Paweł Prauss Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Bo to mój (w zasadzie nie mój, a ze mną) pierwszy film, następne będą lepsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Paweł nie wróże duzej zywotnosci tego motorka.Robota pierwsza klasa.Z tego co sie troszke oriętuje to tłok robi sie z żeliwa a tuleje ze stali.Jesli sie mule to mnie sprostuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 podstawowa zasada przy doborze materiałów na tłok i cylinder jest prosta twarde-miekkie .np jaskółki miały obydwa elementy stalowe o róznej twardości i cechowały sie b.wysoką trwałościa jesli umiało się je dotrzeć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Paweł nie wróże duzej zywotnosci tego motorka.Robota pierwsza klasa.Z tego co sie troszke oriętuje to tłok robi sie z żeliwa a tuleje ze stali.Jesli sie mule to mnie sprostuj A co ja poradzę, że oryginalnie tak to było zrobione? Nic tu nie wymyślałem, jedynie odtworzyłem stan pierwotny... Poza tym, motorek i tak wylądował na półce (lepiej się czuję gdy wiem, że jest sprawny). Różne motorki różnie to miały zorganizowane, w jednych tłok był twardszy od tulei a w innych na odwrót. Prawdą jest to co napisał Marek, Jaskółki miały podobnej twardości tłok i tuleję, a to docieranie (w zasadzie jest to wprowadzanie do biegu, running in, einlaufen lassen, zabeh, itp.) niestety zabierało około połowy resursu motorka...jeśli było robione w trakcie jego pracy. Andrzej Rachwał opisywał gdzieś metodę docierania w tokarce z wyjętym przeciwtłokiem, szybciej i z mniejszą szkodą dla układu korbowego motorka.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 kmd kiedyś tak docieralem w tokarce taki był ciasny że nieszlo przekręcić wałem olej małe obroty i naprzód motorek potem pięknie chodzil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 przy bardzo ciasnych zestawach lepiej wyciągnąc je z motorka i czy to w ręku czy wkrętarką pomału dotrzeć wstępnie ręcznie ,ja używałem do tego rozrobionej zielonej pasty polerskiej z naftą (przedewszystkim abc ale zdarzyły mi się i stalowe) póżniej do myjki ultradzwiękowej i kończyłem w motorku.tak jak pisał paweł przy ciasnych zestawach po tradycyjnym docieraniu byłaby konieczność wymiany sworznia ,korby i łożyska , bez sensu .koledzy używali pasty diamentowej ale jak się zagadali lub zapatrzyli na film potrafili przetrzeć zestaw i była kicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Marek masz całkowitą racje tyle ze z motorkami do łódek jest troche inna sprawa.Te motorki kręcą o wiele wieksze obroty dlatego padaja sworznie łozyska i korby zwłaszczqa w 3,5ccm.Mi osobiscie w lotniczym nigdy nie wystąpiła zadna z powyzszych dolegliwosci a troche tych motorków było.Jedynie w slizgu urwałem dwie korby w OPS-ie 6,5ccm wiec załozylem stalówke na iglach i wtedy jak pizgło to dziure w karterze zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 grzegorz można by o tym dyskutować ,ale wole sie wole trzymać swoich doświadczeń ,właściwie dotarty garnitur jest podstawą długiej i bezproblematycznej pracy każdego typu motorka modelarskiego , a co do łódkowych obrotów niech paweł napisze o obrotach ciał niebieskich ,tfu chciałem napisać latających Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 W chwili obecnej dla motorka 2,5ccm obroty rzędu 43000 min-1 to standard, mniejsze mogą jeszcze więcej, mam taką jedyneczkę, która zgodnie z danymi producenta może rozbujać się nawet do 45.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 paweł a tak z ciekawości silniki kupowane przez ciebie na wschodzie są już od razu do latania czy musisz je docierac a może troche rzeżbić w środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Silniczki z których ja korzystam nadają się do użytku z maksymalnymi parametrami od razu, natomiast nigdy nie jest aż tak dobrze, żeby nie można było trochę fabryki poprawić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 .koledzy używali pasty diamentowej Już o tym pisałem . W gotowym silniku to zwykłe barbarzyństwo. Albo nieznajomość rzeczy, ale to to samo. Trzeba odpowiednio dobierać twardości, tulei, tłoka i docieraków i pod to stosować odpowiednie pasty do docierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 darek są różne szkoły i doświadczenia ,ja na swoim sie nigdy niezawiodłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Nie ma różnych szkół, albo zespół tłok-cylinder ma trwałość , albo jej nie ma. W FSR-ach łatwo się to weryfikuje. Źle docierany garnitur to dwa - trzy biegi i posprzątane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 pozwól że bede miał na ten temat inne zdanie tzn.docierania garnituru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teo Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 grzegorz można by o tym dyskutować ,ale wole sie wole trzymać swoich doświadczeń ,właściwie dotarty garnitur jest podstawą długiej i bezproblematycznej pracy każdego typu motorka modelarskiego , a co do łódkowych obrotów niech paweł napisze o obrotach ciał niebieskich ,tfu chciałem napisać latających A jaką wypraktykowałeś metodę docierania? kmd kiedyś tak docieralem w tokarce taki był ciasny że nieszlo przekręcić wałem olej małe obroty i naprzód motorek potem pięknie chodzil Ogólnie to jak wygląda taki zastępczy proces docierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 A jaką wypraktykowałeś metodę docierania? Ogólnie to jak wygląda taki zastępczy proces docierania? nie ma procesu zastepczego docierania ,silnik ma sie spasowac podczas pracy.To oczym piszemy to zgrubne docieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teo Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 A zgrubnie to jak to wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgrubnie, to trzeba tak zrobić, żeby docierak nie był twardszy od docieranego elementu. Jak tłok z siluminu to docierak z tekstolitu, jak tuleja z mosiądzu to docierak z aluminium, jak tuleja chromowana to docierak z żeliwa. Do tłoka z siluminu i tulei z mosiądzu ( bo brąz nie jest dobry tak jak MO 59) pasta zaworowa. Do tulei chromowanej pasta diamentowa. Odpowiednie stożki na docierakach i mocny wcisk. Docierak ma ciasno chodzić, inaczej wyjdzie owal czyli jajo. Zbieżność tulei od góry do okien 1 setka, poniżej okien do dołu 1-1,5 setki. I to ma być na docierakach. Tłok z fazką od denka 1 setka na długości 1-1,5 mm. To dla motorka 7,5 ccm, mniejszych nie robiłem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teo Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Co z nim zrobić? Ruchy jak w honownicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi