mgr Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Czajka bis wspomniana wcześniej została w końcu oblatana. Film z oblotu tutaj: 3
pepcio Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor Opublikowano 16 Listopada 2020 Przy projektowaniu i budowaniu innych modeli nie zapominamy o kontynuacji idei modeli "easy?". Powstał model przepięknego szybowca przedwojennego WOS-2 powstałego na bazie CW5bis Wacława Czerwińskiego.Szybowiec CW5bis/35 doczekał się ciekawej modernizacji w warsztatach Wojskowego Obozu Szybowcowego w Ustianowej Górze. Charakterystyczna rzeczą było zastosowanie nowego usterzenia poziomego. Zamieniono płytowe na ster ze statecznikiem. Zmieniono jeszcze parę innych rzeczy łącznie z malowaniem i polerowaniem całego szybowca. Otrzymał oznaczenie WOS-37 "Splett" (SP-994). Pierwszy lot odbył się w 1937 roku. Zbudowano drugą kopię (WOS-2) i zarejestrowano SP-842. W sierpniu tego samego roku (1937) WOS wziął udział w 5 Mistrzostwach Polski w Inowrocławiu, a rok później na 6 Mistrzostwach Polski w Masłowie (Kielce). 1 2
milo Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Budują się dwa Zefiry 4, troszeczkę ponad wymiar "easy", ale w tej filozofii? 3
milo Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Lekki postęp prac nad moim egzemplarzem. 1
milo Opublikowano 22 Stycznia 2021 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Jeszcze jeden model.... budowa trwa już siedem lat, czas na jej zakończenie?. Rozmiar "easy" i troszeczkę wycieczka w półmakietę. CWJ bis "Skaut". Stan na dzisiaj. http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=57&t=915&start=80 3
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pepcio Opublikowano 3 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 3 Marca 2021 Model naszego kolegi "milo" został dzisiaj przez niego oblatany! CWJ bis "Skaut" w powietrzu! Nie wytrzymałem i musiałem za niego pochwalić się. Myślę ,że mi wybaczy. Model jedyny i nie powtarzalny. Dobry kierunek obrał "milo". Zalatuje myszką! Taki retro. Skaut oblot - YouTube 7
FockeWulf Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 W całej masie nowych kompozytowych modeli takie urzekają najbardziej. Ciekawe kształty, odsłonięte drewno.. Pięknie !
milo Opublikowano 5 Października 2021 Opublikowano 5 Października 2021 Tym razem samolot. Ma być holownikiem dla naszych "easy". JAK-12A, w barwach Aeroklubu Elbląskiego SP-AAO. Budowa powoli dobiega końca, może pod koniec października będzie oblot. Więcej na adw /http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=80&t=1860/. 2
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pepcio Opublikowano 9 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 9 Lutego Powstała kolejna Czajka bis. Szczegóły na ADW forum. Autorem jest nasz kolega Stefan. Myślę ,że nie będzie miał mi za złe jak pochwalę się za niego, jego modelem w moim temacie.? Nowością jest modernizacja w postaci własnego napędu. Model wykonany bardzo starannie i realistycznie. Czekamy z niecierpliwością na jego oblot. Powodzenia.? 8
Rekomendowane odpowiedzi