Skocz do zawartości

Zagadka : Gołębie w wagonie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heh, odkryłeś paradoks łodzi podwodnej :-)  Wiesz co się stanie z poziomem wody w akwarium,  jeśli wypompujesz wodę z wnętrza łodzi? Podniesie się poziom wody w akwarium i zwiększy się ciśnienie na dno akwarium. Wzrost siły wynikającej z ciśnienia wody na dno akwarium będzie dokładnie równy ciężarowi łodzi. Archimedes kilka tysięcy lat temu już to policzył ;-)

Opublikowano

Heh, odkryłeś paradoks łodzi podwodnej :-) Wiesz co się stanie z poziomem wody w akwarium, jeśli wypompujesz wodę z wnętrza łodzi? Podniesie się poziom wody w akwarium i zwiększy się ciśnienie na dno akwarium. Wzrost siły wynikającej z ciśnienia wody na dno akwarium będzie dokładnie równy ciężarowi łodzi. Archimedes kilka tysięcy lat temu już to policzył ;-)

niczego nie odkryłem, tak sobie tylko myślę na chłopski rozum. Jeśli układ zamknięty to chyba nic z niego nie wyjdzie
Opublikowano

Tak. Wiszący w połowie wysokości wagonu gołąb nie wytwarza żadnego ruchu powietrza skierowanego w dół (zwanego ciągiem). Albowiem wisi na magicznej sile nośnej, która nie powoduje żadnej reakcji i łamie III zasadę dynamiki Newtona :-)

Tomku to tak nie działa - obejrzyj sposób poruszania skrzydłami ptaków, a wowczas przekonasz się, że nawet w "zawisie" korzystaja z mechanizmu wytwarzania siły nośnej w sposób bardzo zbliżony do skrzydła. Poruszają skrzydłami do przodu i tyłu, w ten sposób przemieszczają profil w powietrzu i generują siłę nośną. Siła nośna nie jest magiczna ona równoważy ciężar ptaka lub samolotu, więc nic nie łamie.
Opublikowano

No dobra, usiłowałem wytłumaczyć na tyle, na ile potrafiłem. Zalecam konsultację z Waszymi nauczycielami fizyki z gimnazjum/liceum. Dobranoc.

Opublikowano

niczego nie odkryłem, tak sobie tylko myślę na chłopski rozum. Jeśli układ zamknięty to chyba nic z niego nie wyjdzie

edit

skoro woda była w łodzi i jest to układ zamknięty to poziom wody w akwarium nie wyrośnie :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Wzrośnie. Woda ze środka łodzi podwodnej zostanie wyparta przez powietrze i podniesie poziom wody w akwarium.

Opublikowano

Wzrośnie. Woda ze środka łodzi podwodnej zostanie wyparta przez powietrze i podniesie poziom wody w akwarium.

Ale przeca powietrze też tam było, więc czemu?? :D.

a jak wrzucone kostki lodu sie roztopia w wodzie to co sie stanie ;) to jest wlasnie gimnazjum ;) Dobranoc !

będzie zimny drink
Opublikowano

Dobra, dałem się wkręcić :-) Przypuszczam, że największy ubaw z tej dyskusji mają Koledzy z forum wieku 15-16 lat, bo to jest zagadka z fizyki w gimnazjum :-) 

Opublikowano

Jesteś pewien. Po wypompowaniu wody z łodzi zmniejszy się jej zanurzenie - bo zwyczjnie wypłynie na powierzchnię. ;)

Opublikowano

nigdy nie bedziesz mial tej samej siły nacisku ze skrzydeł co waga gołebia

powietrze sie rozejdzie tez na boki

to tak samo jak model 3d w zawisie wazacy np 2kg i majacy 2kg ciagu i nie będzie wisiał tylko opadał

A kto mówi ze gołąb aby zacisnąć wytwarza ciąg równy a nie większy swojej wadze?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Podziwiam Tomaszu ,że miałeś siły tak długo przekonywać niewiernych nauce :)

tak mi się skojarzyło jak czytałem ten temat, mam nadzieję, że się nikt nie obrazi ;)

NWVu0A6.png

No i mamy potwierdzenie przez naukowców jakby ktoś jeszcze był nie przekonany ,że przy założeniach zagadki (duża ilość ptaków) waga się nie zmieni.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ehh... Zacytuję pana Tomka.

,,Dobra, dałem się wkręcić :-) Przypuszczam, że największy ubaw z tej dyskusji mają Koledzy z forum wieku 15-16 lat, bo to jest zagadka z fizyki w gimnazjum :-) ''

Dokładnie. Ja dopiero podstawówkę kończę, a ta dyskusja mnie po prostu załamała...

Opublikowano

Jak dobrze pamiętam, to kiedyś w telewizji coś podobnego widziałem. Tam wyszło, że ciężar będzie ten sam, bo gołębie zaczną ubijać powietrze skrzydłami. To możliwe?

Opublikowano

To ciekawe :) przecież o pudełku zaczęła się rozmowa dużo później zanim się wypowiedziałeś w temacie .. Przeanalizuj temat post po poście i nie udawaj, że Sobie robiłeś z nas "polewę"  ...

Opublikowano

To ciekawe :) przecież o pudełku zaczęła się rozmowa dużo później zanim się wypowiedziałeś w temacie .. Przeanalizuj temat post po poście i nie udawaj, że Sobie robiłeś z nas "polewę" ...

a co tam, niech ma :D
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.