Gość slawekmod Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Janusz, doszlifuję technologię i jak będziesz potrzebował kieszeni to nie ma problemu.Wygląda na to że się da zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Sławek uświadom mnie - a obie alu rurka w rurkę dlaczego nie? Za ciężkie? W niektórych sklepach sprzedają (tylko nie Kęty, bo nie robią). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Pierwsza sprawa to ciężar, druga że jak będą spasowane na styk to jak się zatrą to sie już ich nie rozłączy.Miałem taki przypadek w tłumiku ST-90 >>>> masakra.Tak sie zatarł na kolanku że ledwo udało sie go zdjąć . Dziś zalaminowałem drugą warstwę na gotowej rurce i wyprodukowałem drugą rurkę od podstaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Ach rzeczywiście, mogą się zatrzeć, zupełnie zapomniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Sławek mała prośba.... Budujemy bardzo podobne modele tylko, że moja jest ciut większa i będzie cięższa. Mam prozaiczne pytanko. Wspomniałeś, że znalazłeś już podwozie. Możesz mi podesłać linka lub namiary. A i jeszcze jedno jakie koła przewidujesz chodzi mi o średnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 http://www.smigla.com/polski/podwozia1.html podwozie zamówię tutaj.Nad kołami się jeszcze nie zastanawiałem. Dziś rano zdjąłem drugą rurę ze wzornika alu.Zeszła bez problemu.Teraz mam już komplet kieszeni do skrzydeł :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Sławek Wielkie Dzięki..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Sławek, no to może laminat w laminat? Za słaba dokładność powierzchni zewnętrznej... :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Poniżej już dwa zrobione łączniki, owinąłem je izolacją elektryczną po zalaminowaniu i wyglądają jak zwinięte z paska laminatu .Do wykonania użyłem żywicy L285 i tym razem tkaniny 100g/m2 (3 warstwy) Odpowiadając na pytanie kol. Kaziuka już wyjaśniam że te rury będą wklejone w skrzydła a łącznik z duralu, docelowo węglowy będzie wchodził do wewnątrz.Stosowanie łącznika z laminatu szklano-epoksydowego mija się chyba z celem ze względu na wytrzymałość.Zrobienie rury laminatowej o idealnie gładkiej powierzchni i o kołowym przekroju, jednakowej średnicy chyba warunkach domowych jest awykonalne (przynajmniej przeze mnie) Balsa na skrzydła jest już u mnie, czekam tylko na listwy, jutro skoczę do Castoramy i kupię plac budowy pod to skrzydło.Płyta laminowana 1 x 0.8 m będzie odpowiednia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Już rozumiem. Interesuje mnie jeszcze w jakim celu takie łączenie się wykonuje, do demontażu skrzydeł np. przy transporcie? Ale, pytanie to zadałem Ci już w innym poście, więc tu nie pytam, bo się zeźlisz i w ogóle mi nie odpowiesz... :? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Generalnie to w dwóch celach, pierwszy to możliwość złożenia , drugi nadaje wytrzymałości, tak zrobione skrzydło teoretycznie się nie złoży przy przeciążeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Przepraszam że post pod postem ale to wiadomość z ostatniej chwili w sprawie Katany 1400mm.Wysłałem pytanie do Artexu o wycenę elementów (prawie wszystko bez boczków).A chłopaki z Artexu wycięli z rozpędu te elementy .Cena wyszła bardzo atrakcyjna jak na "prawie" KIT.Zobaczymy co przyjdzie.Fotkę wrzucę. W sprawie dużej Katany której dotyczy ten temat.Modelmaking nawalił z listwami ale zamówiłem w modele.sklep.pl i dostałem mail z potwierdzeniem wysłana listew do mnie.Niebawem budowa ruszy chyba w zdwojonym tempie.Katankę 1400 zostawię na zimę (ale nie wiem czy na nadciągającą czy następną ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Sławku przepraszać nie musisz za post pod postem bo odstęp czasu jest spory. Pisanie post pod postem boli jak pisze się je w odstępie 5 min, wtedy jest to naganne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Sławku uchylisz rąbka tajemnicy ile wyszło to cięcie? Może by zrobić jakieś zbiorowe zamówienie? Chętnie bym sobie posklejał taka katanę 14-1,5m... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Wycięcie z materiałem i przesyłką wyszło poniżej 100zł.Nie ma tylko balsowych boków kadłuba i stateczników itp.Jak to wygląda dowiem się niebawem jak przyjdzie paczka.Mnie tymczasem przyszły listwy do Katany 2m.Jutro śmignę po płytę montażową i zaczynam wreszcie skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Czekam z niecierpliwością na foto. Jak coś to się zapisuje na taki modelik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Nie mam czasu prowadzić grupowego projektu ale jak ktoś chce to proszę bardzo. Mam dużą Katanę do skończenia i biorę się ostro za ten model.Katanę 1400 mm może sobie każdy wyciąć na własną rękę , odpada wtedy problem z rozsyłaniem.Artex nie robi problemów z wycięciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Oto fotki elementów do Katany 1400mm.Mam inne modele do skończenie więc to idzie do przechowalni. Żeberka z balsy 2 mm, reszta sklejka lipowo/balsowa 2,5mm |(taką sobie zażyczyłem) Wycięcie tych wszystkich elementów wraz z materiałem i przesyłką kosztowało mnie 82zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Sławek, w czym rysowałeś i w jakim formacie przesyłałeś pliki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Pomniejszyłem tylko , a pliki trzeba w DXF albo CDR.JA wysyłałem w DXF.Jedną część źle wycięli ale przeżyję ten błąd.W plikach jest dobrze więc to błąd przy wycinaniu.Żeby nie szatkować tematu : jak ktoś chce plik formatek do wycięcia to na PW mail poproszę.Korzystam z netu GSM HSDPA więc ilość wysłań ograniczona (limit transferu), chyba że porozsyłacie sobie między sobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.