jetfan Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Koledzy, Ponieważ już dwa razy miałem problem z gasnącym silnikiem w najmniej odpowiednim momencie (model F3A, os-max 0.46, drugi raz skończył się lądowaniem w polu po kukurydzy i konkretną naprawą) więc chciałbym zwiększyć niezawodność pracy silnika. Chcę spróbować zamontować podgrzewacz świecy w modelu co - podobno - rozwiązuje problem definitywnie. Znalazłem nawet coś co większość poleca ale koszt ok 40 funtów na razie hamuje mój zapał. Rozwiązanie krajowe, w które zainwestowałem, całkowicie mnie rozczarowało (po prostu nie działa). Możecie polecić coś sprawdzonego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Nikt nie odpowiedział to sam napiszę co mi się udało osiągnąć. Podgrzewacz działa super (produkcji firmy 'justengines' z UK, tanio nie było niestety) silnik odpala bez zewnętrznej grzałki i chodzi zdecydowanie bardziej stabilnie i przewidywalnie niż bez grzania. Np. przyspieszanie od pozycji gazu minimalnego (na postoju) do wartości maksymalnej nie stanowi żadnego problemu, obroty zwiększają się równo i bez zająknięcia - tak jak powinny. Podrzewanie jest progresywne tzn grzeje z mocą max w pozycji odrobinę większej niż na biegu jałowym i stopniowo (podobno liniowo) zmniejsza moc do zera przy około połowy mocy silnika. W pozycji biegu jałowego i poniżej (czyli przy odcięciu) nie ma grzania więc po zgaszeniu silnika nie grzeje świecy. Ogólnie super, było warto zainwestować kasę i czas w przeróbki. Polecam jakby ktoś się nie mógł zdecydować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Testowałem wiele różnych silników w różnych pozycjach (głowicą w bok, do dołu, skośnie) i zawsze problem rozwiązywała prawidłowa regulacja silnika. Oczywiście instalacja paliwowa musi być prawidłowa, świeca sprawna a paliwo odpowiednie. Instalacja podgrzewacza, moim zdaniem, jest leczeniem objawów a nie przyczyny. Poza tym podgrzewacz jest drogi, waży i wymaga dodatkowego serwisowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Tak jak przedmówcą pisze prawidłowa regulacja dobór świecy i po prablemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Zgadzam się z kolegami, ale sam używam podgrzewacza automatycznego do zapalania silnika. Raczej z Lenistwa, bo nie lubię podpinania fajki a często trzeba również na takową wyciąć dziurę w masce, czego bardzo nie lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 http://www.aliexpress.com/af/RCD3002.html?ltype=wholesale&SearchText=RCD3002&d=y&origin=n&initiative_id=SB_20150920004702&isViewCP=y&catId=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi