Ryszard58 Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Może i ja wtrącą moje 3 grosze:) Proponuje coś ambitnego i nietuzinkowego dla modelrza RC http://www.largescaleplanes.com/articles/article.php?aid=2250 albo taki : http://www.hyperscale.com/2015/features/felixstowe32ls_1.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Wcześniej jako "koncert życzeń" pojawiło się zdjęcie Fiata CR 32 - bardzo fajne plany modelu o rozpiętości 1m dostępne są tu: http://scaletervek.emiter.hu/Rajzok/fiat%20cr32.rar - jest to pdf "na krzywych" więc nie ma najmniejszych problemów z eksportem pod laser. (Model jest wysoko na mojej liście do zrobienia ) A z serii"a ja bym chciał" to: No i brzydale: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 - jest to pdf "na krzywych" więc nie ma najmniejszych problemów z eksportem pod laser. Nie bardzo rozumiem.Co chcesz exportować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Źle się wyraziłem. "Jest to pdf wektorowy, nie będzie trzeba obrysowywać, żeby wyciąć laserem" - lepiej? Arkusz z częściami na spinaczu FiatCR32_Tavola3-Dime.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 A jakim cudem.Pliki w formacie DXF,DWG,Corel ok ale PDF? Nic z tym nie zrobisz poza konwersją na JPG i obrysowaniem w którymś z programów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 http://www.pdftodxf.com/ ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Nie rozśmieszajcie mnie .Wyjdą wam same śmieci. FiatCR32_Tavola3-Dime-2.dwg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Skoro plik z Corela jest ok to czemu .pdf wypuszczony np z .ai nie jest ok? Szczegolnie ze jest na wektorach? Z tą konwersja do jpg to chyba troche przesadziles. W pdf zapisuje sie bardzo duzo informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Nie rozśmieszajcie mnie .Wyjdą wam same śmieci. Czemu uważasz, że wyjdą śmieci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Ok. Otworzyłem pdf w Illustratorze i zrobiłem export do Autocada. (części żeberek) Mógłbyś Wojtek zobaczyć, czy to cuś co mi wyszło nadaje się do wycinania? Trochę się off topic zrobił. Ale dla mnie to pożyteczna wiedza., mam zamiar często sobie życie ułatwiać wycinając elementy laserowo zeberka.dwg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Pliki podane przeze mnie są formatami wektorowymi.Ten plan został narysowany w Corelu ale do wydruku został konwertowany do PDF z którego w odwrotną stronę wychodzi kiszka.Edytowałem poprzedni post i załączyłem ten plik po konwersji. PDF może niesie wiele informacji ale nie jako wektory zrozumiałe dla programów sterujących maszyną . Ok. Otworzyłem pdf w Illustratorze i zrobiłem export do Autocada. (części żeberek) Mógłbyś Wojtek zobaczyć, czy to cuś co mi wyszło nadaje się do wycinania? Trochę się off topic zrobił. Ale dla mnie to pożyteczna wiedza., mam zamiar często sobie życie ułatwiać wycinając elementy laserowo Pomijając czyszczenie to linie są rysowane splajnem a to nie poprawnie czytelne dla przynajmniej naszej maszyny.Powinny być poliliniami.Wiem że są lasery które wycinają z Corela,ale postarajcie się zrozumieć że corel nie jest programem CAD tylko narzędziem dla grafików.Nie twierdzę że nie da się wyciąć z tego piliku,da się ,jest lepszy niż mój,ale co wyjdzie i jaka dokładność tego nie stwierdzę.Ale klient nasz Pan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Witam Potwierdzam to co Wojtek napisał. Otworzyłem toto w CDR. Kiszka, wszystko trzeba poprawiać pod laser. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 A ten import z pdf'a Was zadowoli? FiatCR32_Tavola3-Dime.dxf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 jest niezły,przynajmniej ładnie wygląda .ale linie są ząbkami jak w PDF. .Mogę wyciąć ale koszty zwalą z nóg jak laser będzie skakał. Andrzej wie co pisze,bo mam pliki od niego i poza wypuszczeniem exportu w centymetrach wszystko jest ok. Abstrahując już od wszystkiego jaką masz pewność czy elementy na planie są właściwych rozmiarów? Jeżeli jest to zestaw kit oferowany komercyjnie to gwarantuję że wielkości są zmienione aby nie można było skopiować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 No i brzydale: To też móje typy - już od dawna mam papierowe plany Blocha 210 (czeskie, chyba 1,5m rozp.), a o Żubrze też często myślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Żubra miałem z MM ,brzydal jakich mało ,ale ma coś w sobie. Ja mam jeszcze zamiar zrobić Nawet mam go już od trzech lat wyciętego I coś co chodzi za mną od kilku lat ale nie mam weny do narysowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Żubra miałem z MM ,brzydal jakich mało ,ale ma coś w sobie. Oczywiście też go kleiłem i nawet mam jeszcze niepocięty egzemplarz MM 1/1972r A jakoś niedawno czytałem kryminały Wrońskiego i odcinek "Skrzydlata trumna" z Żubrem w tle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Ale się wysypało tej egzotyki zasadniczo to oprócz militariów lubuje się wyścigówkach z lat 30 i tego DGA-3 chyba zmajstruje ale na uwięzi Howard_Pete_80in.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Lata 30-te też mnie rajcują. Zawsze marzyłem o GeeBee. Mam oblatanego malucha z Hobbyking. Ale gdy jakiś czas temu kupiłem wersję 1/4 z GP, to spanikowałem trochę (kadłub naprawdę wielki, a skrzydełka takie sobie...), więc stoi sobie jako ćwierćmakieta, bo nie mam pomysłu jak to "bezboleśnie" ulotnić. PS mały tutaj http://pfmrc.eu/index.php?/topic/24979-geebee-25-z-hk/?hl=%2Bgeebee+%2Bhubert Mały i duży razem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Gee-Bee to jak dla mnie model Y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi