BRoman Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Co to jest ostrze profilu ? Jakie uniesienie? Pierwszy raz słyszę /czytam takie określenia. Aerodynamika rozwija sie ale aż tak szybko, że nie nadążam ? Co ma grubość procentowa do kąta natarcia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Szanowni Koledzy!!! Czy ten wątek może być pozbawiony zbędnej retoryki. Tzn błąd i krótka poprawa. Żadnych komentarzy merytorycznie nie związanych z modelem Genesis. Jest to moja gorąca prośba. Ze mnie aerodynamik jak z koziej d............. trąba i jeżeli coś tam się nauczę to dobrze, ale bez przesady - toż to zabawa. I proszę nawet na tego posta nie odpowiadać tylko uszanować moją prośbę. A jeżeli mamy polemizować to tylko prywatnie ale też sugeruje treściwie. Przecież i tak się kiedyś spotkamy. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christopher Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Na czym temat stanął? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Witaj Krzysztof. Temat nie stanął po prostu brak czasu ale małymi krokami wybrane już są profile i model xflr5 gotowy. Bedę też wzorował się na pewnym Angliku co popełnił ten model. Bryłe kadłuba mam już gotowa jeszcze tylko wstawić profil przykadłubowy z odpowiednim zaklinowaniem i można rysować przekroje pod laser. Jeszcze mi jednak zejdzie. Kadłub zrobię pod formę. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christopher Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 No to super. Ja swojego Genesisa 2 właśnie skończyłem dzisiaj kreślić w 3D.Teraz tylko rozebrać na części i przygotować foremniki pod CNC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silesia_system Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Jaka skala Krzysztofie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christopher Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Skala 1:2.5 - 6 metrów rozpiętości zastanawiam się też nad skalą 1:3 - 5 metrów rozpiętości skrzydła .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Witam. No więc tak, temat nie umarł. Po dłuższym opanowywaniu xflr5 oraz brania pod uwagę doświadczeń kolegów (tu wielkie podziękowania wszystkim za wsparcie) profile kąty i inne takie tam zostały wybrane. W wyniku czego powstała już prawie ostateczna bryła 3d kadłuba wymagająca już nie wielkiej kosmetyki typu podwozie hak itp itd. Wymiary: na razie rozp. 4.4m długość 1.5m. Ciekawe czym ja to będę woził :-). W przyszłym miesiącu przenoszę kadłub na 2d pod laser i zaczynam budować kopyto.Jeżeli chodzi o skrzydła to bryłe 3d już mam, czas przemyśleć konstrukcje. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 i dalsze prace..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Czy nie ma błędu? Widok w perspektywie, a bliższe skrzydło jest krótsze od bardziej oddalonego. Chyba, że model ma mieć lewe skrzydło krótsze. Ale to nie jest konstrukcja Burta Rutany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Cześć Bogdan. Ty sobie żartowałeś? prawda? Bo jak piszesz poważnie - to dawno mnie tak ktoś nie rozbawił. Pozdr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eabald Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Chyba chodzi o to, że na tym renderze faktycznie wygląda jakby jedna połówka płata była krótsza od drugiej. Ale mam wrażenie, że to chyba kwestia rzutu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Wydaje mi się, że tak ma być. Bywały takie szybowce z wydłużonym (mocno) jednym płatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
list Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Skos do przodu i perspektywa robią swoje..... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Niestety jest błąd w rzucie perspektywy. Patrząc na wcześniejszy render kadłuba z bagnetem który jest prawidłowo wyrenderowany w perspektywie jak i na prawą i lewą połówkę płata to moim zdaniem wystąpił błąd w wyrenderowanej wyżej perspektywie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Cześć. wszystko jest w jak najlepszym porządku. Po prostu taki akurat wyeksportowałem rysunek z pracy w 3d. Wszystko jest względne, punkt w przestrzeni postrzegany przez nas może być: punktem, prostą lub odcinkiem. Fajnie to podsumował Tomasz i nie ma co się rozwodzić :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 A ja szaleję na punkcie modeli a nie ich renderów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Podwaliny pod kopyto gotowe. Pytanie czy ktoś z Was wie, kto może mi na podstawie mojego kopyta kabiny zrobić mi szybę metodą termoformowania. Czy znacie jakieś firmy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Rozpocząłem klepkowanie i mam pytanie. Jaką szpachle zastosować do wyrównania. Klepkowanie jest robione balsą, więc potrzebuje lekkiej i miękkiej szpachli. Czy taka np z soudala "acrylic light filler" będzie ok? i będzie można na tak przygotowaną powierzchnie położyć tkaninę?. Macie Panowie jakieś doświadczenia?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Mi się sprawdza to http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=21_586&products_id=8229 szpachla musi być po wyschnięciu w miarę mięka żeby przy szlifowaniu ścierała się równo z balsą. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi