TeBe Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Szczerze mówiąc, to ja nie rozumiem jak może się pakiet wypiąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 No i zawłaszczyliście Stanisławowi wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanislaw Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Witam Przepraszam że nie odzywałem się ale wiecie jak jest z czasem.- Wyjaśniam. Modelem latałem około 5 min. Po wyprowadzeniu modelu z beczki do lotu poziomego chcąc dodać gazu ,model nie reagował na reakcje drążków . Widok był nieciekawy ,model zataczając dużym łukiem lekko opadając w duł na średnich obrotach silnika uderzył w ziemię . Po oględzinach od pakietu który leżał w szczątkach były oderwane przewody .Wtyczki byłe pozabezpieczane i nie wypięte .Po wpięciu nowego pakietu wszystko wróciło do pracy . Innego wytłumaczenia na tą awarię nie mam ,zakłócenia trzeba wykluczyć za długo trwał lot modelu bez kontaktu z nadajnikiem . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafitxt Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Mam pytanie, czy w modelu był Kill Switch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Mam pytanie, czy w modelu był Kill Switch? A co to za różnica czy był,czy nie było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafitxt Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Model uderzył w ziemię na średnich obrotach silnika, jeśli był Kill Switch to przy braku zasilania powinien wyłączyć zapłon. Dlaczego to się nie stało? Szczęście że stery nie były w pozycji neutrum bo wtedy model mógłby przelecieć X kilometrów. Miałem podobny przypadek, urwał się kabelek z takiego ustrojstwa: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__52765__Turnigy_3_Function_Switch_w_UBEC_Voltage_Display.html i silnik zgasł. Na moje szczęście model był jeszcze na ziemi a nie miałem zamontowanego Kill Switcha ale zasilanie odbiornika i zapłonu było na jednym pakiecie Li-Pol na kablu Y wpiętym za UBEC-em. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.suchy Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Skrzydła całe czy mi się wydaje ? Wracając do dziwnych przypadków. Znajomy leciał Pelikanem czy Beta 1400. Coś się wydarzyło. Samolot spadał obracając się wokół własnej osi. Spadł ze 100 metrów w wysoka trawę, zero strat. Tylko pakiet napuchniety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Model uderzył w ziemię na średnich obrotach silnika, jeśli był Kill Switch to przy braku zasilania powinien wyłączyć zapłon. Dlaczego to się nie stało? Wydaje mi się że mylisz pojęcia.Wyłączenie następuje w momencie utraty sygnału.Przy utracie zasilania nie ma co przełączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donaro Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Współczuje. Każda kraska boli.P.S: Do wszystkich którzy piszą że im się pakiety wypinają:Kupcie sobie xt-60 ciężko spiąć jak i wypiąć. Widziałem nawet filmik gdzie w quadro pakiet się odczepił i wisiał na kablu na xt-60 do samego wylądowania. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi_72 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Nie koniecznie. Być może są różne kill switche, ale mój wcale nie highendowy po utracie zasilania natychmiast odcina zapłon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Jak jest zasilanie to przekaźnik może być cały czas załączony jak padnie zasilanie to i przekaźnik się rozłącza odcinając zapłon. Tak się na ogół podobne systemy robi. Tyle, że to ma sens tylko w benzyniakach .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.suchy Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 OK tylko w naszym przypadku była to pianka a nie model konstrukcyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Po oględzinach od pakietu który leżał w szczątkach były oderwane przewody .Wtyczki byłe pozabezpieczane i nie wypięte .Po wpięciu nowego pakietu wszystko wróciło do pracy . Innego wytłumaczenia na tą awarię nie mam ,zakłócenia trzeba wykluczyć za długo trwał lot modelu bez kontaktu z nadajnikiem . Ale mogło też być tak, że kable się urwały w trakcie uderzenia. Pakiet swoje waży, a przeciążenie w momencie zmiany prędkości z X do zera jest całkiem spore. Uważam, że na to jest o wiele większa szansa, niż to, że kable tak same z siebie rozerwały się podczas latania, bo luźne styki powinieneś zauważyć już podczas spinania pakietu z regulatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafitxt Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Panie Wojtku, miałem na myśli ten Kill Switch: http://www.marvio-rc.pl/elektroniczny-wylacznik-silnika-benzynowego-kill-s,3,298,1168 (z Pana sklepu, warto kupić) i on po odłączeniu zasilania odbiornika wyłącza zapłon. Chyba nikt nie stosuje takich wyłączników mechanicznych do zapłonu: http://www.nastik.pl/sterowany-serwem-2funkcyjny-wlacznik-mech-pamiecia-p-3325.html w tym przypadku zapłon nie zostanie wyłączony bo serwo bez zasilania nie wróci do neutrum czy stanu wyłączenia zapłonu. ( idfx - skasowany model to była benzyna, w szczątkach widać silnik) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 no no tak tylko wspomnialem bo system, o którym wspominalem odcina właśnie zapłon a nie paliwo i działa również na brak zasilania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi