rabbitlkr Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Pull-Pull daje możliwość symetrycznego wychylania steru kierunku w obie strony. Takie rozwiązanie jest powszechnie stosowane w modelach tej wielkości i większych także spokojnie rób pull-pulla;)
armand Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Oczywiście linki, a luz pow. jaki jest przy takim rozwiązaniu na SK nic nie zmienia. Skupianie masy w małej odległości od SC to naprawdę dobry pomysł.
MarekJ Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 I tu dylemat:czy napęd kierunku zrobić serwem w ogonie czy zastosować linki i serwo w kabinie.Skłaniam się ku drugiemu rozwiązaniu, ale proszę o opinie w tej sprawie.Lepszy będzie napęd pul pul. Ale proponuję przygotować kadłub pod obydwa rodzaje napędów(pup pul i serwa w ogonie). Ten bardziej odpowiedni wybierzesz, jeśli będą problemy z wyważeniem.Pokazujesz kawał dobrej roboty. Z przyjemnością się to ogląda. Czekam na dalszą relację.
piotr Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 o qrcze !!!!!! :shock: dobra robota Sławku, myślałem że nie masz za dużo czasu na robienie, a tu proszę.........., na razie napaliłem się na zrobienie EDGA, ale być może następna będzie katana
Tomek Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Nie ma to, jak ręczny laserek. Piękna robota ,ale i samo sklejenie czyściutkie, mi sie to bardzo podobać.
Gość slawekmod Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Staram się jak mogę z wykonaniem ale jeszcze mi daleko do Was.Napęd steru zrobię wg. Waszych wskazówek, ale kadłub przygotowany jest pod dwie opcje sterowania sterem kierunku. Dziękuję wszystkim za porady i dobre słowo .W miarę postępów będę wstawiał kolejne fotki.
grzegorzp Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Witam, piekny model, mam te plany w domu od jakiegos czasu ale nie moge sie zdecydowac (myslalem o powiekszeniu go do jakichs 2,15 ale jest problem ze statecznikami, nie maja profilu nosnego tylko sa plaskie) W kazdym razie moje gratulacje, ze zdiec ktore wstawiles piekna praca, czystosc i precyzja. Bede sledzil z uwaga, bardzo mi sie podoba :wink:
Gość Anonymous Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Hehehej! Piękna robota (ale nie ma co chwalić bo po Sławku nie można się niczego innego spodziewać) Ale powiem Ci to osobiście jak wygrzebiesz trochę czasu nie w ten, tylko przyszły weekend żeby pomóc mi eXtrima oblatać. I może nawet kadłub live zobaczę do tej katanki. I napewno będę śledził postępy prac także tutaj. Pozdrawiam gorąco z laboratoriów Javy
Gość slawekmod Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Szymon teraz to przesadziłeś, zdarzają się błędy ale staram się je eliminować.Extrima ulotnimy nie ma problemu, przy okazji pogonimy w górę Discusa i Katankę Artexową .Z kadłubem walczę cały czas, zaraz jakieś fotki wrzucę.Czeka mnie dużo szlifowania drobniutkim papierem jeszcze.Ale muszę przyznać że budowa dużego modelu od podstaw to fajna przygoda. Przykleiłem paski balsy 1 mm na ścięciach kadłuba, powinno to poprawić jeszcze bardziej sztywność kadłuba ( i tak zresztą bardzo sztywnego) Waga wzrosła minimalnie zapewne ale i tak w szlifowaniu przed oklejaniem trochę gramów ubędzie.Zapewne ciekawi was waga ale zważę już gotowy kadłub.Nie spodziewam się jakiś dużych różnic z podobnym modelem z Mixmodel.Nie posiadam też dokładnej wagi.Jutro dalszy ciąg prac, tym razem z górną częścią kadłuba. Zona przeczytała tą relacje, podobno mam szukać sobie chirurga plastycznego.
Raffik Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 to lepiej zeby moja tego nie czytala... i tak juz "fuczy" non-stop... Slawku... piekne robisz te modele... az mnie zalamujesz... ps. ale mnie dzis zdziwila bo napisala ze "nawet ladny ten modelik" (o E-Flite Mini Pulse XT)
Gość slawekmod Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Nawinąłem dziś mojej żonie o dwóch silnikach które muszę kupić i przeżyłem, nie muszę zbierać połamanymi rękami powybijanych zębów. Co do Katany to w przyszłym tygodniu wezmę chyba urlop i podgonię robotę.Dość dużo rzeczy jest do zrobienia jeszcze.Zobaczymy jak to będzie dalej. Nie miałem do czynienia z żywicą L285 , nadaje sie do laminowania osłony silnika?Podobno nie śmierdzi a dla mnie to bardzo ważne.
Eryk Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 jest bezwonna, z pewnością nada się do tego celu
Gość slawekmod Opublikowano 5 Czerwca 2008 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Jestem w trakcie wykonywania półwręg do górnej części kadłuba i jutro zapewne wkleję fotki moich prac nad tą częścią modelu. Niestety, w sprawie węglowego łącznika skrzydeł jest nieciekawie ze względu na cenę.Będę musiał zakupić duralowy. Zrobiłem "prefabrykat" z balsy który nakleję na półwręgi kadłuba.Balsę na pokrycie skleiłem z trzech desek 2,5 mm i wygiąłem za pomocą "magicznego płynu do wyginania" tj. płynu do okien ze spryskiwaczem.Dokładnie nasączyłem balsę z jednej i drugiej strony ,odczekałem chwilę i delikatnie zacząłem wyginać.Do utrwalenia kształtu posłużyłem się suszarką do włosów.Jedna cenna rada, nim przykleicie tak przygotowane pokrycie musi być ono wysuszone "na wiór".Po przyklejeniu wilgotnej balsy do konstrukcji wyschnie ona właśnie na tej konstrukcji , skurczy się i pokrycie się zapadnie.Wtedy pozostaje albo scpachlowanie albo praca od nowa. Na zdjęciu widać sęk w desce balsowej, pierwszy sęk w balsie jaki widzę Edit: no i zrobione.
Gość slawekmod Opublikowano 9 Czerwca 2008 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Dziś dorobiłem zakończenie kadłuba przy stateczniku pionowym, niby wyszło dobrze ale nie bardzo mi się to widzi.Poważnie zastanawiam się nad zbudowaniem góry kadłuba jeszcze raz :? .Nie obędzie się bez lekkiego szpachlowania jeżeli już zdecyduję się zostawić tak jak jest. Tu zdjęcie z innej perspektywy.
jędrek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Opublikowano 9 Czerwca 2008 niby wyszło dobrze ale nie bardzo mi się to widzi.Poważnie zastanawiam się nad zbudowaniem góry kadłuba jeszcze raz :? Witam Nie przesadzaj . Wszystko jest OK.
Gość slawekmod Opublikowano 9 Czerwca 2008 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Przemyślałem sprawę i przerobię bo nie będę mógł spać . Szczegóły i fotki opiszę w tym poście niebawem
Tomek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Nie no na kierunku też jest mała zadra ,też do wymiany i w kadłubie druga ,też do wymiany. Czy ty trochę nie przesadzasz .... ogrodnik czy co ??? :mrgreen:
jędrek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Witam Taaa i druga rozpórka skośna na stateczniku pionowym jest niedokładnie docięta z przodu . Sławek daj sobie na luz .
Gość slawekmod Opublikowano 10 Czerwca 2008 Opublikowano 10 Czerwca 2008 Naprawa jest dość prosta i zajmie mi może z 1h.Jak już będzie dobrze będę mógł przystąpić do następnych prac.Potem jeszcze naprawa małych wgnieceń na poszyciu , szlifowanie i kadłub na półkę.Następne w kolejce do zbudowania będą skrzydła.
Paweł.X Opublikowano 10 Czerwca 2008 Opublikowano 10 Czerwca 2008 Witaj Sławku. Bardzo dobra robota, nie mogę się doczekać końca prac przy budowie modelu. Wiesz już może jakie malowanie będzie na nim?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.