endriuRC Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Jak w temacie . Ja jestem strażakiem w OSP Czechowice. We wrześniu będe miał kursy + badania i w drogę, możecie też napisac dlaczego akurat poszliście do straży. Ja poszedłem z tego względu iż zamiast bezczynnie siedzieć przed monitorem to bezinteresownie mogę komuś uratować życie,zdrowie lub jego mienie.
robertus Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Qpa jest. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Paweł Prauss Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Jestem w OSP Szopienice jako nurek i zawodowo w KW PSP Katowice :-))) Pozdrawiam Kolegów Strażaków!!!
qba Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Jestem czynnym strażakiem OSP będącym w KSRG (krajowy system ratownictwa gaśniczego) od 3 lat Nasza jednostka jest prawie zawsze na miejscu przed PSP czy innymi służbami, a często prowadzimy akcje sami lub z podległymi nam jednostkami OSP. W międzyczasie zrobiłem kurs Ratownictwa Technicznego i Kurs Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy. Najciekawsza akcja gaśnicza, od środy wieczorem do poniedziałku rano Pokazy w szkole podstawowej (ja po środku) Jak masz jakieś pytania to śmiało. 1
Paweł Prauss Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Kuba, sorry ale co ciekawego jest w gaszeniu śmietnika?
qba Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 To że akcja trwała kilka dni, było ponad 20 zastępów, cysterny z wodą, cała piana z województwa lubelskiego. Obsługiwałem przeróżne motopompy, podawałem pianę. Jakby nie było akcja mnie dużo nauczyła, co zaowocowało w czasie późniejszym. Jako że bylem tam jako świeżak utknęła mi w pamięci. Takie duże ćwiczenia zgrywające. Jak przyjechaliśmy ogień był na wysokość około 6 piętra i szerokość ponad 100 metrów, pożar było widać z ponad 10 km, i najważniejsze nie było żadnych ofiar. 1
Paweł Prauss Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Przez ponad 13 lat mojej służby w PSP o ofiarach przy pożarze śmietnika (bez względu na jego rozmiar) jeszcze nie słyszałem, to się po prostu nie zdarza.
qba Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 I bardzo dobrze tu wystarczyło żeby ktoś stracił przytomność Nie chcę się licytować bo strażakom PSP do pięt nie dorastam, sam byłem na zaledwie 80 - 90 wyjazdach do zdarzeń.
TeBe Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Ja strażakiem nie jestem, ale mam znajomego, który jest w OSP. I z wielkim szacunkiem dziękuję Wam wszystkim. 1
Paweł Prauss Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Kuba, a od czego miałby tą przytomność stracić? A co do ciekawych zdarzeń, to z pewnością to było ciekawe, choć tragiczne... Kto zgadnie gdzie i kiedy miało miejsce. Andrzej powinien wiedzieć.
qba Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Od tego syfu który latał w powietrzu, było kilka mądrych osób atakujących od drugiej strony, gapiów też było do groma.
Paweł Prauss Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 A kto tam tak doskonale dowodził? O nic więcej już nie pytam.
Rob Mc Fly Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Kuba, a od czego miałby tą przytomność stracić? A co do ciekawych zdarzeń, to z pewnością to było ciekawe, choć tragiczne... Kto zgadnie gdzie i kiedy miało miejsce. Andrzej powinien wiedzieć. Pożar rafinerii w Czechowicach-Dziedzicach w roku (o ile dobrze pamiętam) 1973.
endriuRC Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zdjęcie z Czechowic Rafineria pożar
qba Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 A kto tam tak doskonale dowodził? O nic więcej już nie pytam. Na początku był chaos, zbyt bali się o kopalnie Bogdankę, gdyby wiatr zmienił kierunek była by ewakuacja.
milo Opublikowano 18 Czerwca 2015 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Jestem strażakiem od 23 lat w w KM PSP Elbląg, dokładnie w JRG-2 w Elblągu, d-ca zastępu....co byś chciał wiedzieć o pracy w straży, służę pomocą. Pozdrawiam wszystkich strażaków PSP i OSP.
Paweł Prauss Opublikowano 18 Czerwca 2015 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Strażaków jest tu więcej, tylko jeszcze nie wszyscy się ujawnili :-)))
bart07 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Niestety w naszym społeczeństwie (szczególnie w miastach) nie ma widocznej OSP. Wszystko co czerwone przyrównywane jest do PSP. Jakiś czas temu w święta płoną hotel. Zginęło sporo ludzi. Przyjechali strażacy obu formacji. Chyba wszyscy z okolic. Później pojawiły się komentarze, że strażacy byli pod wpływem alkoholu. Do cholery długie wolne było! Chłopaki od stołów świątecznych wstali i ruszyli ludzi ratować. To chyba do rysunku Andrzeja wyszło. Chwała Wam. Przy okazji, czy jak można teraz zrobić dzieciakom szkolnym pokaz i trening użycia środków gaśniczych, czy BHP już zabroniło? Na razie przerobiłem ze swoimi działanie gaśnicy śniegowej.
robertus Opublikowano 18 Czerwca 2015 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Proszę o sprostowanie jeśli się mylę. Wydaje mi się że w OSP są dyżury a nie 24/7 w gotowości i jak się je ma to się nie baluje.
Rekomendowane odpowiedzi