sławek Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 W życiu nie brałem udziału w konkursach -jest okazja a sądząc po ilości zgłoszeń mam już na starcie szanse na "brąz" CEL-z powodu remontu w firmie siedzę w niej po godzinach by dopilnować dobytku (czyli robię za ciecia :\ ) . Naturalnie nie mam tu żadnego warsztatu a z narzędzi tylko nóż i linijkę więc z czarami nad modelem będzie krucho ale zamiast psuć oczy przed monitorem lepiej coś potworzyć , przynajmniej tak prostego . Założenia - są zdeprymowane warunkami , a właściwie ich brakiem- do budowy modelu Czyli cóż można najprościej zrobić - skrzydełko EPP ! Mam skrzydła /rdzenie z epp o rozpiętości 1.2m a że nie podobają mi się tego typu konstrukcje gdzie wyposażenie jest "naklejone" na skrzydło i wygląda to jak jeż pomyślałem o uatrakcyjnieniu takich klasyków jakimś kadłubem, może i kabinką Wstępny koncept W sumie to będzie taki "odpadowiec" : ścinki i inne pozostałości -wszystko z EPP Myślę że płatowiec będzie przyjazny szerokiej skali napędów -od popularnych Emaxów CF po bardziej agresywny napęd. Ja planuje wstawić starego TP 2409-12 -zobaczymy czy coś jeszcze potrafi ... PS nie mówcie nikomu że w pracy kleje model 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Będę pierwszy który podpierdzieli ;-) fajny pomysł na zagospodarowanie teoretycznie " wolnego " czasu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Zasiadam na widowni ;-) Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maca111 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Jedyne na co bym zwrócił uwage to te pionowe stery, przy lądowaniu skrzydłem mogą się odłamać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Dobrze Mateusz zauważył - wrażliwe na uszkodzenie stateczniki w części POD skrzydłem , bo to miałeś na myśli?. Naszkicowałem tak z premedytacją - dolna część będzie odpowiednio wzmocniona i będzie stanowić swego rodzaju mix : -zabezpieczenie śmigła / szczątkowe podwozie . Była by wtedy możliwość lądowania choćby na betonie bez "drapania brzucha" Ale ten fragment to na razie idea a wszelkie wzmocnienia i usztywnienia mogą wpłynąć na wagę i wygląd a czy będzie to można zrobić sensownie w spartańskich warunkach "warsztatowych" i materiałowych - zobaczymy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 No to "jadziem" po mału ; Po sklejeniu polówek skrzydła trzeba było zaznaczyć linie cięcia szpar na węgle Usztywniłem szpilkami pręt by można było nadać mu wygięcie i je odrysować , Można było narysować to odręcznie ale wolałem zrobić to zgodnie z wygięciem węgla- w ten sposób mam tylko niezbędne prężenie dźwigaru bez zbędnej walki np ze byt ostrym łukiem wycięcia ... Identycznie postąpiłem na spodzie z tym że tu już trzeba uważać ze wzniosami ,wygięciem skrzydła przed wpuszczeniem CA -po tej operacji niema już możliwości tego poprawienia . W miarę gruby profil i dobre- ścisłe EPP pozwala mi na odpuszczenie sobie kolejnych wzmocnień w płacie . Znalazłem akurat odpowiedni klocek drewna na kopyto kabiny - wycięta jej sylwetka a kolorek rzucony tylko dla lepszej obserwacji powierzchni szlifowania - cały kadłub będzie utrzymany w tym tonie -pudełko z zaokrąglonymi brzegami . Koniecznie muszę zmienić telefon ,aktualny robi zdjęcia żenująco ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Małe postępy (chwilowo nie było siedzenia w pracy ) Stateczniki pionowe Jak pisałem na wstępie -model ze ścinek -oba stateczniki wykonane z 3 kawałków EPP każdy ,cześć górna ,dolna i "ster" miedzy tę ostatnią cześć a resztę wkleiłem płaskownik węglowy. Kadłub będzie już sklejany z większych kawałków. A co do wzmocnienia dolnej części stateczników - pomysł nr1 Drut stal powiedzmy 1.5mm częściowo wklejony w skrzydło , (możliwe że wpuszczony w plastikowe lub węglowe rurki by zwiększyć powierzchnie klejenia ) reszta obok usterzenia tworzy sprężyste "podwozie" - ślizg . Przygotowuję "kalki" -prawdopodobnie druk będzie na zwykłym papierze a "naklejki" nakleję na mokro Wikolem. Zbieranina :kokpit z A-10 , grafik z netu i naklejek z PERKJETS / 6MMFLYRC OJ!! byle nie zrobić pstrokacizny na modelu....... Kobitki do przeskalowania w dół i do wyboru lub wstawię jakieś szczęki zamiast nich... ...dekoracje dopracuję po pomalowaniu modelu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Prace remontowe w pracy ruszyły po nie oczekiwanych przerwach ,więc ruszyłem i ja Kadłub (przede wszystkim burty) to istny Frankenstein -posklejany z rożnych kawałków wiec skrzętnie ominę ich fotografie Szpary wentylujące będą dwie- jedna widać na spodzie -dla regulatora , a druga będzie w dziobie dla pakietu Dodatkowo blisko silnika będzie szpara wylotowa. Wzmocnieniem przodu (swego rodzaju -sejf dla pakietu) są wstawki ze skrzynki/owocówki -brak możliwości wycięcia w pracy otworów ulgowych zrekompensowałem istniejącymi otworami w skrzynce . więcej nie potrzeba -nie jest ciężka ale i nie grzeszy wytrzymałością . Na koniec dnia małe ważenie aktualnego stanu -nie jest źle : półtorej tony nie waży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Niedawno trafiłem na takie skrzydło, może się przyda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Lubię Cole z biedronki - zawsze to mówię gdy ktoś się spiera na temat wyższości Coca Coli nad Pepsi Colą Kadłub zamknięty , mogłem dzięki temu rozpocząć malowanie ; gąbką wyciętą w kwadracik - Kostki nie wyszły idealnie (się poprawi ) . Model wylądował w domu - po tym poście zdjęcia będą już lepsze . Panowie sklejajcie coś!! te skrzydełko z odpadów i kiepską relacja i jeszcze gorszymi zdjęciami jest jedynym sklejanym na razie modelem w konkursie !!?? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Malowanie super wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Te malowanie to była tylko baza do dalszego domalowywania "kostek" - ręczna radosna twórczość - poszedłem na żywioł Poniżej ostateczny efekt malowania góry modelu "Wnętrze" kokpitu będzie czarne więc by optycznie podkreślić oszklenie prowizorycznie je obramowałem . Ten żółty plus drobne dekoracje/naklejki powinny troszkę ożywić całość. Serwa wstawiłem w pogrubione dolne części stateczników pionowych . Stateczniki są tam teraz na tyle szerokie by serwa były ładnie schowane a same stateczniki na tyle sztywne by mogły spełnić namiastkę podwozia/podpór przy lądowaniu Pozostało pomalować spód ,nakleić drobne grafiki ,dorobić lotki , oszklenie przygotować jako "klapkę" dla pakietu i to by było na tyle . Modelu jeszcze nie ważyłem ale przy śmigle 7x5 i pakiecie 1500mAh ciąg grubo przekracza wagę modelu Ale ciąg dalszy prawdopodobnie za 3 tygodnie -w końcu wakacje . PS zastanawiam się nad malowaniem lotek - albo kontynuacja malowania reszty albo lotki białe z TYLKO kontynuacją czarnych kostek ... a może jeszcze coś innego Poniżej symulacja pomysłu białych lotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanpasz Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Dla mnie symulacja super. Tak bym zostawił Pięknie to wygląda, tak komputerowo Czekam na oblot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Skoro efekt komputerowy to i nazwa też taka musi być - "BAD PIXEL" mam nadzieję że nie będzie taki bardzo "bad" ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Drobne posunięcia w budowie Lotki - planowałem je z balsy ale skoro miał to być model z odpadków skleiłem je z dwóch warstw "cezara" 3mm i okleiłem papierem drukarkowym na wikol -wyszło bardzo sztywno i lekko . "Naklejki" wydrukowane na zwykłym papierze i naklejone na mokro wikolem Pilot a właściwie jego głowa to kulka styroduru oklejona aquakitem na którym uformowałem detale hełmu.. Pinezka tymczasowo-zaznaczyłem SC Kabina jeszcze ma nie odcięty lub pomalowany tył - jeszcze nie wymyśliłem sposobu zaczepiania kabiny /klapki Napęd lotek -popychacze i orczyki też z "odzysku" po rozbitym modelu . Widać też węglowe wzmocnienie natarcia dolnej części stateczników pionowych. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Sławek ze względu na zaawansowanie projektów oraz niesprzyjającą pogodę obowiązuje nowy kalendarz konkursu: Kalendarz konkursu: 1. Zgłaszanie modeli: do 31 lipca 2015. Rozpoczęcie relacji z budowy modelu pod tematem Konkursowym jest traktowane jako zgłoszenie się do konkursu i akceptację jego warunków. 2. Zakończenie konkursu: przedłużono do 30 października 3. Ogłoszenie wyników: do 9 listopada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Termin mija a model nie oblatany .... Może przynajmniej podsumuje temat -skrzydło wykonałem z rdzenia EPP o profilu zbliżonym lub identycznym z Zagi -natarcie oklejone zbrojoną taśmą klejącą -pozostałe elementy z odpadów epp o grubości 1cm -malowany emaliami akrylowymi -rozpiętość 120cm -silnik TP 2409-12 (ciąg znacznie przekracza masę modelu) -regulator 30A -2szt serw 9g -waga do lotu ~580g przy lipolu 1300mAh -długi przód kadłuba pozwala na swobodne przesuwanie pakietu -w sensie dużej rozpiętości regulacji SC i przede wszystkim korzystania z rożnych pojemnościowo pakietów Koszt modelu był dla mnie praktycznie żaden -rdzenie otrzymałem gratis (posiadały łatwe do usunięcia wady) a reszta materiałów a nawet wyposażenia z szuflady o nazwie: "kiedyś się przyda / szkoda wyrzucić " Niestety chęci nie idą w parze z czasem i mimo że model był prozaicznie prosty w budowie nie zdążyłem z finałem czyli oblotem . Poniżej zdjęcia gotowego ,czekającego na oblot "Bad-Pixel'a" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 I stało się -Pixel poleciał, na pierwszym pakiecie latał jak widać na filmie brakło mocy z pakietu wiec było to "dziadkowe" latanie . Zmiana pakietu do drugiego lotu (nie sfilmowane ) pokazała pazury.... na tyle że skończyło się małą kraksą (już naprawione) Lata wyśmienicie. Film złożony na szybko . EDIT zapomniałem podziękować Robertowi za pracę operatora kamery-DZIĘKI 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Fajny model, ładnie lata, uspokajająca muzyka w tle filmu. Czego można chcieć więcej GRATULACJE! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Pixel family 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi