Piotr21 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Witam serdecznie. Zacząłem dzisiaj oklejanie kadłuba , ale wcześniej musiałem już zamontować napęd tylnego kółka , co trochę potrwało. Tak to zaczyna wyglądać . Szybka nie jest wklejona , tylko włożona prowizorycznie. Pozdrawiam. Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Witam Pokrywanie folią kadłuba prawie zakończone.Teraz wziąłem się za statecznik pionowy. Ta folia w szachownicę za diabła nie da się rozdzielić z warstwą ochronna. Czy ktoś z kolegów zna inny sposób niż dwa kawałki lepca ?.Jest druga w nocy i właśnie skończyłem oklejać kadłub.Wszystkie klapki też oklejone.A pilot może obserwować poziom paliwa Pozostało oszklenie kabiny (mam wyciętą dopiero jedną szybkę ).Następnie spasowanie zastrzałów ,zamontowanie bowdena do gazu ,opiłowanie podwozia i w zasadzie gotowe.. Czyli jeszcze jakiś tydzień roboty. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 ta folia na ogon najlepiej się kładzie jak oddzielisz kostki żółte od czerwonych - kończ wreszcie model bo skończy się dobra pogoda a tu wszyscy czekają na oblot. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 U mnie pilot też ma możliwość obserwowania poziomu paliwa, to dość ważne z oczywistych względów PS. Mirek, nie poganiaj Piotra, on wie co robi ....za to ja się obijam na wakacjach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Witam serdecznie. Zająłem się dzisiaj opiłowaniem nóżek podwozia i szkleniem kabiny.Nie wychodzi mi tak , jak powinno , więc niewykluczone , że jutro będę wyrywał szybki. .Kupiłem od przedstawiciela R O B B E (niestety już nie istniejącej firmy ) bardzo fajny wyłącznik pakietu wraz ze wskaźnikiem stanu baterii oraz gniazdkiem do ładowania Kpiłem też u nich oryginalny pakiet 2000 mAh oraz kabel do ładowania z uniwersalnej ładowarki. .Tyko taki żal , że kolejna firma nie wytrzymała konkurencji z chińczykami czy wietnamcami.Pozostała mi bluza , którą córka kupiła mi na imieniny.Wielka szkoda , że odchodzą europejskie firmy modelarskie ! Ale to widać takie czasy. Pozdrawiam Zasmucony Piotr. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 kolego zmień temat na BUDOWA WICHERKA 50 bo 11 stron odnosnie napedu to mylaca sprawa a zarazem przesada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 1 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Witam. Drogi kolego , nie bądźmy takimi formalistami .Troszeczkę luzu. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Witam.Budowa Wicherka dobiega końca !Pozostało załoźenie napędu steru kierunku i ustalenie długości zastrzałów.Jutro planuję docieranie motorka.Założyłem nowy akumulator do skrzynki startowej,zakupiłem świeże paliwo .Śmigło wyważone , nie ma innego wyjścia jak go odpalić.PozdrawiamPiotr 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Saito nie trzeba zbytnio docierać, wypalisz zbiornik na ziemi i zaraz w górę :-) Oblot w ten weekend ? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 3 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 WitamOblot musi trochę poczekać , gdyż wyjeżdżam ma urlop. Tak więc dopiero za 2 tygodnie.Dzisiaj docierałem silnik.Jest genialny.Zatankowanie do pełna (420 ml) , jeden krótki obrót starterem , potem podłączenie żarzenia , pół sekundy startera i poszedł.Instrukcja zaleca wypalenie 3 zbiorników i dopiero ulotnienie.Przy pierwszym zbiorniku nie można przekraczać 4000 obr/min.Wbrew obawom (pamiętacie dyskusję na samym początku tematu ?), silnik wyssał paliwo do ostatnie kropli. Przy tych 4 tys obrotów zbiornik starczył na 45 min.Pod koniec zbiornika nie wytrzymałem i trochę przegazowałem.Przy 8500-8800 obr/min ma 3100 g ciągu.Zważyłem też cały model . Ma ciężar 3600 g ( i nie chce być mniej !). Tak więc moje szacunki z początków tego tematu okazały się słuszne.A opowieści o Wicherku 50 o wadze 2000 g można chyba włożyć między bajki (chyba , ze maksymalnie odchudzony elektryk o konstrukcji balsowej).Drugie zdjęcie pokazuje końcówkę paliwa w zbiorniku (silnik pracuje).Chciałem dodać krótki film z docierania , ale edytor nie chce go przyjąć.Może ktoś z kolegów powie mi jak wkleić filmik ? Będę wdzięczny. Silnik po regulacji osiąga 10200 obrotów i ma siłę ciągu 3700 g. Nieźle,co ? No to teraz zastrzały i w górę.Ale to dopiero za 2 tygodnie. Pozdrawiam.Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 4 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Witam bardzo serdecznie. Koniec wieńczy dzieło. Wicherek 50 RC g o t o w y ! ! ! Silnik dotarty. Jutro wyjeżdżam na urlop. Pozdrawiam wszystkich kolegów , którzy towarzyszyli mi w tej budowie , dziękuję za cenne rady , za te mniej cenne też. Pozdrawiam. Piotr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 4 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Gratulacje, no i skończyłeś pierwszy oczywiście powodzenia w oblocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 4 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Dzięki za miłe słowa. Mam nadzieję , że swojego wicherka też nie zaniedbasz.Powodzenia Jacku Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkikul Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Ja również gratuluje budowy wspaniałego modelu śledziłem cały temat, i teraz zabieram się bardzo powoli za swojego Wicherka 50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Witam Oblot miał odbyć się w sobotę ,ale deszcz nie pozwolił. Kąty zaklinowania skrzydła i statecznika sprawdzone (następny błąd w wycinance , musiałem poprawiać). Wyważenie po zamontowaniu całego wyposażenia wyszło idealnie na 100 mm (1/3 cięciwy skrzydła). Kilka fotek gotowego modelu. Oblot planowany na sobotę Nadal nie uzyskałem porady , jak wstawić filmik. Pozdrawiam. Piotr 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Co tu więcej pisać, jest przepiękny.GRATULACJE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Witam Dziękuję za komplementy. Mam nadzieję , że w sobotę nie będzie podało i będzie w miarę bezwietrznie Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Gdzie dokładnie planujesz startować w sobotę i o jakiej porze? Może wpadłbym obejrzeć... Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Piotr, sprawdź PW :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 WitamOblot u mnie na łace.JackuPrzeczytałem i odpowiedziałem.Jakby nie doszło, to yotybe wiem.I zapraszam w niedługim czasie do kącika makiety polskie .pozdrawiam.Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi