Skocz do zawartości

Zagadka czy samolot poleci

Czy samolot poleci?  

53 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy samolot na obrazku wystartuje?

• tak
      23
    • nie
      30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No bez przesady Panowie... punktem odniesienia jest tu powietrze, a nie taśmociąg... to że koła będą musiały się kręcić 2 razy szybciej nie robi różnicy... samolot odpycha się od powietrza a nie taśmociągu

Opublikowano

"Siła nośna powstaje dzięki ruchowi samolotu względem powietrza" Ale jak ona powstaje skoro samolot nie przesuwa się względem powietrza. Wzrastają obroty silnika i prędkość taśmy w przeciwną stronę. Więc jaki tu ruch wzglądem powietrza?

Dalej przy swojej opcji.

Opublikowano

Przecież podałem linka do filmów kilka postów wyżej.

P.s. Irek, przecież pisałem, że silnik ze śmigłem powoduje ruch samolotu względem powietrza (i przy tym też ziemi).

Opublikowano

Dobra, oficjalnie się przyznaję, że się myliłem i samolot poleci.

Mój błąd polegał na tym, że zafiksowałem się na tym, że taśmociąg powoduje , że samolot  jest nieruchomy względem otoczenia.

Dobre wyjaśnienie z forum lotnictwa.

Czy hydroplan wystartuje pod prąd rzeki płynącej tak samo szybko jak jego prędkość V1???

Tak, że ja przechodzę do obozu, że poleci. Hi hi. Ale czad...

Opublikowano

Czyli że co, ze niby jak dasz pełny ciąg, to podłoże, czy stoi, czy się rusza, nie robi żadnej różnicy? Że on ruszy do przodu kręcąc kołami do tyłu? Niby tak... to ja przepraszam.

Opublikowano

Inne wytłumaczenie obrazowe jakie znalazłem to z deskorolką.

Do deskorolki jest przymocowany jest sznurek za który ciągniemy czy będziemy ciągnęli po asfalcie czy po taśmociągu to będziemy ciągnąć z taką samą siłą a to że na taśmociągu kółka będą się kręcić jak szalone to nie ma związku.

W sumie to bardzo fajny ten wątek wyszedł. :)

Opublikowano

Burzliwy, fakt.

Odwracając sytuację:

Samolot stoi na wagonie pociągu przodem do jazdy. Pociąg rusza i przyspiesza. Pomimo, że samolot nie porusza się względem podłoża (pociągu) to w pewnym momencie zacznie się unosić :)

Opublikowano

Ale pokazuje tą samą zasadę: na siłę nośną ma wpływ prędkość względem powietrza, nie podłoża :)

Zdaje się nazywało się to właśnie prędkością względną i bezwzględną :D

Opublikowano

OMFG. To chyba wszystko co mozna powiedziec o tej dyskusji i stopniu znajomosci fizyki na poziomie podstawowym. Nie chce mi sie po 12 godzinach roboty zrobic PFMRC dziela zebrane. Ale chyba jutro poswiece z godzinke...

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na pocieszenie możemy sobie napisać, że jesteśmy jednymi z setek czy też tysięcy ludzi którzy dali się nabrać, w tym piloci, fizycy czy inżynierowie. :)

Opublikowano

Jedynym efektem opisanego w 1 poście przypadku będzie szybsze obracanie się kół startującego samolotu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.