idfx Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Witam ! Tak jak w temacie ciekawy jestem czym nagrywacie model w locie ? Poproszę o nazwę sprzętu i próbkę nagrania z YT. Zależy mi na czymś co szybko reguluje zoom i nie traci ostrości bo mam z tym straszne problemy i większość nagrań się do niczego nie nadaje. Próbowałem brelokiem na rzepa do daszku czapki, ale chodzi mi o coś bardziej profesjonalnego .. w breloku model po kilkudziesięciu metrach staje się kropeczką a potem znika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Sam nie nagrasz niczym z zoomem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Bez operatora i camcordera ze stabilizacją to jest daremny trud Najlepsze co udało mi się jeednoosobowo zrobić, to kamerka INNOVV na modelu, Nikon na statywie ZA pilotem i LUMIX na lekkim zoomie na kasku. Ale to męczarnia jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 no no, bardziej mi chodzi o tą poza modelem Jak patrzę na niektóre piękne ujęcia na YT to krew mnie zalewa Sam nie nagrasz niczym z zoomem. Ja będę latał a operator nagrywał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Po pierwsze, był już wątek o takim nagrywaniu. Po drugie... na czapce mam mobiusa i nagrywam wąskim kątem. Większość moich filmów tak nagrywam, a że latam z reguły nisko i blisko to nawet coś widać. Przy szerokim kącie nic nie widać na filmie tylko mała kropkę na niebie, a brelok ma tylko szeroki kąt. Ale jak się nie ma osoby, która aparatem lub kamerą wspomoże to trzeba sobie jakoś radzić. Jak ma nagrywać operator z ziemi to wystarczy aparat z nagrywaniem filmów, z dobrym zoomem i szybką ostrością. Nagrywaj tez bez stabilizacji bo stabilizacja w aparatach nie radzi sobie z modelem na tle chmur i model skacze wtedy po niebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Spróbuj latać nisko / blisko i powoli modelem o rozpiętości 1.8 m robiąc akrobacje zgodnie z programem Patent z brelokiem, mobiusem itp. na czapce odpada. Planuję zainwestować w odpowiedni do tego sprzęt, ale właśnie próbuję się dowiedzieć, który będzie odpowiedni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Budżetowo wystarczy nikon L830, którego np mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Możesz wrzucić jakieś nagranie ? (modelu oczywiście). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Modelu nie mam, bo nie ma kto ze mną chodzić, ale airshow wygląda tak Trochę podświetla słońce bo byliśmy po północnej stronie lotniska. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 kurka ... wygląda elegancko a jakie są Twoje odczucia co do czasu regulacji ostrości w operowaniu zoomem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 No więc wyrobiłem sobie technikę. Po serii rożnych prób na ruszających się obiektach, tudzież prawdziwych samolotach doszedłem do wniosku, że jeśli chodzi o ten aparat to.. - najlepiej nagrywać z pojedynczym ustawieniem ostrości. Ostrość się ustawia na centrum kadru im większy zoom tym centrum autofokusu się powiększa, jakby to był stały obszar na matrycy i zoom tylko go powiększał. Dodatkowo jak jest autofokus to aparat zachowuje się tak, jakby co chwila nieco rozsynchronizowywał ostrość aby ją ponownie ustawić. Mnie to osobiście drażni. - nie jeździć zoomem w tą i spowrotem - jak są chmury nie używać stabilizacji hybrydowej, jak jest czyste niebo to można. Jak pisałem wcześniej aparat chce stabilizować cały kadr a więc trzyma jakby tło, wtedy samolot się przemieszcza poprawnie, potem przeskakuje kadr na nowy obszar i znowu stabilizuje. Objaw jest taki, że samolot przemieszcza się skokami. Co na tym filmie czasem tez można zauważyć. Co jeszcze zauważyłem? Lepszy by był jakby aparat miał wizjer, ten ma tylko ekran i patrzenie na niego w ostrym słońcu, jeszcze pod słońce jest bardzo trudne czasem i bolesne dla oczu. Dołożyłbym do tego jeszcze tripod lub monopod. Widziałem takiego monopoda w akcji na aerofestivalu. Długa tyczka wbita w ziemię, taka podstawka pod aparat na wysokości oczu, z pewnością pomaga przy równym kadrowaniu, bez trzęsących się rąk. To jeśli chodzi o taką budżetową opcję. A potem obróbka w adobe after efekt lub w innym w którym można zaznaczyć punkt czy obszar i go analizować. Nie mam, ale widziałem w akcji na youtubie. Kadrujesz dość szeroko, ręce się trzęsą a potem stabilizujesz na modelu. Kadr się zmniejsza, ale przez to śledzony model płynie w powietrzu jakbyś miał napite łapy, jak to usłyszałem na aerofestivalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Dzięki za wskazówki, może ktoś jeszcze coś zaprezentuje i będę mógł podjąć ostateczną decyzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Jeszcze uwaga na koniec. Ważne jest zgranie pilota z operatorem. Jeśli operator wie, ze zaraz skręcisz w prawo to już odruchowo skieruje obiektyw w tą stronę. Jak będzie śledził bez tej wiedzy to nie raz straci go z kadru, szczególnie na dużym zoomie, rozsynchronizuje się ostrość, trzeba będzie wycofać zoom, znowu złapać model, zwiększyć zoom. I masę fajnych ujęć ucieknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Powiem szczerze, najtańszy Handycam Sony ze stabilizacją SteadyShot będzie lepszy niż każdy aparat foto z opcją kręcenia filmów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 No właśnie ... dlatego szukam bardziej dedykowanego sprzętu a nie aparatu z możliwością nagrywania filmów, ale nie ma co ukrywać nagranie Roberta wygląda obiecująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Na kasku miałem mego Canon SH50HS ale to straszna cegła do takiego mocowania. Mam go od 1,5 roku ale dopiero z 2 miesiące temu odkryłem funkcję typowego zdjęcia ale łączone w krótki filmik. Jest to idealne rozwiązanie np. gdy robię ujęcie nadlatującego lub przelatującego modelu. normalnie musiałbym ciąć film, a tu od razu mam to co chcę. Tak jak koledzy powiedzieli każdy "lądowy" aparat będzie lepszy od najlepszej "modelarskiej" kamerki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Wiekszosc moich filmow nagrywanych bylo aparatem Sony DSC-W170. Bez mozliwosci zmiany zooma w czasie nagrywania. Najczesciej ustawiany byl zoom optyczny na maksymalna wartosc x5 i wylaczany autofocus (ustawiany na nieskonczonosc) i fimy wychodzily np tak (ten model aparatu nie ma jeszcze opcji full HD): lub tak: Ewentualnie tak: Od jakiegos czasu mamy w domu smyrfony z funkcja HD i syn nagrywa mnie tak: i niestety jakosc moze lepsza - ale zoom sie rozjezdza... Z duchem czasu zmienilem aparat na nowego Sony ale jeszcze sie go ucze (niestety nie ma wizjera ). Tak jak pisali poprzednicy: 1. latanie nisko i powoli 2. synchronizacja operator - pilot (ulatwia sledzenie) 3. aparat/kamera z wizjerem (ulatwia sledzenie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Dzięki ! Pierwszy filmik jak dla mnie rewelacja jakościowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Jeszcze jedna uwaga. Zapytalem tez u zrodla: czyli autora tego kanalu: https://www.youtube.com/user/bunterfisch/videos (wybramy na chybil trafil kanal z samolotami RC, ktory mi sie podoba) Przy okazji tego filmu: Odpowiedz cytuje: "this video... canon powershot sx280 hs... newest videos jvc gc-px10" I male sprostowanie. Film z lazy Bee to jednak krecony jest na smyrfonie Samsung S4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Pojawiło się coś takiego. Dla mnie rewelka. http://shop.soloshot.com/# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi