Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No Sylwek, teraz to będzie festiwal wspomnień. Nie mam co prawda takiego historycznego plakatu, ale zdjęcia z tych zawodów mam. Poznajesz tych młodych ludzi jeszcze bez zarostu i siwych włosów? :D

Plakat wypisywany ręcznie, bez żadnych szablonów. Dzisiaj ze świecą szukać ludzi, którzy jeszcze potrafią pisać odręcznie :rolleyes:

Krzysztof ,pamiętam doskonale. Rok 1984.Oczywiście poznaję . Z wymienionych powyżej jest tam jeszcze Kuba Haszczyński z Żyrardowa, latający do dziś w F2B. Niedawno spotkałem na któryś MŚ czy ME Vitasa  Vasilauskasa z Litwy ( nie wiem czy dobrze napisałem) . Wspominaliśmy dawne zawody w Ełku. W tamtym okresie najlepiej organizowane zawody w F2B.  a tak przy okazji skoro kilku kolegów buduje Akrobatki może wzorem sympatyków Wicherków ktoś podjął by się  zorganizowania zlotu sympatyków latania na uwięzi Akrobatkami?

Pozdrawiam 

Sylwek

Opublikowano

No tak , a ja zbudowałem Perkoza a miałem w planach właśnie Akrobatka ale nie znalazłem normalnych planów a w łapy wpadł mi zestaw Perkoza. Czy będzie tylu chętnych do latania na uwięzi ? Chyba tak. Moi jeszcze starsi koledzy patrzą na mnie z niedowierzaniem że po tylu latach latania RC  "wypasionymi gigantami" buduję patyczaki na drutach i modele starodawne jak Playboy. Ale pod koniec dnia lotnego modelami RC wyciągam takiego historyka, odpalam samozapłona i już nikt nie lata tylko podziwia , wącha i wspomina dawne czasy, bo niestety teraźniejszość w postaci różnych tzw. gotowych technologii nie oferuje takich atrakcji.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pomysł zlotu akrobatków bardzo fajny. W Dąbrowie mamy fajny tor do uwięzi można by coś zorganizować.

A tymczasem u mnie taki postęp prac.

post-14250-0-98920300-1458873983_thumb.jpg

post-14250-0-85742100-1458874087_thumb.jpg

Opublikowano

Witam,

ja chętnie przyjadę. Może zabiorę dwóch młodych adeptów latania na uwięzi. Jak na razie  muszę skończyć trochę większy model i potem ruszę z budową akrobatka.

Pozdrawiam wszystkich świątecznie.

POL-2503

Opublikowano

Z modeli na uwięzi pozostał tylko jeden.Wisiał na ścianie w piwnicy dziurawy i zakurzony dlatego postanowiłem

go nieco odświeżyć.Model własnego pomysłu choć podobny można było kupić w zestawie.

To nie jakiś tam akrobat ale zwykłe latadełko na sznurkach.

Rozpiętość - 760 mm

Długość -      470 mm

Waga -          400 g

Silnik -           MK-16

Śmigło -         8x4

Atak wygląda ten wynalazek.

post-12393-0-40811600-1459166457_thumb.jpg

Opublikowano

Bardzo fajny modelik. Zapinaj linki i daj mu polatać ☺.

Sylwek oczywiście zapraszam z wielką przyjemnością do nas. Tor jest za mały na duże F2B ale małymi modelami spokojnie polatamy.

Ja również mam w budowie duży model pod spalinowy silnik niestety. Skończę go bo szkoda wyrzucać a na elektro zbieram fundusze.

Opublikowano

Andrzej, śmigło masz chyba od elektryka - nie uruchamiaj na nim tego silnika bo dostaniesz łopatkami po oczach :(

Tak to śmigło do elektryka,założone tylko do zdjęcia.

Opublikowano

Z paliwem do samozapłonów jest problem w zasadzie nie osiągalne.Jakiś czas temu udało mi się załatwić małą buteleczkę eteru

z tego zrobię około 0,5 litra paliwa.To mi wystarczy aby sobie przypomnieć jak się lata na uwiezi.

Silnik który jest w modelu zanim poszedł do pudełka był sprawny więc mam nadzieję że i teraz odpali jak za dawnych lat.

Czasami w szpitalach eter gdzieś się jeszcze uchował warto pytać zwłaszcza jak się ma kogoś znajomego. 

Opublikowano

Dziękuję za zaproszenie.

Jak to mówią, lata temu często u was bywałem i wiem ze macie dobre warunki do latania.Na pewno przyjadę w terminie 2016-07-01- 2016-07-03 o ile data

zawodów się nie zmieni.Ale tym razem jako obserwator. 

Pozdrawiam Andrzej.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam prośbę do sympatyków i wyznawców modeli na uwięzi. Jestem "zielonym" w temacie budowy modeli. Dlatego chciałem spróbować swoich sił w budowie prostego, szkolnego modelu uwięziówki. Najlepiej jakby był to model pod silnik 2,5cm gdyż taki już posiadam, Przeszukałem forum i niestety bardzo często w tematach brak jest już zdjęć z racji długiego czasu jaki minął od ich założenia. Jedynie napotkałem na plany modelu TAJFUN który jeśli dobrze rozczytałem posiada skrzydła wycinane ze styropianu - i tu problem bo nie posiadam wycinarki. Może lepszym wyjściem byłby plan modelu ze skrzydłami konstrukcyjnymi - oczywiście prosty dla nowicjusza - bardziej klasyczny. Dodam, że manualnie jestem sprawny, zaplecze narzędziowe posiadam i prace ręczne nie są mi obce. Tak więc proszę Was o plany, porady, dobre słowo lub wskazanie kierunku gdzie szukać informacji.

Opublikowano

czyli rozumiem prosty model do nauki latania na początek . troche do tyłu jest doskonały model akrobatek na silnik 2,5

Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie i plany. Chyba najtrudniejszym w tej całej zabawie będzie wykonanie skrzydeł i nadanie im odpowiedniego profilu. Dopóki nie spróbuję to się nie dowiem także trzeba zakasać rękawy i do roboty.

Opublikowano

Dzięki za podrzucenie tematu. Jako zielonemu spodobał mi się Twój projekt z obrazka: prosty i łatwy w budowie. Jedyna trudność to wyprofilowanie skrzydeł - CDR ;) Silnik 2,5cm będzie za duży do tej konstrukcji?

PS. Mógłbyś podać podstawowe wymiary elementów tego prostego Rodeo?

post-19031-0-92099500-1465290235_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.