komar1967 Opublikowano 28 Lipca 2015 Opublikowano 28 Lipca 2015 Szanowny Koledzy, Mam w Taranisie dołożony moduł od T9X. Moduł ma odkręcaną antenę. Nie da się ukryć, że wygodniej jest przechowywać radio w walizeczce bez zakręconej anteny. I teraz moje pytanie: Czy włączenie radia gdy moduł jest nieuzbrojony w antenę może skutkować jego (modułu) uszkodzeniem?
bart07 Opublikowano 28 Lipca 2015 Opublikowano 28 Lipca 2015 Powinienem napisać tak, ale mamy tam 60mW. Myślę, że w do momentu jak spostrzeżesz się, że model nie reaguje prawidłowo, to nic nie powinno się stać. Niestety jak wystartujesz to szybko stracisz zasięg straty pewnie większe, niż moduł nadawczy. Może jakiś sznureczek, co by przeszkadzał przed używaniem nadajnika bez anteny?
komar1967 Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Opublikowano 28 Lipca 2015 Jakie będą skutki startu modelem bez zakręconej anteny to łatwo sobie wyobrazić. Chodziło mi o to, czy w module bez obciążenia (anteny) nie spali się stopień końcowy.
AndyCopter Opublikowano 28 Lipca 2015 Opublikowano 28 Lipca 2015 Jakie będą skutki startu modelem bez zakręconej anteny to łatwo sobie wyobrazić. Chodziło mi o to, czy w module bez obciążenia (anteny) nie spali się stopień końcowy. Nie ma takiej możliwości w tym module.
komar1967 Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Opublikowano 28 Lipca 2015 Nie ma takiej możliwości w tym module. Andrzej, możesz jaśniej? Nie ma możliwości, żeby się spalił bez anteny i w związku z tym można go bezpiecznie używać?
AndyCopter Opublikowano 28 Lipca 2015 Opublikowano 28 Lipca 2015 Andrzej, możesz jaśniej? Nie ma możliwości, żeby się spalił bez anteny i w związku z tym można go bezpiecznie używać? Oczywiście że tak.
bart07 Opublikowano 28 Lipca 2015 Opublikowano 28 Lipca 2015 Nie można bezpiecznie używać (model spadnie) natomiast elektrycznie - przeżyje. Starałem się to zawrzeć w swoim poście wyżej.
komar1967 Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Opublikowano 28 Lipca 2015 Dziękuję za odpowiedzi. Chodziło mi wyłącznie o aspekt elektryczny.
Rekomendowane odpowiedzi