Rometowiec007 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Stan dzisiejszy szybowca. Dół jeszcze nie zrobiony. Do kadłuba zakładam dwa używane standardy, jedno serwo to sanwa 1301 a drugie to nie wiem. Z geometrią kadłuba wyszło nawet prosto, przy przyklejaniu drugiej podłużnicy musiałem lekko nagiąć ściskami ponieważ ogon trochę się obrócił w lewo ale teraz jest już dobrze. Dziub już z grubsza ogarnięty tylko pozostało od dołu wyrównać ale to dopiero w tedy gdy będzie już na stałe dolna podłużnica. Małymi kroczkami do przodu. Kiedy będzie kadłub już oszlifowany to planuje już laminować, tak jak już wspomniałem, dwie warstwy tkaniny szklanej 48g i żywica epidian 53. Mam pytanie czy to warstwy kłaść jedna po drugiej czy odczekać aż wyschnie jedna a później dopiero druga? I czy tkanine położyć w jednym kawałku czy ciąć na cieńkie paski przez całą długość kadłuba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubR Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Całkiem nieźle to ci wygląda. Co do krycia tkaninom to według mnie lepiej jednym kawałkiem i wydaje mi się że od razu jedna po drugiej, chyba wygodniej będzie się dopasowywalo i układało. A na ostatnim zdjęciu skrzydła są tak przesunięte w bok ze względu na to że były po prostu położone i się przesunęły czy cos krzywo wyszło. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Skrzydła były tylko na sucho położone. Planuje zrobić mocowanie na gumie czyli do kadłuba zamontować kołki bukowe a jako gume użyje starej dętki wystarczy pociąć na pierścienie i już. Według mnie ta guma z dętek jest bardziej wytrzymała niż te ,, modelarskie" które w krótkim czasie zaczynają się strzępic i pękać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubR Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 A jak byś zrobił coś takiego że przód skrzydła do kadłuba przymocowywalbys na kołkach pod pod kątem a tył na dwóch śrubach. Wydaje mi się że byłoby to mocniejsze i trwalsze mocowanie skrzydła. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 W przypadku twardego lądowania na śrubach skrzydło będzie do remontu a na gumie to skrzydło się jedynie lekko obróci i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubR Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 No tak, ale po co będziesz twardo lądował :-) Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zrobiłbym mocowanie na dwa kołki i 2 śruby. Aby zrobić mocowanie na gumie trzeba mocno wzmocnić skrzydło u nasady bo taka guma może wyrządzić również szkodę. Póki co ładnie ci idzie budowa, tak trzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Czy mógłby ktoś zrobić w paincie prosty schemat jak ma wyglądać to mocowanie? Wiem o co chodzi tylko nie potrafię sobie tego wyobrazić na modelu. Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubR Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 A mógłbyś wysłać zdjęcie fragmentu kadłuba gdzie będzie skrzydło (od góry) bo nie wiem jak to tam wygląda i czy udałoby się tak jak ja myślę Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Aż szkoda go laminować. Kadłub jest bardzooo wytrzymały, sam ogon nie jest do wygięcia nawet o 1mm. Nie wiem czy w ogóle ma sens robić ten laminat. Kadłub waży bez elektroniki i statecznika poziomego 235g, według mnie laminat tu nie jest potrzebny, chyba żeby zwiększyć na wadze. Jak Wy myślicie? Jak nie laminat to jakie są jeszcze inne metody pokryć balsę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubR Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Skrzydło zaczyna się równo z pierwszą wręgą od przodu? A co do laminowania to jak kadłub jest aż tak wytrzymały to nie laminuj, wklej tylko pasek tkaniny od spodu jako płoza, ale nie koniecznie. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Tak dokładnie, natarcie opiera się na pierwszej wrędze. Jak z malowaniem? Najpierw podkład i na to aerografem farba dwuskładnikowa? Mam zamiar się zaopatrzyć w aerograf z leory Merlin. Wiem hejty polecą ale nie ma sensu kupować droższego na to co ja go będe używał. Kiedyś próbowałem na kawałek odpadu z balsy prysnąć podkładem i były widoczne takie choćby pory jak to drewno ale jak temu zapobiec? Jest jakiś lakier który to zalewa? Jakie są metody malowania balsy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubR Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 No ja bym stawiał na podkład jako pierwszy. Aeorograf słusznie, jeśli tylko nie będzie pluł to może być. A co do tych "por" w drewnie to szpachlowka, szlifowanie i aż do efektu. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiator Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Witam.Do mocowania skrzydeł daj kołki plus guma 'kadlub obklej folią , będzie lekko i przyjemnie z malowaniem daj sobie spokuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubR Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Nie jestem artystą ale może zrozumiesz coś z mojego rysunku. Przepraszam że na rysunku napisałem śruby "wklejone" oczywiście miało być wkręcone Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Ok dzięki. Tylko jak zrobić to mocowanie z kołkami? Kołki mają być na stałe w kadłubie czy w skrzydle? Pod jakim kątem mają być wklejone? 45º? Gdyby mógł ktoś zrobić zdjęcie jak to w praktyce wygląda. Z góry dzięki Gesendet von meinem GT-I9100 mit Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubR Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Ja niestety nie zrobię zdjęcia w praktyce bo nie do końca wiem jak to narysowac, ale na pewno na stałe w skrzydle w skrzydle, a kąt nie wiem jaki może i 45 stopni będzie dobry tylko oczywiście we wrędze dziury trzeba zrobić które ten kąt wyrownaja Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.z Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1331363&page=55 Fotka-217, 190 Edit Widzę, że numery fotek się zmieniają więc skopiowałem te na których dobrze widać mocowanie skrzydła, kołki z przodu i dwie śruby na spływie Polecam przeglądnąć cały temat, jest w nim wszystko co potrzebne przy budowie Bird of Time Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubR Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Życzę wszystkim ciepłych, Wesołych Świąt oraz miłego modelowania. Pozdrawiam Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywasmierc Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 W moich szybowcach jako płozę przyklejam od dziobu, aż po sam hak listewkę sosnową 3x8mm. Z jednej strony(tam gdzie jest wygięcie) jest zeszlifowana do połowy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi