Kodeks postępowania cywilnego – art. 572 § 1. Każdy, komu znane jest zdarzenie uzasadniające wszczęcie postępowania z urzędu, obowiązany jest zawiadomić o nim sąd opiekuńczy. § 2. Obowiązek wymieniony w § 1 ciąży przede wszystkim na urzędach stanu cywilnego, sądach, prokuraturach, notariuszach, komornikach, organach samorządu i administracji rządowej, organach policji, placówkach oświatowych, opiekunach społecznych oraz organizacjach i zakładach zajmujących się opieką nad dziećmi lub osobami psychicznie chorymi. ● Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie – art. 12.Osoby, które w związku z wykonywaniem swoich obowiązków służbowych lub zawodowych powzięły podejrzenie o popełnieniu ściganego z urzędu przestępstwa z użyciem przemocy w rodzinie, niezwłocznie zawiadamiają o tym Policję lub prokuratora.Aby skutecznie realizować obowiązki wynikające z aktów prawnych oraz realnie chronić dzieci, zasadne jest w instytucjach zajmujących się ochroną dziecka przed krzywdzeniem stworzenie procedur interwencyjnych, bazujących na obowiązujących aktach prawnych oraz ustawach branżowych.Szczególnym rodzajem interwencji w sytuacji, kiedy dziecko jest ofiarą przemocy w rodzinie jest procedura „Niebieskie Karty”. Obejmuje ona ogół czynności podejmowanych i realizowanych przez przedstawicieli: jednostek organizacyjnych pomocy społecznej, gminnych komisji rozwiązywania problemów alkoholowych, Policji, oświaty i ochrony zdrowia, w związku z uzasadnionym podejrzeniem zaistnienia przemocy w rodzinie. Obowiązek realizacji tej procedury został wprowadzony na podstawie art. 9 d ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie.Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia z dnia 13 września 2011 r. w sprawie procedury „Niebieskie Karty” oraz wzorów formularzy „Niebieska Karta” weszło w życie 18 października 2011 r. Określa ono interdyscyplinarny tryb działań służb w sytuacji występowania w rodzinie przemocy. Nakłada również na przedstawicieli: jednostek organizacyjnych pomocy społecznej, gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych, Policji; oświaty oraz ochrony zdrowia obowiązek wypełnienia formularza „Niebieska Karta - A” w sytuacji kiedy mają podejrzenie, że osoba jest dotknięta przemocą w rodzinie. Szczególnie istotne jest realizowanie tego ustawowego obowiązku przez przedstawicieli oświaty w sytuacji kiedy podejrzewają, że dziecko jest ofiarą przemocy w rodzinie. Często jest to sytuacja, w której nauczyciel, wychowawca, psycholog szkolny jako jedyny może pomóc dziecku poprzez wszczęcie procedury „NK” i ujawnienie przemocy. W razie bezpośredniego zagrożenia życia lub zdrowia dziecka w związku z przemocą w rodzinie obowiązuje specjalny tryb odbierania dziecka z rodziny na podstawie art. 12 a - c ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie. Pracownik socjalny, funkcjonariusz Policji, lekarz, ratownik medyczny, lub pielęgniarką wspólnie podejmują decyzję o odebraniu dziecka z rodziny i umieszczeniu go u dorosłej niezamieszkującej wspólnie osoby najbliższej (dziadkowie, rodzeństwo), w rodzinie zastępczej lub w placówce opiekuńczo-wychowawczej. Komuna juz za nami, matke wlasna sadem straszyc? 15 lat? W niektorych krajach bys juz mial kilka lat stazu pracy. Adam, A żebyś wiedział. Straszyć. Kiedyś byłem świadkiem jak jednej takiej mamusi odbijało coraz mocniej, policja nie reagowała, dopiero jak zareagowaliśmy ostro i nasi prawnicy wzięli się za robotę to jaśnie panowie policjanci ruszyli dupy z komisariatu. Mamusia poszła się leczyć, a jak wyszła zaczęła się w podobny sposób znęcać nad młodszą córeczką. Teraz juz na jeden telefon przyjechali i zabrali dzieci. Baba przerzuciła się na chłopa. A żadna instytucja mimo zgłoszen o przemocy wobec dzieci się nie pojawiła bo panie urzedniczki miały ważniejszą spawę, żłopanie kawy od rana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toofast Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Tylko ze tu nie ma mowy o przemocy fizycznej. W internecie mozna pisac wszystko Z tego co pisal sluzby zostaly zawiadomione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Często przemoc psychiczna jest dużo gorsza od fizycznej i może doprowadzić do tragedii .. Adamie to nie 19 wiek a 21 i nie ważne czy to osoba obca czy własna matka, jeżeli jest taka sytuacja to nie można tego zamiatać pod dywan i udawać, że jest pięknie. W tej sytuacji zarówno Patryk jak i Jego matka potrzebują pilnej pomocy. Matka na 100% psychiatry i nie piszę tego broń Boże w żartobliwym tonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o.patrykmodelarz Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Witam narazie nie chciał bym zawiadamiać żadnych służb może rodzina mi pomoże już z bratem myśleliśmy i wiemy do kogo sie udamy Pójdziemy do cioci Naprawdę proszę nie wzywać żadnych służb nie chce iść do domu dziecka Porozmawiam z rodziną bo ona mnie rozumie i mniej wiećcej o tym wiedzą tylko ze jej histeri Dziękuje za wsparcie bardzo dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi