specyfick Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 No to zazdroszczę modelu. Zapytam o cenę, nie mogę się dopatrzyć na www Valenty. Może bym zamiast Dingo sobie takiego byka sprawił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Valenta coś ostatnio pogmerał na swojej stronie bo jeszcze do kwietnia był cenni w miarę aktualny. Trzeba pisać do producenta bo jak zwykle cena jest uzależniona od produktu jaki chcemy kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 No wiadomo ... co do ceny, w sumie nie spodziewałem się konkretów ale rząd wielkości to 1000 eur czy 2000 ? W sumie to wielki model to sam nie wiem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Powiem, że z ceną zgadłeś. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Paweł, celuj troszkę ponad pierwszą kwotę 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Nie wiem czemu na tym forum ceny modeli szybowców to jakieś tabu. Rozumiem, że na życzenie model może być wykonany w nieco inny sposób. Można jednak napisać, że mój kosztował tyle i tyle, ale zażyczyłem sobie to i tamto. Prosto i konkretnie, a nie bawić się w jakieś podchody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Wiesz, jak w życiu jest cena ofertowa i cena transakcyjna. Każdy chroni swoją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Skoro kupię model w cenie transakcyjnej lepszej niż ofertowa to chyba tym bardziej mogę się pochwalić jaki ze mnie jest super negocjator Dla mnie jedynym powodem zachowania tajemnicy w tej kwestii jest wyraźne życzenie sprzedającego. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Jak by to delikatnie napisać. Na forum o takich kwotach się po prostu nie mówi z jeszcze jednego powodu. Fiskus nie śpi. Cholera wie kto czyta to forum, po co mam się później tłumaczyć, może czyta to jakiś życzliwi któremu kiedyś przez przypadek nadepnąłem na odcisk i będzie później ...."uprzejmie donoszę". Jeśli producent na swojej stronie nie publikuje cen to ja też ich nie będę. PS Zapraszam na PW. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Darek, chcesz ceny to pisz do włąścicieli na prv a na pewno uzyskasz odpowiedż. Też nie wiem, czy chciałbym się chwalić, że wydałem na model z wyposażeniem np. 5500+250+1700+1200+100+420 = ca. 9.000pln sam bym się przeraził, gdybym sobie policzył :-) [edit] ceny z sufitu, nie liczyłem tego konkretnego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Darek, chcesz ceny to pisz do włąścicieli na prv a na pewno uzyskasz odpowiedż. Też nie wiem, czy chciałbym się chwalić, że wydałem na model z wyposażeniem np. 5500+250+1700+1200+100+420 = ca. 9.000pln sam bym się przeraził, gdybym sobie policzył :-) [edit] ceny z sufitu, nie liczyłem tego konkretnego modelu O o o o !! właśnie to miałem na myśli. PS. Darek uwierz mi, że zawiść ludzka nie zna granic. Na PW wszystko Ci napisze tak jak Pawłowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Generalnie jak pytamy to nie chcemy wiedzieć czy jakość spotyka się z ceną. Dlatego nie kupuję modeli od Niemców po 1500 Eur bo mam lepsze od Czechów za niższą cenę i zna się rynek. A i inne firmy tez przesadzają z cenami no za Pike też się płaci niewiarygodnie dużo. Frystyler też przesada. 2K Eur bym nie dał za Thermika, ale 1K Eur już tak. W tym przedziale cenowym (1KEur) jest wiele fajnych modeli i od Witka S i od innych producentów. Więc, kto pyta nie błądzi i kupuje ... Zresztą nie wiem skąd się przyjęło że to nieładnie pytać o cenę. Jak za dużo nie kupuję, a jak uważam że na rynku jest coś lepszego za tą cenę idę do innego producenta. Przecież to sklep heh a nie sprzedaż pod stołem .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Mimo wszystko myślę, że trochę przesadzacie. Skoro "chwalicie" się nowym modelem to i tak każdy zainteresowany będzie wiedział ile mniej więcej kasy na ten model wydaliście. Wystarczy wpisać choćby właściwe hasło w Google i orientacyjnie wszystko wiadomo. Tyle tylko, że ja będąc zainteresowany kupnem tego modelu chętnie poznałbym jego dokładną cenę. Oczywiście jest to tylko moje zdanie i faktycznie przy droższych modelach rozumiem takie podejście. Jednak nawet przy modelach względnie tanich na forum temat cen jest tematem tabu. Stad generalnie poruszyłem tę kwestię. Więcej nie zaśmiecam tego wątku kwestiami cen, czekam na postępy prac i opinie po oblotach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 A już jakby żony zaczęły czytać forum, to by się porobiło dopiero 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zaręczam, że niektóre czytają dobre modele sporo kosztują więc trzeba najpierw samego siebie przekonać że taki wydatek ma sens. Np. nie zostałem pilotem choć zawsze o tym marzyłem, nie zapłaciłem za szkolenie i latanie kilkunastu tysięcy pln więc zostanę pilotem fajnego modelu, który wielkością zbliża się do prawdziwego szybowca i wymaga podobnych procedur przeglądu technicznego, przed startem, dobrego wyszkolenia, uwagi w locie, itp. Zawsze to jakaś namiastka prawdziwego latania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Wracając do uzbrajania modelu to po nadgonieniu zaległości w pracy zawodowej mogłem się zająć przyjemnymi rzeczami czyli składanie modelu. Postanowiłem zająć się dziś ustawieniem kąta statecznika poziomego. Z forum niemieckiego http://www.rc-network.de/ na 50 stronie wątku zapożyczyłem poniższy obrazek usera WigiWare i na podstawie tych założeń ustawić statecznik w swoim modelu. Samo regulowanie długości dźwigni jest w tym przypadku dość upierdliwe. Po pierwsze snap kulowy oraz klasyczny musiałem wybrać jak najmniejsze, a i tak w kulowym musiałem uciąć 1/2 gwintu żeby oba się zmieściły. Niestety nadal jest ciut za długo ponieważ w górę statecznik wychyla się o 20% więcej niż w dół. (tzn. jak ciągnę to jest więcej niż jak oddaję). Na razie musi tak zostać bo regulacja jest strasznie upierdliwa. Poniżej jak to sobie wykombinowałem. Zabrałem się przede wszystkim do umocowania kadłuba tak aby mi się nie przesuwał w czasie ustawiania statecznika. Teraz cała misja zależeć miała od prawidłowego wypoziomowania deski na której leżał kadłub oraz prawidłowym ustawieniem kadłuba żeby osiągnąć te 1,50 Nie powiem że główkowałem kilka dni jak to prawidłowo zrobić, aż na chwilę kolega Alzheimer postanowił dać mi szansę. No i sobie przypomniałem że dawno, dawno temu kupiłem po coś takie urządzonko. Przez te 4 lata się kurde zastanawiałem na chusteczkę to kupiłem, aż do dziś . No właśnie po to kupiłem żebym dziś bez stersowo mógł ustawić prawidłowo Thermika. No ale radości była tylko chwila jak się okazało że ktoś mnie kłamie jak psa. Trzy poziomice i każda pokazuje coś innego. I jak to człowieku pracować jak idzie o 0,1-0,2 stopnia. Różnica między elektroniczną poziomicą a manualną to około 0,20 Postanowiłem się tym nie przejmować i wszystkie kąty ustawić według tej elektronicznej. Niestety ta elektroniczna poziomica ma jedną wadę. Cały czas wynik waha się o 0,1 stopnia. Raz pokazuje że statecznik jest ustawiony na 0.0 a raz na 0.1 stopień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Też mi się tak wydaje że 0,1 nic nie zrobi. Sprawdziłem to na radiu i jest to 2 kliknięcia trymerem żeby kąt przestawić o 0,1 stopnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Konrad odpuść sobie tą 1 dychę w stopniach. Możesz sobie o to jedno ziarnko klikać trymerem podczas lotu i nie zauważysz różnicy. Jakby to była jedna dziesiątka na wzniosie skrzydła, to bym się tym przejął, bo na końcu wyszło by kilka a może i kilkanaście milimetrów ale tutaj... Śpij spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koma22 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Wracając jeszcze do połączeń elektrycznych to goldy dolutowane do złączy 15 pin nie służą do elektryki tylko do mechaniki. Centrują złącza i wzmacniają połączenie skrzydło kadłub, a pinów do wykonania połączeń jest aż nadto. Model jest naprawdę fajny , trochę zazdraszczam w tym pozytywnym znaczeniu oczywiście :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Dzisiaj mija miesiąc jak wysłałem kilka maili do Valenta model w j. angielskim i czeskim - brak jakiejkolwiek odpowiedzi. Dla mnie to porażka ponieważ zakupić model to jedno a czekać potem bliżej nieokreślony czas na części zamienne to druga, często ważniejsza sprawa. Tutaj nasi krajowi producenci wykazują lepsze podejście do klienta. Szkoda, że nie mieszakm bliżej Czeskiej Republiki to pojechałbym sobie pogadać zamiast wysyłać maile ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi