marek rokowski Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 - wytnieszzmi piageta? -nie -a czemu? jak to: nie dość ze to czyjaś konstrukcja -to jeszce brzydka jak noc.. ltająca marchewka... brrr:) ta rozmowa dała początek nowej halówce-która tak nawiasem mówiac-dawno chodziła mi po głowie... rozpiętość: 928mm długość : 735mm proporcje obrysu i wielkości sterów zostały pozmieniane -ale chyba udało się nei naruszyć za bardzo syletki Zlina za to większość powierzchni swoimi rozmaiarami rzceczywiście zbliżyła sie do Piagetta -powino wiec byc sporo fajnej zabawy -w POLSKICH barwach! po ponad 40-tu godzinach rysowania, dzisiaj odebrałem pierwszy arkusz z drukarni kilka detali: a wiec nożyk do ręki i jazda! obcinanie łuków zewnętrznych: wycinanie łuków wewnętrznych: opcjonalne dodatki na lotki: Po niecałej godzinie wszystko wycięte na cacy: no i pierwsze zestawienie: co Wy na to? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Bomba! Kapitalnie wychodzi to drukowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Jak ze sztywnością ? Wyposażenie już dobrane? -Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 sztywność bedzei ok będą dwie wersje: epp i depron co do wyposażenia: panowie halowcy - macie ochotę na pomęczenie krótkiej serii testowej? jelsi tak- piszcie na priv: marek@napolskimniebie.pl wydrukowałem kilka sztuk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 ja chce ja chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Marek - ile waży wersja depron? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olorin Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Piękny, a tylko takie pytanko. Czy skrzydła od spodu mają jakiś wyróżnik typu pasy lub podobne? Na hali jak się przyświruje to przydaje się odróżnić w jakiej pozycji jest model, zwłaszcza na początku zabawy. Również pytanie takie jak Jacka, jaka waga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 wrzuce dzisiaj na wagę malowanie jest w pełni "ŻELAZNE" wiec ...jak ktoś będzie chciał świrwać - będzie musiał sobie dołożyć jakieś paski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkow Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Jak masa zestawu i z jakiej grubości depronu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Model prezentuje się okazale. Najistotniejsza w halówce jest waga a tej nie znamy , choć po rozmiarach widać że ciężki będzie. Do fristylu jest za duży a do klasycznej za ciężki , to tak na oko. Wstyd mi że wybrzydzam , ale chciałbym model który spełniałby minimalne wymagania do latania w hali.Średniej jakości wyposażenie waży ok 60 gram , aby jako tako polatać na hali model nie powinien być cięższy niż 160 gram , im mniej tym lepiej.Do latania na zewnątrz na pewno będzie świetny tak jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 wszystkie pianki wyciete z dpronu 6mm (z podwoziem, spowalniaczami etc) ważą 90gram można jeszce drukować to na depronie 3mm lub zmienic wielkość projektu -no problem ale tutaj prosiłbym o poradę bardziej doświadczonych kolegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Marek użyj zdecydowanie depronu 3mm i wtedy podaj wagę. I jak możesz to porównaj wagi wersji malowanej i niemalowanej P.S. lotki zrób z przeciwwagami. I odciążysz serwo i poprawisz rollrate.[edit] żeby jeszcze trochę wagi urwać zmień trochę projekt skrzydeł. Nie doklejaj ich pod kadłubem tylko do poziomej części kadłuba w jednej płaszczyźnie. Alternatywnie jeżeli dasz radę rozmieścić elementy optymalnie to skrzydła zrób z jednego elementu i do nich doklejaj nos kadłuba i ogon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu 7 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Witam. My halówki robimy z depronu 2 mm i usztywniamy weglem 1 mm.Akrobat ok.850 mm. ma masę w granicach 120-130 g. Pozdrawiam Wojtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Moja ostatnia halówka 81x98cm waży z pakietem 111g Dam radę urwać jeszcze 4-5g niewielkim nakładem, następne "g" to już będą srogie $ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Do budowy zawodniczych modeli halowych używamy aerodepronu nie dostępnego w PL niestety. Jest dużo lżejszy od zwykłego depronu i w ogóle lepszy ,ale cena wychodzi mniej więcej 2x niż ten zwykły. Same pianki pomalowanej halówki normalnego rozmiaru ,ważą u mnie 20g grubość 3mm Po za tym takie hamulce to trochę średni pomysł.. I tak uważam że główny problem to dostęp do hali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 o super! widzę że poszerzacie moją wiedzę dzięki wielkie:) a czy są jakieś standardy jeśli chodzi o rozmiary? freestyle, klasyk? "hamulce" to dodatek zaczerpnięty z Piagetta zastanawiałem się nad "zbiornikami paliwa" - zin ma takie dopinane na koncówkach skrzydeł zwiększyly by powierzchnię boczną co do wklejania skrzydła: to już mogę zostawić "wykononawcom" zaden kłopot z taka konwersją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 międzyczasie odebrałem z drukarni zamówione przez chłopaków halówki do ESA - przy rozp.800mm pianka waży 38Gram -z nakładkami n aprzód kadłuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Poważyłem swoje graty i wychodzi na to, że zlin (depron 6 mm) z moim wyposażeniem wyjdzie do lotu około 200 g. Jak tylko paczka przyjdzie zabieram się za budowę. Zamieszczę oczywiście zdjęcia z budowy i film z oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Paczka doszła, model złożyłem dość szybko, i chyba nie pomyliłem się co do wagi. Do klejenia użyłem UHU-PORa i cyjaka do depronu, zawiasy steru wysokości to kavan, a lotek i steru kierunku to poliester. Postanowiłem przerobić trochę konstrukcję tak, aby linia skrzydła pokrywała się z linią poziomej części kadłuba Wyposażenie: -silnik: hk 3010 2100kv -regiel: RAY 12A -serwa na ogon: 2xGO 05 -serwa na lotki: 2xSO403 -pakiet: RAY 350 mAh 7,4V -śmigło: GWS 8/4,3 -waga do lotu: 197 g -CG znajduje się w odległości 6,5 cm od krawędzi natarcia w stronę ogona. (mierzone w miejscu łączenia się kadłuba z płatem) Nie zdążyłem połączyć koła ogonowego ze sterem kierunku, zrobię to jutro. Jutro też będzie oblot modelu i mam nadzieję, że ktoś to nakręci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Przepraszam, że robię mały oftopic, ale na jakiej aparaturze latają Panowie tymi halówkami? Piękny ten Żelazny - ile wynosi wydrukowanie tego cuda oraz czy osprzęt był kupiony na hobby king? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi