Rafal B. Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 No i FB doczekały się skrzydeł na pełnym rdzeniu: http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=35583052&postcount=311 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 W Warszawie na zawodach (chyba w czerwcu?) był egzemplarz na sprzedaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Słuszny kierunek zmian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Super, ale czy ta informacja ze w/w strony to dobra informacja? ..."Core is made of XPS, but we will switch to Rohacell soon"... Miałem raz skrzydła puste i więcej nie chcę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrews66 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Rdzeń będzie z Rohacellu, zamiast ze styroduru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 To że rdzeń będzie z Rohacellu to można przeczytać. Pytanie, czy to lepiej niż ze styroduru, czy gorzej. Nie miałem okazji przetestować I zauważyć różnic stąd pytanie. Nie wiem, czy za tą zmianą stoi dostępność materiału, jego wytrzymałość, czy też łatwość obróbki lub znajomość właściwości fizycznych, czyli np. metod pracy z nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Rdzeń z rohacelu będzie dużo lepszy ponieważ material sam w sobie jest bardziej stabilny i jednorodny. Pierwsze skrzydła są z styroduru by przetestować forme. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Brawo Rafał! Za Martina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Dziękuje, dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Brawo Rafał! Za Martina Nie wiem o co chodzi z tym Martinem(zawody czy randka?),ale co by nie bylo tez sie dolacze Brawo Rafal!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Rzeczowe opinie o sztywności nowych skrzydeł (jakie słyszałem) są bardzo pozytywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Przy okazji ostatnich zawodów w PL miałem okazje odwiedzić Jarka i przy okazji podkradłem mu pierwsze rdzeniowe skrzydło zrobione na rohacelu. Poniżej parę fotek z składania: Całość do lotu waży 247 gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japidan Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Jak wrażenia z lotów - czy przeżyje zderzenie z Michałem bo ostatnio mi skrzydło poszło . No i czy wiadomo jak z czasem oczekiwania bo trza by było się do sezonu przygotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Narazie ze względu an pogodę udało mi się raz wyskoczyć z modelem. Model mimo braku zaklejonej szczeliny lotek jest dość cichy przy rzucie. Wysokość rzutu dość podobna do poprzedniej przy pogodzie bez wietrznej. Model na pewno dużo lepiej zachowuje się w zakręcie (większy wznios). Ogólnie zmiany na tą chwilę oceniam na plus. Czekam na zimę wtedy będzie więcej dni lotnych Co do kraks z Michałem niestety uszkodzenia zawsze będą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GCM_models Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Z racji, że trochę osób z kraju zaczyna się interesować tematem, postanowiłem się w końcu zarejestrować i uzupełnić temat Postęp jest duży, długo nam zajęło dojście do ładu z foremnikami, ale nareszcie są efekty. Skrzydła ważą między 100-110g, w zależności od rodzaju dźwigara. Lżejszy dźwigar to układ mokro na mokro z wysokomodułowego włókna węglowego. W sumie większość świata tak robi, wszelkiej maści Vibe, Stream itd, z tym że u nas tego węgla jest po prostu więcej. Skrzydło nie jest "gumowate", nie czuć, że ugina się pod własnym ciężarem, co jest normalne w przypadku innych lekkich skrzydeł z rdzeniem Rohacell'owym. Drugi dźwigar to już mój wymysł, podwójna ceówka z wysokomodułowego węgla o module Young'a >700GPa. Dźwigar jest zlokalizowany na najgrubszym przekroju skrzydła od końcówki do centro. Waży to około 110g. Czaro, Rafał, testy niszczące na pierwszych zawodach :-) Dźwigary: Skrzydła: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Czaro, Rafał, testy niszczące na pierwszych zawodach :-) Bardzo dziękuję za zaproszenie do tak zaszczytnego grona testerów. Czy masz na myśli takie próby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GCM_models Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Jutro zamawiam kowadło i specjalnie dla Ciebie zrobię odkuwkę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japidan Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Byłem, widziałem, zakupiłem. Piękna robota Panowie. Teraz tylko czekam na oblot. Mam nadzieję, że niedługo. Może nie wyczuje takich niuansów jak Rafał ale na pewno dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Piknie, piknie Rafale. Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Podziękował Zawody były trudne, silny wiatr, termika była mocna ale szybko odlatywała. Nie mniej Fireblady2 dały radę i możemy sie cieszyć 2 i 4 miejscem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi