Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od około dwóch lat interesuje się modelarstwem RC. W końcu chciałbym spróbować zbudować własny model. Jako iż jestem w tym kompletnie zielony, mam plan zacząć od gotowego modelu w zestawie "KIT" bez aparatury i elektroniki. Chciałbym spytać czy takie wyposażenie będzie pasować i współgrać z tym modelem.

Znalazłem w szufladzie taki pakiet XTREME 850mah 7,4v - mam do niego również ładowarke. Będzie się nadawał?

Mam dwa możliwe zestawy silników

Zestaw z silnikiem EMAX:

Zestaw z silnikiem PULSO:

Który silnik wybrać? Zmienić coś w tym zestawie? Będzie to wogóle w stanie polecieć :D?

Z góry dziękuję :)

Opublikowano

Rozumiem, że nie latałeś .. 

Z racji małej rozpiętości i budowy modelu polecisz nim max. 10 sekund. Na początek wybierz inny model około metra rozpiętości i górnopłat by oswoić się z łagodnym lataniem. Nie patrz który ładnie wygląda a który Cię nauczy spokojnego latania :) Potem powoli idź w kolejne konstrukcje.

• Lubię to 2
Opublikowano

Latałem, aktualnie mam samolot mini akrobacyjny - Xtra 300 od Nine eagles, oraz dwumetrowy szybowiec Vento. Nie budowałem nigdy żadnego modelu, dlatego proszę o pomoc :).

Opublikowano

Jeśli latałeś to inaczej wygląda, ale jednak się licz z tym, że model o tak małeś rozpiętości będzie trudny w sterowaniu. Jeszcze bym na Twoim miejscu przemyślał.

• Lubię to 1
Opublikowano

Xtra 300 ma 500mm, jest jeszcze mniejszy. Po prostu chciałem spytać czy taki zestaw by działał i pasował do tego modelu, póki co i tak nie kupowałbym tych części, dopiero za jakiś tydzień lub dwa.

Opublikowano

Kurcze fajny :) Tak zapytałem bo od dawna miałem chętkę na takie maleństwo.

Nie pomogę Ci w takiej skali modeli, ale spodziewajmy się, że wkrótce ktoś Ci więcej podpowie.

Opublikowano

To jak by co to polecam, nawet moje pierwsze latanie przeżył. Tylko przy mocnym uderzeniu dziobem piasta się wygina. Wracając do tematu - jak z tymi częściami? nadają się, który silnik wybrać?

Opublikowano

Do Xtry jest dołączona aparatura czterokanałowa, na zdjęciu zapewne była pokazana. Jeśli chodzi o Vento to też była w zestawie, nigdy nie składałem ARF lub KIT. 

Tak wygląda nadajnik do Vento:

c4aab900a4a6da5ee4d3d2ac29970e56.jpg

Jeśli chodzi o aparaturę do P-47, to w takim razie proszę Cię abyś zaproponował coś innego.

Opublikowano

khmmm .. czyli raczej z odbiornikami może być problem. Bez sensu jest kupowanie osobnej aparatury do każdego modelu. Poszukaj używanej Turnigy 9X. Cena nie tak dużo wyższa od tego Pelikana co zaproponowałeś a będziesz ją już miał do każdego kolejnego modelu. Pozostanie jedynie zakup lub przekładka odbiornika z poprzedniego modelu.

Opublikowano

Robert budował podobne maleństwo i zaraz Ci pewnie podpowie :)

Chodzi o to by aparatura była rozwojowa i warta swojej ceny.

Opublikowano

Ok, skoro te silniki nie pasują to polecasz coś innego?

Przy P-47 na modelarni jest napisane Silnik: 2000kV

Chodzi o to że silnik musi być DO 2000kV, czy przynajmniej 2000kV?

Opublikowano

Przynajmniej 2000kV, musi być też na 2s  z ciągiem około wagi modelu. Dowiedz się jakie śmigło ma model, podejrzewam, że 6 cali lub 5.

Użyłbym 3 serw 9g, dwa na lotki i jedno na wysokość, czyli w stylu ESA.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.