Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paweln7 Opublikowano 13 Września 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Skończyły mi się wymówki i dzisjaj DKD poleciało w swój pierwszy lot. Model zbudowany na podstawie powiękrzonych planów z FMT 9/2009 do 1880 mm. Napędzany takim motorem a w środku ASP 70FS Waga jego to tak startował tak leciał tak wylądował tak ja wyglądałem po locie i pare fotek modelu i na koniec podziękowania dla fotografa 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Gratulacje! Bardzo oryginalny model. Rozumiem, że jak będzie film to wrzucisz? Z tym podwoziem na tym lotnisku to Ty łatwo miał nie będziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Witam W odpowiedzi na PW zamieszczam zdjęcia DKD i krótki opis DKD zbudowane na podstawie planów zamieszczonych w FMT 9/2009 powiększonych do rozpiętości 1880mm profile płata i kąty zaklinowania płata statecznika i silnika przyjąłem z planów (jedynie co zmieniłem t cofnąłem płat i statecznik o 20mm do tyłu dla łatwiejszego wyważenia oraz zmieniłam podział statecznik- ster) Stateczniki wykonane jako pełne z balsy 5mm płat nie dzielony dwa dźwigary sosna 10x3 reszta balsa 2mm kadłub przód sklejka 3mm tył kratownica sosna kryty KOVERALL -em owiewka laminat serwa standard waga do lotu 4400g ,podwozie to drut stalowy 2mm oś 3mm zmontowana na sztywno , na razie sie sprawdza (ale wykonałem kilka lotów ) samolocik z pionierskiego okresu z daleka wygląda na prosty ale co się przy nim na główkowałem to moje ( np. zamocowanie płata żeby nie było widać śrub mocujących ( mocowany jedną śruba m6)napęd steru kierunku z dźwignią pośrednią 80mm aby serw nie było w kabinie tylko pod )i wiele innych. jakbyście mieli jakieś pytania to pytać tutaj a postaram się odpowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Gratulacje fajny i nie tuzinkowy model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Witam odgrzejemy kotlecika DKD miał się dobrze do dzisiaj , jak to mówi powiedzenie, modele RC dzielą się na te co były rozbite i te co będą rozbite rozbiłem to może za dużo powiedziane ale uszkodzony został płat ( dwa wieczory i będzie OK ) Ale po kolei ,rano podłączyłem pakiet pod ładowarkę (NIMH 4,8V 1300 mAh HITEC) ładowarka wpompowała 980 mAh zadowolony wpakowałem model do samochodu ( i kilka innych )i pojechałem na lotnisko polatałem drobnicą i jak wiaterek przycichł wiozłem DKD wystartowałem zrobiłem parę kółeczek , w pewnym momencie model zaczął reagować z opóźnieniem coraz większym aż w końcu przestał ustawiwszy się z wiatrem. Po chwili usłyszałem łomot .po poszukiwaniach ( około 150 m za końcem pasa ) znalazłem go tak ,trafił w jedynego krzaka jaki rósł na polu Straty złamana końcówka skrzydła , i wyrwany pilot z fotelem jest też filmik ( z komórki bez obróbki ) po przyjeździe do domu podłączyłem pakiet do ładowarki wsadziła 1020mAh a wyładowała 225mAh pakiet ma 5 lat tak więc jest nauczka aby częściej kontrolować pakiety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 23 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Witam skrzydełko gotowe do lakierowania , może jutro da się prysnąć kolorek. CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Dzisiejszy jeden z lotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Piękny model! gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Co za wspaniala Polska konstrukcja! Nie tylko dobrze wyglada ale i ladnie halasuje! Ponizej jest DKD-III z mozliwoscia powiekszenia i przerobienia na elektryczny. Samolot_DKD_III-MB-05-86.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Cześć Paweł, czy biorąc pod uwagę Twoje doświadczenia z DKD 1 do tego modelu http://modelpartner.ig.pl/sklep/?pl_dkd-1-2-2m,218 wystarczy np. Saito Fa 100, czy jednak większy 125? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Witaj w modelu mam ASP 70FS i śmigło MA 14x4 latam na pół gazu lub mniej do startu tylko cały a model waży 4,4 kg wszystko zależy od masy modelu jak go zrobisz lekko to będzie fajne latadło . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Paweł dziękuję Ci bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Mam nadzieję, że Paweł się nie obrazi, że w Jego wątku pokażę pierwsze elementy modelu w skali 1:4 czyli 2,2 m. Tartak Pana Leszka Jury. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 8 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Witaj Fajnie że powstaje DKD ale ? Uważaj na masę ogona on ma bardzo krótki przód ( mój ma cofnięty do tyłu płat i statecznik o 25mm a maska z atrapą silnika waży 0,8 kg) jak bym go robił ( a miałem ale trafił się RWD 5 2,55m) to poszedł bym w stronę "makietowości " Ale mimo wszystko cieszę się że są jeszcze tacy co podoba im się ten 'brzydal" ' ' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Cześć Paweł. Każdy element stateczników i sterów jest złożony z dwóch warstw balsy. Pojawił się problem przy stateczniku poziomym. Listwa powiedzmy spływu statecznika jest w płaszczyźnie poziomej wygięta do przodu, a ta z drugiej warstwy do tyłu. Czyli żadna nie trzyma linii prostej. Co zrobić. Myślałem, żeby jedną przeciąć w jednym miejscu, ułożyć prosto, wkleić wypełnienie i nakleić 2 warstwę przeciętą w innym miejscu. Co o tym myślisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 a jak by je tak skleić razem przed montażem warstwa do warstwy i przypiąć razem do prostego kątownika, poziomicy lub aluminiowej linijki? Ja tak robię przy klejeniu listew razem, żeby wyszło prosto. Wszystko przyszpilkowuję i jak klej wyschnie to zdejmuję z deski montażowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Też o tym myślałem, ale boję się że to wprowadzi takie takie naprężenia wewnętrzne, że powygina się zupełnie. Przez te stopki w listewkach nie jest łatwo je gdzieś docisnąć i skleić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 10 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 Zrobiłem jak radził Chuck. Zobaczymy wieczorem jak przeschnie Pattex. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 10 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 Witam Robercie. Ciekawy model. Znacznie większy od mojego i bardziej skomplikowany w budowie - ale będzie sklejony tym samym klejem??. Zasiadam na widowni i kibicuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 10 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 Nieraz coś tu wrzucę bo to temat Pawła. Listwy sklejone. Wyszło po japońsku?. Jutro docinam rozpórki do steru poziomego bo nie było ich w zestawie. No i skleimy w całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi