Grifon Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 21 godzin temu, Paweł Prauss napisał: Moje wczorajsze boje o lepsze jutro ? Oryginały z lewej a moja robota z prawej? Paweł możesz mi powiedzieć jak wytoczyłeś te piasty? w drewnie bym nie miał problemu, ale z aluminium to bym robił jedną kilka godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 17 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 18 minut temu, Grifon napisał: Paweł możesz mi powiedzieć jak wytoczyłeś te piasty? w drewnie bym nie miał problemu, ale z aluminium to bym robił jedną kilka godzin. Mnie to zajęło kilkanaście minut, CNC pewnie zrobiłoby w tym samym czasie kilkadziesiąt sztuk, lub może więcej ? Tokarka do metalu oczywiście, z grubsza kształt nadałem nożem (używałem takiego do bocznego obtaczania oraz przecinaka - oba składaki), później pilnik (na obrotach) i na końcu papier ścierny w gradacji odpowiadającej pożądanemu wykończeniu powierzchni, gdzieś tam po drodze było jeszcze nawiercanie, wiercenie i gwintowanie, to tyle w telegraficznym skrócie ? Jeden z kołpaczków będzie jeszcze dodatkowo alodynowany na czarno tak jak oryginał... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Paweł masz może Czechosłowackiego Juniora 2? Kupiłem takiego od naszego kolegi z forum (bo chciałem mieć dwa ?) ale nowy różni się od tego co mam. Mam zwłaszcza na myśli mocowanie igły, możesz coś o tym powiedzieć? zdj. 1 mój zdj. 2 nabyty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 17 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 2 godziny temu, Grifon napisał: Paweł masz może Czechosłowackiego Juniora 2? Kupiłem takiego od naszego kolegi z forum (bo chciałem mieć dwa ?) ale nowy różni się od tego co mam. Mam zwłaszcza na myśli mocowanie igły, możesz coś o tym powiedzieć? zdj. 1 mój zdj. 2 nabyty Jak Ci nie wstyd takim brudasem się chwalić ??? Zarówno jedna jak i druga igła są z pewnością wytworem MVVS-a. Aby było ciekawiej to ja mam takie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Błyszczą się jak … ?ten brudny to mój pierwszy silnik żarowy, jest zamontowany w Wicherku który leży na szafie od ponad 20 lat, nie mam go w Gdańsku, zdjęcia robił mój brat, aż sam się zdziwiłem że jest tak zabity brudem. Czyli igła i jej mocowanie, oraz piasta jest wesołą twórczością jakiegoś modelarza. Niestety przez okno wylotowe spalin widać jak się powietrze wydostaje podczas kompresji, czyli silnik jest już zajechany. Ale jak znajdę trochę czasu to się nimi zajmę, tym moim silnikiem z Wicherka również. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 18 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 5 godzin temu, Grifon napisał: Błyszczą się jak … ?ten brudny to mój pierwszy silnik żarowy, jest zamontowany w Wicherku który leży na szafie od ponad 20 lat, nie mam go w Gdańsku, zdjęcia robił mój brat, aż sam się zdziwiłem że jest tak zabity brudem. (...) Tak i Twój się powinien błyszczeć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawkar Opublikowano 18 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 18 godzin temu, Grifon napisał: Paweł masz może Czechosłowackiego Juniora 2? Kupiłem takiego od naszego kolegi z forum (bo chciałem mieć dwa ?) ale nowy różni się od tego co mam. Mam zwłaszcza na myśli mocowanie igły, możesz coś o tym powiedzieć? zdj. 1 mój zdj. 2 nabyty Jak można tak zaniedbać silnik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 19 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 W dniu 17.02.2023 o 23:51, Grifon napisał: Błyszczą się jak … ?ten brudny to mój pierwszy silnik żarowy, jest zamontowany w Wicherku który leży na szafie od ponad 20 lat, nie mam go w Gdańsku, zdjęcia robił mój brat, aż sam się zdziwiłem że jest tak zabity brudem. Czyli igła i jej mocowanie, oraz piasta jest wesołą twórczością jakiegoś modelarza. Niestety przez okno wylotowe spalin widać jak się powietrze wydostaje podczas kompresji, czyli silnik jest już zajechany. Ale jak znajdę trochę czasu to się nimi zajmę, tym moim silnikiem z Wicherka również. Pozdrawiam. Znalazłem dziś MVVS-y, które są następcami Juniora. Też się błyszczą, bo są nowe. Oto one: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 W dniu 18.02.2023 o 13:27, pawkar napisał: Jak można tak zaniedbać silnik... Silnik został zalany olejem i niech nie marudzi. Kiedyś go zrobię i wypucuje tak, że będzie się bardziej świecił od tych dwóch MVVS Pawła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Tym razem tylko czyszczenie, ale zacięcie nastąpiło prawie że na samym wstępie, bardzo zapieczona pokrywa skrzyni korbowej (było nie było silniczek ma około 80 lat), ale mozolną pracą i wieloma kombinacjami w końcu się udało... Najpierw klucz bukowy, który rozleciał się bardzo szybko, następnie tekstolit - podobnie, w końcu aluminium + konkretne grzanie palnikiem i tokarka do złapania klucza i podparcia karteru silniczka, siła x gwałt i poszło ? Zresztą zobaczcie sami ? 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Piękny silnik, przyznaj się ile kosztował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 39 minut temu, Grifon napisał: Piękny silnik, przyznaj się ile kosztował? Kupiony okazyjnie za 25€ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Pawel jaki ma nr. te DYNO ? mam nr.1271 chcialbym wiedziec jak daleko " zaszli " z tym Patentem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Godzinę temu, Paweł Prauss napisał: Kupiony okazyjnie za 25€ Coś kręcisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 9 minut temu, Grifon napisał: Coś kręcisz. Skąd takowe przekonanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 53 minuty temu, Grifon napisał: Coś kręcisz. Nie kreci. Potwierdzam, ze to prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Nawet repliki dużo kosztują, jeśli to orginalny Dino kupiony za 25€ to oznacza, że trzeba zawiadomić prokuraturę gdyż ta transakcja ma znamiona przestępstwa, policja!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 28 minut temu, Grifon napisał: Nawet repliki dużo kosztują, jeśli to orginalny Dino kupiony za 25€ to oznacza, że trzeba zawiadomić prokuraturę gdyż ta transakcja ma znamiona przestępstwa, policja!!! Dobrze się czujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Żartuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 2 godziny temu, Paweł Prauss napisał: Skąd takowe przekonanie ehhh...Paweł, przeciez Twój Kolega zza wielkiej wody wielokrotnie twierdził na Forum , ze takie "cóś" to musi być "wałek".. Wałkował to wielokrotnie na Forum, więc mozę sprawdz czy ten DYNO aby nie jest z epoksydu polany ?...bo wiesz takie rzeczy się zdarzają....Znaczy się wałki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi