endriuRC Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Kusi ten model znowu coraz bardziej ;D a co do twojego wykonania to pięknie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelapi Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Mam pytanie do kolegów z większym doświadczeniem. Z czego wykonać zawiasy do statecznika pionowego i statecznika poziomego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zależy co kto lubi. W moim zastosowałem te: http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/MATERIALY-DO-BUDOWY-MODELI/78-Akcesoria/Zawiasy/Zawias-walcowy-ze-sztyftem-Great-Planes-1-szt.html DSCN6528 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Jak tam Tomek Twój Wicherek ?. Dość długo Cię nie było na forum , coś nowego konstruowałeś ? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelapi Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Tomku wiem ze zawiasy ze sklepu modelarskiego były by najlepszym pomysłem ale koszt wysyłki będzie ok. trzykrotnie większy niż same zawiasy . Co myślisz o wykorzystaniu do zrobienia zawiasów starego środka z dyskietki wydaje mi się że zachowywały by się podobnie jak te z poliestrowe co o tym myślisz (myślicie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Z tego możesz zrobić zawiasy do jakiegoś nie wielkiego deproniaka lub do modelu halowego. Według mnie zdecydowanie za słabe jak do modelu tej wielkości co najmniej takie. http://gammodel.pl/sklep/zawias-28x11/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Tomku wiem ze zawiasy ze sklepu modelarskiego były by najlepszym pomysłem ale koszt wysyłki będzie ok. trzykrotnie większy niż same zawiasy . Przecież i tak zamierzasz kupić w sklepie modelarskim resztę wyposażenia. Wstrzymaj się na razie z wklejaniem sterów, dorzuć zawiasy do poźniejszych zakupów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Z dyskietki powinna zostać blaszka, niezły cienki dural. Biurowy spinacz (większy) wyginasz w I_I, obginasz na tym pasek blaszki dosyć ciasno tak żeby nie było luzów, w pasku robisz jeden, dwa otwory, końcówki druta zaginasz pod katem prostym lub troszeczkę większym do środka . Pozostaje przygotowanie paska sklejki blokującego część drucianą (ma wypełnić wewnętrzą cześć, z lekkim luzem do strony blaszki) . Zawias sztuk raz już jest. Grubość i materiały należy dobrać do modelu. W częściach łączonych zawiasem wycinasz szczeliny, odtłuszczasz zawias (ważne), wklejasz na dobry epoksyd, otwór w blaszce tworzy nit, sklejka blokuje część drucianą i to wszystko. Prędzej coś połamiesz niż urwiesz ten zawias. ------------------------- ps. znalazłem w swoim muzeum taka miniaturkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelapi Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Panowie ponawiam pytanie ponieważ w przyszłym tyg wybieram się do PL i chce zakupić osprzęt Proszę o pomoc Drodzy koledzy dobrze wiecie ze w temacie modelarstwa jestem zielony a tym bardziej w temacie wyposażenia do mojego Wicherka. I tu zwracam się do was z prośbą jakie wyposażenie wsadzić do mojego Wicherka 25 (chodzi mi o wszystkie elementy jak serwa,sinik,baterie,odbiornik potrzebne do wyposażenia biorąc oczywiście pod uwagę aby to wyposażenie mogło się przydać w dalszym etapie mojej przygody z modelarstwem ) Oczywiście ma być to model elektryczny Taka aparaturę znalazłem i co o tym sadzicie ? http://www.modelekat...odbiorniki.html i jeszcze coś takiego http://abc-rc.pl/TH9X-Turnigy-9X Chciał bym już poćwiczyć latanie na jakimś symulatorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 interesują Cię tylko polskie sklepy? aparaturę taniej można kupić w HK http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__66518__Turnigy_9X_9Ch_Transmitter_w_Module_8ch_Receiver_Mode_2_v2_Firmware_EU_Warehouse_.html albo FlySky FS-TH9X na aliexpressie. Również baterie są w HK dużo tańsze niż na np. allegro, dlatego przy większym zamówieniu HK chyba pozostaje bezkonkurencyjny jeśli chodzi o ceny (mówię o magazynie w Europie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelapi Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 interesują Cię tylko polskie sklepy? aparaturę taniej można kupić w HK http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__66518__Turnigy_9X_9Ch_Transmitter_w_Module_8ch_Receiver_Mode_2_v2_Firmware_EU_Warehouse_.html albo FlySky FS-TH9X na aliexpressie. Również baterie są w HK dużo tańsze niż na np. allegro, dlatego przy większym zamówieniu HK chyba pozostaje bezkonkurencyjny jeśli chodzi o ceny (mówię o magazynie w Europie) Sprawa wygląda tak że niestety zamawiając aparaturę do Norwegi zostanie ona oclona i koszta będą niestety dożo wyższe niż bym kupił aparaturę w PL . Kolejna problem jest taki jak napisałem w poście powyżej że jestem dopiero raczkujący w temacie i potrzebuje kogoś z doświadczeniem aby napisał mi konkretnie w jaki osprzęt powinienem zainwestować. Nie chce kopić przypadkiem czegoś co nie będzie kompatybilne ze sobą i tym bardziej okaże się ze wydałem bezsensownie spora ilość pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Aż takie duże jest cło w Norwegii na części RC?O tych aparaturach już wcześniej kilka osób pisało. Wersja tańsza wydaje się być lepsza jeśli chcesz spróbować czy w ogóle leży ci takie hobby. Turnigy 9X/FlySky TH9X daje więcej możliwości w przyszłości. Ja osobiście wybrałem TH9X, bo 300zł za aparaturę z Chin to dobra cena do oferowanych możliwości. Poszukaj tematów z budowy Wicherka 25 i zobacz jaki ciąg miały montowane silniki. Jak będziesz miał wybrany silnik to dobierzesz odpowiedni regulator i baterię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelapi Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Aż takie duże jest cło w Norwegii na części RC? O tych aparaturach już wcześniej kilka osób pisało. Wersja tańsza wydaje się być lepsza jeśli chcesz spróbować czy w ogóle leży ci takie hobby. Turnigy 9X/FlySky TH9X daje więcej możliwości w przyszłości. Ja osobiście wybrałem TH9X, bo 300zł za aparaturę z Chin to dobra cena do oferowanych możliwości. Poszukaj tematów z budowy Wicherka 25 i zobacz jaki ciąg miały montowane silniki. Jak będziesz miał wybrany silnik to dobierzesz odpowiedni regulator i baterię. N to teraz dokladnie ci opisze jak wyglada sprawa z cłem : Turnigy 9X 9Ch Transmitter w/ Module & 8ch Receiver (Mode 2) (v2 Firmware) (EU Warehouse) cena na stronie 77,34 $ a po ocleniu 158$ Wiec średnio opłaca mi się taki zakup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Proponuję taki napęd: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 To już Akademia Wyższa doboru napędu do Wicherka 25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Poprzednio troszkę poniosło mnie z pakietem. Taniej i bezpieczniej dla silnika będzie tak: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Ponieważ nie przedłużasz nosa, a silnik masz lżejszy od mojego, to rozważ zastosowanie dodatkowego pakietu dla odbiornika i serw. Lepsze to, niż wozić ołów: DSCN7203 by TeBeWAW, on Flickr Ja regulator zamontowałem tak: DSCN7207 by TeBeWAW, on Flickr I zapewniłem mu chłodzenie: DSCN7208 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 najprosciej byloby przedluzyc mu mordke i wtedy bylo by lekko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Mirku, tak, masz rację. Ale są ortodoksi tacy jak ja, którzy mordki nie przedłużali :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi