robertus Opublikowano 6 Lutego 2015 Opublikowano 6 Lutego 2015 A po co ci aktywator? Bez niego też będzie kleić tylko parę sekund dłużej.
BRoman Opublikowano 6 Lutego 2015 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zaraz ! Chcesz kleić uszkodzona halę ??? Raczej spawanie,murowanie itp.
bart07 Opublikowano 7 Lutego 2015 Opublikowano 7 Lutego 2015 Jarek, po polsku jest "starczy na długo" od "wystarczy na długo" możemy powiedzieć "i starczy" np o wstawkach takich jak w poście powyżej - od "wystarczy tych głupot". 1
young Opublikowano 7 Lutego 2015 Opublikowano 7 Lutego 2015 http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Starczy-b-wystarczy-b;7847.html
kuba123 Opublikowano 7 Lutego 2015 Opublikowano 7 Lutego 2015 'Przyszłem' też jest poprawne a mimo wszystko ucho boli...
Vesla Opublikowano 7 Lutego 2015 Opublikowano 7 Lutego 2015 Forma "przyszłem" nie jest poprawna. Jest to jakiś dziwny twór językowy od żeńskiej formy "przyszłam". Męska forma to "przyszedłem" i każdy facet mówi "przyszedłem". Facet mówiący "przyszłem" to... sami sobie dopiszcie resztę. Poprawność formy "przyszłem" jest taka sama jak takich dziwnych wymysłów jak: posełka, sędzina, psycholożka, profesorka itp 2
idfx Opublikowano 7 Lutego 2015 Opublikowano 7 Lutego 2015 'Przyszłem' też jest poprawne a mimo wszystko ucho boli... Jak kobieta powie przyszedlam to tez poprawne ??!
kuba123 Opublikowano 7 Lutego 2015 Opublikowano 7 Lutego 2015 Podobno język ewoluuje i często stosowane formy, które kiedyś uznawane były za błędne teraz, ze względu na popularność, stają się poprawne. Na pytanie o to, czy chodzenie na językowe skróty - bo przecież bez różnicy 'ż' czy 'rz' wszyscy zrozumieją przesłanie - jest dobrą drogą, każdy z nas niech odpowie sobie sam. Swoją drogą w narodzie panuje powszechnie choroba z przedrostkiem 'dys' i już ani liczyć, ani pisać nie trzeba żeby maturę zdać na przysłowiową 'piątkę'.
robroy67 Opublikowano 7 Lutego 2015 Opublikowano 7 Lutego 2015 Podobno język ewoluuje i często stosowane formy, które kiedyś uznawane były za błędne teraz, ze względu na popularność, stają się poprawne. Na pytanie o to, czy chodzenie na językowe skróty - bo przecież bez różnicy 'ż' czy 'rz' wszyscy zrozumieją przesłanie - jest dobrą drogą, każdy z nas niech odpowie sobie sam. Swoją drogą w narodzie panuje powszechnie choroba z przedrostkiem 'dys' i już ani liczyć, ani pisać nie trzeba żeby maturę zdać na przysłowiową 'piątkę'. Naprawdę masz aż 28 lat??. Wierzyć mi się nie chce. 1
idfx Opublikowano 7 Lutego 2015 Opublikowano 7 Lutego 2015 Z tego pokolenia już inna polszczyzna obowiązuje ...
kuba123 Opublikowano 7 Lutego 2015 Opublikowano 7 Lutego 2015 Widzę, że zostałem źle zrozumiany. Jestem absolutnie przeciwny tłumaczeniu nieznajomości zasad poprawnej pisowni różnego rodzaju "dysfunkcjami" jak również brakiem podstawowej wiedzy z zakresu nauk ścisłych co jest charakterystyczne dla większości (oczywiście nie wszystkich) studentów, których mam/miałem przyjemność uczyć i poznać. Wszystko to jest dla mnie nie do przyjęcia. Oczywiście literówki to literówki;). Przepraszam za ten OT ale to sprostowanie było konieczne, zważywszy na posty, które zostały wystosowane po moim "polonistycznym" wywodzie.
robertus Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Opublikowano 8 Lutego 2015 No dobra, ale dlaczego od mojego postu się rozpoczęła ta dyskusja. Proszę Moderatora o wyczyszczenie zbędnego OT z rozpoczętego przeze mnie wątku. Oczywiście żarcik
arkozi Opublikowano 8 Lutego 2015 Opublikowano 8 Lutego 2015 Forma "przyszłem" nie jest poprawna. Jest to jakiś dziwny twór językowy od żeńskiej formy "przyszłam". Męska forma to "przyszedłem" i każdy facet mówi "przyszedłem". Facet mówiący "przyszłem" to... sami sobie dopiszcie resztę. Poprawność formy "przyszłem" jest taka sama jak takich dziwnych wymysłów jak: posełka, sędzina, psycholożka, profesorka itp Gender? Hehe
robertus Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Opublikowano 8 Lutego 2015 Wystarczy zajrzeć do słownika http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/;5575
japko95 Opublikowano 8 Lutego 2015 Opublikowano 8 Lutego 2015 http://m.kwejk.pl/obrazek/2233255/manifest-futurystow.html
przytek Opublikowano 8 Lutego 2015 Opublikowano 8 Lutego 2015 Forma "przyszłem" nie jest poprawna. Jest to jakiś dziwny twór językowy od żeńskiej formy "przyszłam". Męska forma to "przyszedłem" i każdy facet mówi "przyszedłem". Facet mówiący "przyszłem" to... sami sobie dopiszcie resztę. Poprawność formy "przyszłem" jest taka sama jak takich dziwnych wymysłów jak: posełka, sędzina, psycholożka, profesorka itp MIja sie Pan z prawda Przeciez kazde dziecko wie ze jak mowi "przyszlem" to dlatemu ze bylo blisko a "przyszedlem" jak daleko )) To nie moje a Baltroczyka
Rekomendowane odpowiedzi